MEXICO | TULUM & CHICHEN ITZA

TULUM & CHICHEN ITZA – THE B-DAY WEEK!

IN SWEDISH: På bussen till Tulum träffade vi resten av #birthdayweek gänget. Damon och Shari från New York (som jag träffat i Indien, New York, Marocko och Stockholm), Maria från Chicago och Mauriel från Denver (nya vänner). En timme senare välkomnades vi in i våra 3 privata lägenheter med utomhusjacuzzi och gigantiska kök. Nice life. Middag intogs a la mexican style – tacos! Och öl på bästaste Batey med livemusik och skön stämning. The place to be in Tulum. Där väntade vi in Jorge från Mexico City (polare med Damon).

BIKE HIKE. Dag 2 i Tulum började med att hyra cyklar och ta oss ner till beachclub La Vita e Bella. Life’s a beach – as Damon would say. Goda drinkar (bästa Bloodyn so far i Mexico), nästan svalkande hav, 30++ värme och funfunfun. Damons boyfriend Taurun joinade – hela gänget samlat – 10 personer från lite varstans i världen. Let the #birthdayweek begin! (Anledningen till att vi alla samlats i Mexico är för att Damon fyller 40, hip hip hooray!).

TEQUILA! Tequilafest i vår lägenhet. You go Titi – as Antonio would say (yes, that’s my new nickname). Argentiskt superjättgott kött. Free Mojitos på Bateys – pga att elektriciteten fungerar bristfälligt, ibland inte alls i våra lägenheter – så ägaren ville kompensera. Cheers! Efterfest på Tulums – förmodligen – enda nattklubb, Curandero svettigt men kul, baren va out of beer så det blev mer Mojitos – och efterfest nr 2 i vår lägenhet (den enda som elen fungerade i).

DON´T RUIN THE RUINS. Tredje dagen började med biking till dom kända ruinerna i Tulum – damn that’s hot! Värmen alltså. Som att gå runt i en 50 graders ångbastu. Men ruinerna var vackra och turisterna inte överdrivet många. Efteråt cyklade vi tillbaka till gårdagens beachhäng, La vita e bella. Sangria!

CARDS AGAINST HUMANITY. BBQ-party med grillspett, drinkar, strömavbrott och spelet ”Cards Against Humanity – a party game for horrible people”. Nu kan jag extremt många dirty words och uttryck på amerikanska “taking my children to the pool” – gå och skita – och amerikanarna lärde sig “musprutt”. Ja, det var på den nivån haha. Inte allt för sen kväll, en sista öl i jacuzzin sen sova i ett par timmar – upp 05.30 för att åka och simma med valhajar. One of the coolest things I’ve done. Ever!

THE WHALE SHARK MOMENT. Fjärde dagen i Tulum startade supertidigt. Blev upphämtade med bil vid 6-tiden för en två timmars bilfärd norr om Cancun + speedboat ut till valarnas tillhåll. Fick hänga med säkert 30 valhajar (vi hade jättetur, i vanliga fall är dom inte så många) got my whale moment = ögonkontakt när man simmar bara några centimeter ifrån jättedjuret. Går knappt att beskriva en sådan upplevelse – det var magiskt, häftigt och så himla coolt – trots att jag i en obevakad sekund nästan simmade in i munnen på en. Efter valsafarit snorklade vi vid ett (ganska ointressant) rev, åt ceviche-lunch i havet vid den vackraste beachen Playa Norte på Isla Mujeres (där vi bodde dom första nätterna på resan). På väg tillbaka till Tulum stannade vi för drinkar och snacks på den rekommenderade restaurangen Carlos & Lalo – där vi fick ett monkey moment med apan Lala. Jag och Jorge var dom utvalda favoriterna.

MAMEY? Tidigt kväll, alla var supertrötta efter dagens upplevelser! Åt grillad bläckfisk och ceviche på ett litet hak i utkanten av Tulum och som efterrätt gick vi till lokala glassbaren. Någon som hört om en frukt som kallas Mamey? – inte jag heller. Men supergod som glass. Tur att vi har en mexikan med i gänget som kan introducera oss för spännande saker.

JOIN THE HOT TUB. Femte dagen. Öl-frukost-party i Jacuzzin. 5 personer + en mobil. Crazy shopping. Mer jacuzziparty med drinkar, öl, sangria och A’s fantastiska guacamole. Restaurangmiddag och firande av Birthday Boy Damon.

WONDER OF THE WORLD. Näst sista dagen på resan hyrde vi två bilar och drog på roadtrip till ett av världens 7 nya underverk – Chichen Itza! Regn, öl, sol och mayaruiner. Alltså, Chichen Itza var ju coolt (och framförallt välbervarat!), men inte i närheten så magiskt som djungeltemplen i Tikal, Guatemala, svårt att mäta sig med. Tyvärr fick man inte gå upp längre, någon hade ramlat ner och dött. Var nog lika bra, jag är ju ändå höjdrädd. På vägen tillbaka till Tulum stannade vi till för mat i en liten pastellfärgad by som verkade supermysig, Valladolid. Åt pac-chuc på byns (enligt Lonely Planet) bästa restaurang.

KISS KISS BYE BYE. Sjunde dagen. Favoritkillarna A & D fixade frukost i vår lägenhet innan det var dags för kiss kiss bye bye och hoppa på bussen till flygplatsen i Cancun. What a trip!

Isla Mujeres & Cozumel: http://worldbytina.se/2015/08/07/mexico-isla-mujeres-cozumel/

One thought on “MEXICO | TULUM & CHICHEN ITZA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *