MEXICO | ISLA MUJERES & COZUMEL

CANCUN, ISLA MUJERES & COZUMEL

And then we went to Mexico…for 16 days. Vi (jag och mina resepolare Elin & Jenny som jag reste med i Thailand/Kambodja/Vietnam i vintras) landade strax innan midnatt i Cancun, efter en evighetsflygning med mellanlandning i London och Miami. Checkade in på Dogtown Suits för en välbehövlig skönhetssömn. Efter en något udda frukost bestående av bananer och varierande bakverk tog vi oss ner till Puerto Juarez och färjan över till Isla Mujeres (kvinnornas ö), knappa 20 minuter senare var vi framme på ön för tre dagars sol, bad, upptäcktsfärder och kalla öl. Hotellet Bahia Chac Chi var över alla förväntningar. Lyx! (åtminstone enligt min hotellstandard). Första dagen spenderades på beachen i Playa Norte där en vacker nyans av kokad hummer uppstod. Vid 6-tiden på kvällen däckade båda mina resepolare, förmodligen av en kombination av solchock och jetlag. Efter 3 timmar gav jag också upp. Även partyprinsessor behöver sova ibland.

Isla Mujeres – all over. Tredje dagen bestämde vi oss för sightseeing-day. Vaknade megatidigt, såg soluppgången från balkongen 06.30 och var ute på morgonpromenad redan vid 8. En timme (…och 20 leguaner) senare var vi framme vid stopp 1. The turtle farm. Där fick vi klappa en dags gamla baby turtlar, stora turtlar, gigantiska jätteturtlar, se på hajar, rockor, sjöhästar och ett gäng andra märkliga djur – och framförallt besöka sköldpadds-BB och se dom små nyfödda kravla upp ur sina ägg i sanden. Stopp 2 blev öns sydligaste spets Punta Sur – eller Mexikos allra östligaste beroende på hur man ser det – där besökte vi tempelruinerna av The Mayan Moon Goddess också känd som solens drottning – Ixchel. Ett gäng kalla Sol-öl senare fortsatte vi vår promenad till en beach, Playa Lancheros bad i badkarsvarmt hav, skugga, guacamole, quesadillas och mer öl. Poolhäng på hotellet och – surprise! – mer öl innan vi snyggade till oss inför solnedgången och drinkar vid Playa Norte, öns nordligaste beach. Åt världens godaste grillade bläckfisk på restaurang & pubgatan Hidalgo, Mamacita – och efterrättsöl på Jaxx där vi träffade en dryg och en trevlig texasbo – därefter fortsatte två tredjedelar av oss till ytterligare en bar – där vi träffade Max från Nya Zeeland som brytit 5 revben och punkterat en lunga någon månad tidigare efter att ha svept en halv flaska tequila och ramlat in i ett handfat. Mexikansk tequila är uppenbarligen livsfarlig.

Life on a boat. Snorkla bland färgglada fiskar. Besöka det kända – ja världens mest kända undervattensmuseum, Musa Museo Subacuatico de Arte med skulpturer av Jason deCaires Taylor. Coolt även om det hade varit så värt att dyka istället för att snorkla över skulpturerna. Beach-stopp på en beach som jag inte kommer ihåg namnet på, men vi åt supergod grillad fisk med vitlöksspagetti udda kombo men som sagt väldigt gott! Vår guide för dagen kallades Mulato – under 4 timmar både ogillade och tokgillade vi honom även om han behandlade oss lite som om vi bott i en grotta helt utan civilisation – this is fish, this is salt, this is napkins (no shit hahaha). Vi hade skoj på vår nästintill privata båt med bara två mexikanare till – som inte kunde simma – och inte ville snorkla – bra idé att åka på snorkelutflykt.

Back to Cancun. Poolhäng. Färjan tillbaka till Cancun. Bye bye Isla Mujeres. Taxi till Eco el rey del Caribe. Värsta ekologiska djungelhotellet mitt i stan. Dopp i polen, promenad till supermarket, tapas-picnic i hotelldjungeln bland myggor och kryp i väntan på Antonio från New York (som jag reste med i Indien för tre år sedan).

One (gay)night out in Cancun. Hello Antonio! A hade fått ett tips av taxichauffören om en mexikansk restaurang med den bästa tacosen – sant. Jättemexikansk. Färger, sombreros, en stor tjur, mariachi (traditionell mexikansk musik) och servitriser i vackra traditionella klänningar. Hola Mexico! Efter hängde jag med A till en gayclub i närheten – 11.11 – 100 pesos (= ca 50 kr) drinks included. Drinkar, 90’s music, vältränade svettiga manliga strippor – och en transa med suveräna boobs. Kvällen övergick till tidig morgon och vi dansade hem runt 3-tiden.

LOCAL BUS TRIP. Mexican breakfast & check out från djungelhotellet i Cancun. Släpade iväg väskorna till busstationen – där vi efter x antal missförstånd tillslut hamnade på en buss till Playa del Carmen för ca 30 kronor. Prisvärt.

PDC aka Playa del Carmen. Hotellet, Posada Mariposa som vi valt för natten låg lämpligt placerad mitt på turist-bar-shopping-restaurang-gatan – fast inget såg ut som det gjorde när jag var här för drygt fyra år sedan. Efter att vi släpat väskorna halva vägen bestämde vi oss för öl-paus. En öl blev två som blev tre som blev fyra. Lagom fnittriga och lite vingliga tog vi oss vidare till hotellet ett gäng timmar senare. Checkade in och gjorde oss redo för kvällen. Åt svingod mat på en rooftop – mexikaner är grymma på kött! Och hamnade sedan på ett ställe som vi ganska snart bedömde som turist-trash-bar – anledningen – en plastikopererad 60-ish amerikanska som dansade på baren för gratis tequila. Classy. Jag betalade för min. Kvällen avslutades med live-rock på rockbar, samma bar som vi tidigare på dagen tagit ölpaus på.

THE SMELL. Vaknade vid 11 dagen efter, sovmorgon behövdes visst. Checkade ut och fick i oss lite mexikansk frukost. Polarna kände för shopping – jag drog till beachen – som luktade rutten fisk – hela beachen full med brun äcklig tång – så såg det inte heller ut för fyra år sedan. Då var stranden kritvit och havet magiskt turkost. Efter en strandpromenad valde jag det minst illaluktande stället för intensiv solning i två timmar. Next stop – Cozumel!

THE BLUE ANGEL RESORT. Framme på ön Cozumel efter en ca 40 minuters båtresa – blir välkomnade av Antonio (resepolare från NY som jag träffade i Indien) – som trodde han skulle bo i Playa del Carmen men som ”slightly drunk” av misstag lyckats boka hotellet i Cozumel istället, tack för dagens skrattattack. Vårt hotell, det fantastiska – The Blue Angel Resort – låg lite utanför city, närmare bestämt en 70 pesos taxiresa utanför (ca 35 kr). Men det var det värt – för vi hade en alldeles fantastisk balkongutsikt över havet, bra snorkling, pool, supertrevlig personal – som dessutom fixade suverän mat & drinkar – mina favoriter – Bloody Mary och nykomlingarna Spicy Chili Mango Margarita och Avocado Margarita. Första kvällen när vi gick ut och åt upptäckte vi att ”city” San Miquel stänger efter 8 när dom Amerikanska lyxkryssarna lämnat hamn. Men vi lyckades iaf hitta ett ställe som var öppet. Fisk & tequila. Kvällen fortsatte till nattklubben Senor Frogs. Tequila & öl.

VAMOS A LA PLAYA. Dag två ute på ön spenderades med en fantastisk pancake and bacon breakfast på hotellet. Sen drog vi in till city och hämtade kontokort som lyckades försvinna kvällen innan. Vamos a la playa! Tog en taxi ner till Playa Palancar som vi fått tips om skulle vara den bästa. Hello paradise! Där hängde vi tills dom stängde strax innan solnedgång – och fick hälsat på tvättbjörnen Michael och Poncho the coati. Supergulliga! Taxi till hotellet. Snabb snorklingtur med blåsfiskar, blå guldfiskar och en rocka. Drinkar i poolen med våra nya vänner, ett amerikanskt/irländskt par från New York. Bestämde oss för att stanna kvar och köra helkväll på hotellet istället för city, middag (och gratis tequila) på hotellet – därefter rödvinsfest på vår balkong med A och nya vännerna. What a night.

ROAD TRIP COZUMEL. Hyrde bil och utnämnde A till förste och ende chaufför. Första stoppet blev maya ruinerna San Gervasio – det stämde som ”the book” aka Lonely planet skrev – the least impressive in Cozumel. Tråkiga stenhögar och jävliga myggor. 7 minuter och 75 pesos senare var vi på väg mot nya äventyr i vår vita bil med namnet Attitude. Photo stop vid Naked beach – ingen var naken och beachen var egentligen ingen beach – men det fanns en söt katt. Vidare på vår färd fick vi uppleva ”confusing dangerous curve” enligt skylten. Kände mig varken förvirrad eller rädd. Vi hittade utsiktsplatsen med blowholes – inte natural gloryholes haha. Vi drack öl med Mr Marley himself och besökte välkända Carlos n Charlies beach bar – fantastiskt god ceviche (rå fisk marinerad i lime). Det var på den södra sidan. På norra, north point matade vi racoons och tittade längtansfullt på ön Isla de Pasion, sista stoppet blev en utsiktstorn för att spana efter krokodiler. Vi såg inga.

BAD MANICURE. Kvällen spenderades inne i San Miquel med 2,5 timmars manikyr som vi alla kunde gjort bättre själva. Det var en intressant upplevelse. Pizzamiddag och i säng innan midnatt. I remember when you were fun Tina – as Antonio would say.

CHECK OUT. På fjärde dagen checkade vi ut och placerade oss i varsin solstol vid hotellpoolen för två timmars snorkling, solning och badning innan det blev dags att ta färjan tillbaka till Playa del Carmen och sen vidare till Tulum med buss. Resans sista stopp – 6 dagars relax, party, tequila, mayaruiner, valhajar tillsammans med gamla & vänner.

Tulum & Chichen Itza: http://worldbytina.se/2015/08/20/mexico-tulum-chichen-itza/

2 thoughts on “MEXICO | ISLA MUJERES & COZUMEL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.