GERMANY | DÜSSELDORF

Hyllning till danskonsten! En 3-dagars resa till den världsberömda dansmässan TANZMESSE 2016 i Düsseldorf.

LITTLE TOKYO. Dag 1. Började äventyret i Japantown – Little Tokyo – unikt för Düsseldorf då det bor ca 8000 japaner där, så istället för Chinatown…ja ni fattar. Lunchade på Okinii, ett grymt – och till en början något förvirrande sushiställe. Varje bord fick en ipad att göra beställningar från, ät så mycket du vill för 18 euro – men bara 8 bitar åt gången var 8:e minut. Jättekul och jättegott, väl värt!

TANZMESSE är världens största samlingsplats för danskonstnärer och producenter/inköpare. På Tonhalle pågick en gigantisk mässa med typ 150 utställare. Vi, min superarbetsplats, Regionteater Väst fanns såklart också på plats – och dessutom var vi i år uttagna att visa en av våra föreställningar, vilket är otroligt prestigefyllt och ascoolt! Jag menar – på världens största dansmässa! Här minglade vi och hade lite snack med såväl Konstnärsnämnden som Svenska Kulturrådet i Berlin.

CITY TOUR. Stadsvandring och att gå vilse. Vi började med att promenera längst med floden Rhein och dricka öl på en av uteserveringarna. Ps. kolbåtar luktar rätt illa av avgaser, så även om det var fint att sitta vid vattnet kändes det inte helt hälsosamt. Vandrade vidare till Altstad/Gamla Stan, hittade en marknad, kollegan införskaffade en träslev, jag fotade grönsaker. Checkade in på hotellet, Motel One, för att sen dra vidare till Tanzhaus för att möta upp dom andra för mingel. Det gick jättedåligt. 3 kartor, typ en halvmil och en timme senare lyckades vi till slut. Firade det med tomatsoppa med vispgrädde och rödvin innan kvällens dansföreställning.

LIQUID LOFT – ett österrikiskt kompani som gör fantastiskt coola grejer. Föreställningen var som en psykedelisk rockkonsert i slowmotion med inslag av 15-års ångest och upptäckten av Lunarstorm. Det var min personliga reflektion av verket. Jag gillade det. Vi avslutade kvällen med öl-häng i hotellfoajén med en turkos bartender.

WIENERBRÖD & VARM CHOKLAD. Dag 2. Düsseldorfarna vet minsann hur man startar dagen med en sockerkick. Primark-shopping på Shadowstraße. Promenad genom parken, Hofgarten. Såg en svart svan. Eller jag tror att det var en svart svan. Med röd näbb. Sprang på en koreograf jag träffat förut som inte kände igen mig först, han räddade situationen med:

“Nu känner jag igen dig, trodde du va härifrån, finns ju inte så coola människor i Sverige”.

Snyggt räddat! Därefter, lunch på lyxhotell och mingel på mässan med kompanier, dansare, koreografer – och lite gratisvin:)

ALT BIER längst med floden på Frankenheim. Det ska man tydligen dricka här. Bryggs på ett speciellt sätt som bara finns på några få ställen. Bland annat i Düsseldorf. Den var god, även om jag inte vanligtvis är så förtjust i mörka öl. Blir så mätt.

Sen var det dags för dans igen.

XL PRODUCTION med Tetes a Tetes. Kompani från Belgien. Tecknat som kom till liv genom någon slags bebismänniska. Intressant tekniskt – men förlitade sig för mycket på tekniken. Den tog över. Tyvärr hade den ena dansaren skadat sig så vi kunde bara se några få scener. Kanske hade upplevelsen varit annorlunda om jag sett helheten. Men nej, inte någon favorit.

LEVERKUSEN. Utflykt till staden Leverkusen, i närheten av Köln. Forum Leverkusen, en gigantisk salong, ryktades om 1200 platser. Här såg vi två föreställningar, båda bra…och mindre bra på olika sätt. Ska försöka förklara min upplevelse:

DON GNU – N.A.R.G. Danskt kompani. 4 dansare på en gigantisk balansplatta. Mycket ”wow”, ”Shit”, ”Omg” i början – men sen spårade det ut. Visst cool teknik, men den tog liksom över hela rummet och blev mer betydande än dansarna. Och jag blev lite frustrerad över att dom gjorde det så tydligt att det var 3 män och en kvinna. Det hade inte spelat någon roll. Det blev som en kamp mellan dom tre männen och henne, kanske om henne. Och en av dansarna hade någon slags muskelhävdande karaktär som bara ”kolla vad stark jag är grrrrrr”. Det blev töntigt. Men jag gillade själva tanken med att hitta balans och att samarbeta. Tyvärr gjorde dom ju inte det.

DESTINS CROISÉS – LINK(S). Kompani från Canada. 5 dansare. Snyggt. Mörkt. Ljuseffekter. “Move inside the box”. Skickliga dansare och väl vald musik – men lite mycket dansuppvisning. Hade behövt sitta närmare scen, 18:e raden var ingen höjdare. För bäst upplevelse skulle jag behövt se lite kroppsdetaljer och ansiktsuttryck. Hade gärna sett den igen, på lite närmare håll, i en intimare lokal. Efteråt luktade hela salongen medelhav, det tog en stund innan jag kom på varför. Svett. Salt.

Buss tillbaka till Düsseldorf. Planen var efterfesten på Tanzhaus Men min kropp orkade inte. Istället blev det After art i hotellbaren med kollegorna och världens, ok kanske inte världens men högst troligt Düsseldorfs bästa kebab.

SUNDAY WITH RAIN. Dag 3. Efter frukost spenderade jag förmiddagen med att sitta i mitt hotellfönster och studera det düsseldorfska söndagslivet. Folk på väg hem från gårdagens festligheter, morgontrötta hundägare, bilar som försökte fickparkera på omöjliga platser och nån som slängde ett gäng vattenmeloner i pappersåtervinningen. Fascinerande. Sen började det ösregna och vi flög hem. Intressant stad på många sätt och vis. Är jag på genomfart stannar jag gärna här igen, men kanske inte väljer just den här staden som en weekenddestination.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.