ROTTERDAM GREEN & TRENDY

ROTTERDAM: Tuff by i grön lyxförpackning. Nu drar vi på tåg- och båttur till Nederländernas gröna hippa stad – med självförsörjande takterasser och designiga boutiquehotell.
 

WELCOME TO ROTTERDAM: Rotterdam Central Station

Kommer du med tåg är denna futuristiska station det första som möter dig. Här passerar långt över 100K tågresenärer per dag, man tror att detta kommer att tredubblas de närmaste åren. Det var också därför man rev den gamla stationen från 1957 och öppnade denna nya som stod klar 2014 – med spår som är anpassade för höghastighetstågen till Amsterdam, Bryssel och Paris. Du kan också checka in på Eurostarterminalen där tåget tar dig via tunneln direkt tilll London. Snacka om att vara en bra knytpunkt. Dehöver du tips om Rotterdam som stad så ligger också turistbyrån precis vid entrén till stationen. Behöver jag påpeka att jag gillar städer som fortfarande har turistbyråer där man faktiskt kan få personlig service?

UP & ABOVE: Rooftops & fine dining

Inside Rotterdam tog oss med på en hissnande (bokstavligt talat) tur till några av Rotterdams nytänkande rooftops. Här fungerar taket som så mycket mer än ”tak över huvudet”. Här samlar man bland annat regnvatten som kan användas till planteringar och toaletter. Taken är perfekta för att fånga upp solenergi och flera har använt ytan till odlingar och bisamhällen. Några av dessa tak är tillgängliga för alla och har takterasser med barer och caféer medan andra är mer exklusiva där du behöver boka in ett möte eller en guide för att få tillträde. Får någon som jobbar med hållbarhet och miljö i fokus är detta riktigt intressant – och innovativt. Go Rotterdam!

Euromast erbjuder Rotterdams, ja faktiskt hela Nederländernas bästa utsikt med sina 185 meter. Här finns utsiktsplats och för den som vill unna sig det lilla extra så finns det också en restaurang och bar. Se till att boka plats då antalet bord är något begränsad. Tummen upp för både mat och service. Det är något speciellt med tända ljus och vita linnedukar.

GET AROUND: Tram, metro, biking & watertaxi

Likt Köpenhamn och Amsterdam är detta en stad där man främst tar sig fram på cykel och om man inte vill hyra eller har tillgång till en cykel så är spårvagn och metro ett smidigt alternativ. Det finns till och med en hop-on-hop-off sightseeingvagn (linje 10). Eller ännu bättre, vattentaxi, det är inte bara i Venedig som det är populärt. Om man har ett specialintresse i public transport och gamla spårvagnar så finns ett 50-tal vagnar från början av 50-talet fram tills nu utställda på Historical Public Transport Museum aka Rotterdams Openbaar Vervoer Museum (kolla öppetiderna innan du åker hit). Ett annat tips är att boka in en traditionell guidad rivercruise, splashtour med den flytande bussen eller den populära pannkaksbåten. Ja, du läste rätt. Pannenkoekenboot. Bonustips: Du kan ta metron hela vägen ut till havet och den lilla kyststaden Hoek Van Holland. Det står på min bucket list till nästa gång.

ON THE SOUTH SIDE: Rotterdam Zuid

Ett snabbt växande område på den södra sidan av floden Maas. Här finns bland annat den afrikanska marknaden och ett stort urval av internationella butiker. Området är framförallt känt för den grönskande parlen Zuiderpark som dessutom har en liten konstgjord beach. Perfekt utflykt för varma sommardagar i city.

FLOATING FARM & URBAN BREWERY

The Floating Farm. Här i centrala Rotterdam finns något så unikt som en flytande bondgård. Jag reagerade också som ett frågetecken. Men det är alltså en stor ponton som flyter i hamnen som är hem åt ett 30-tal mjölkkor. I tillägg finns det planer på att uttöka anläggningen med höns för äggproduktion. Jag kan inte uttala mig så myket om detta är bu eller bä då jag själv inte haft möjlighet att göra studiebesök än. Men det låter ju onekligen intressant för framtiden. Även om kossor i min värld springer fria på gröna ängar a la Bregottreklamen. Men så ser ju verkligheten tyvärr inte ut.

Stadshaven Brouwerij. Nytänkande ”microbryggeri” i större skala inhyst i en 100-år gammal lagerlokal i hamnen. Där gammalt möter nytt. Här jobbar man med hållbarhet och ekotänk på alla plan, waste-vattnet återanvänds, energin kommer från solpaneler och inte minst av allt – det som blir över när man brygger öl förvandlas till foder åt det närliggande ”floating farm”. Håll utkik efter Fearless Brewers, snart på en pub nära dig. Eller varför inte på plats i bryggeriet där du själv kan servera dig en öl från någon av self-tap-tables.

WINE & DINE: Rotterdam erbjuder ett enormt utbud från hela det internationella köket, här kommer tre tips som helt olika inriktning. Italienskt, tyskt och indonesiskt.

Markthal Rotterdam – en saluhall vid Blaak Station som också är ett bostadshus där lägenheterna faktiskt har fönster in mot marknaden. Udda men coolt. Taket och väggarna är dekorerade med ett verk av Arno Coenen and Iris Roskam ”Hoorn des Overvloeds” färgglada blommor, grönsaker och insekter som blivit en av Rotterdams signaturer – och verket återfinns lite här och på posters och inne i hotellhissar. Den italienska restaurangen en våning upp är att rekommendera. Perfekt kokt pasta och väl tilltagna charkuteri- och ostbrickor.

Tysk ölträdgård. Biergarten ligger ett stenkast från centralstationen och erbjuder en färgglad plats med uteservering och mycket street art – fokus på öl såklart. When in Germay, in Rotterdam.

Det indonesiska köket återfinns på Waroeng Emjay som erbjuder spännande rätter som fick mig att direkt känna att jag var tillbaka på Bali. Ett extra bonus för limejuicen och ingefärateet som var helt fenomenalt gott. Prisvärt och mycket mat på tallriken, i en väldigt grön miljö. Du fattar vad jag menar när du kommer dit.

WHERE TO STAY
I denna stad finns ett otroligt urval av designiga boutiquehotell och budgetvänliga hostels. Här kommer fem tips med lite olika inriktning och prisklass. Ett hotell är inte längre bara någonstans att sova, det är snarare en helhetsupplevelse och i Rotterdam kan du i princip flytta in i ett galleri.

Sustainability & compact living: Motto by Hilton. Genomtänkt hotell som ger den där känslan ”vi har tänkt på allt!”. Toaletter designade av en konstnär, a la carte frukost, ”cath of the day” fiskbar och hydroponisk odling av sallad och groddar. Rummen är av modell mindre men med fokus på stora bekväma sängar – och de kan länkas samman om man vill ha större utrymme. Byggnaden är ett gammalt bankvalv och en del av den interiören är bevarad.

Arty boutique: Hotel Not Hotel. Gränslandet mellan konsthall och hotell. Du bor i konsten. Bokstavligt talat. Bakom hyllor med skulpturer gömmer sig hotellrummen. Grejen med detta hotellet är att du inte ska vara på rummen mer än när du sover – du vill vara i sagolandet, i den mexikanska baren, i Napoli eller varför inte i den vertikala poolen. Upplevelser i fokus!

Room mate Bruno. Instagramfriendly & übercool. En dröm för fotografer och globetrotters! Den spanska hotellkedjan Room Mate har etablerat sig i Rotterdam och fått namnet Bruno. Det är på riktigt värt att spendera en natt här enbart för att kunna hänga i the frozen garden och gå i solnedgångstrappan. Poppis location photoshoots – det förstår jag verkligen! Extra bonus för Foodhallen Rotterdam som ligger vägg i vägg med restauranger från alla världens hörn.

Industrial Retro: Savoy Hotel Rotterdam by Eden Hotels. Här landar du direkt i en 60-tals vibe med vinylspelare på varje rum. Nyrenoverat och väldigt bra standard på både rum och lounge.

Backpackers choice. A&O finns över hela Europa. I Rotterdam ligger det centralt en kort promenad från tågstationen och erbjuder både sovsalar och privata hotellrum. Ett väldigt bra alternativ om du reser ”budget”. Många studenter och backpackers har detta som förstahandsval.

HOW TO GET HERE
Denna gång tåg jag tåget från Oslo till Kristiansand där jag tog båten till tyska Cuxhaven (nuvarande hamn är Emden) och därefter tåg genom Nederländerna till Rotterdam via Hamburg, Osnabrück och Amersfoort. Turen fortsatte sedan vidare till Antwerpen, Gent, Bruges, Köln och tillbaka till Cuxhaven för båten till Kristiansand. Ett annat alternativ hade kunnat vara att ta båten till Kiel istället alternativt nattåget från Hamburg till Sverige.

A special thanks to Fabian at Rotterdam Partners, Rotterdam Real tour by Brenda Kamphuis and Ariana from Inside Rotterdam – for showing us their green and trendy Rotterdam. As en.rotterdam.info would say – Make it happen!

LÄS OCKSÅ

Camping i Groningen 2018: https://worldbytina.se/2018/07/16/netherlands-groningen/

When in Amsterdam 2013: https://worldbytina.se/2013/10/19/iamsterdam/

Festival i Düsseldorf 2016: https://worldbytina.se/2016/09/06/germany-dusseldorf/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

One thought on “ROTTERDAM GREEN & TRENDY

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.