ROADTRIP | LULEÅ

Norrländsk långweekend i Luleå med roadtrip till Storforsen, pitepalt på paltzerian i Piteå, osynliga renar och norrskensjakt tillsammans med ett växtproffs (vem annars kan förvandla en liten julstjärna från förra året till en stor buske), en äventyrlig vildmarkslufsare och en betong- och gourmetfantast. Fantastiska vänner. Punkt.

WELCOME TO LULEÅ
Vid ankomst blev vi upphämtade på Luleå flygplats med välkomstskumpa i bilen för att sen flytta in en grön studentlägenhet i skogen (Porsön) och fira lussekvällen med pizza & GT.

LULEÅ CITY TOUR
Hemgjorda BLT-sandwich frukost med efterföljande Luleå City Tour i -16 grader. Kikade på domkyrkan från 1800-talet, betraktade utställningarna på Norrbottens Länsmuseum, besökte konsthallen på Kulturens Hus, drack kall öl på Corsica (en restaurang som glömt att folk vill ha värme inomhus när det är vinter ute), dryckes-shopping och hemfärd för konstvin och chili con carne med extra chili. Avslutade kvällen med obligatorisk julkalender-tittade och nån norsk katastroffilm där tydligen både berg och vatten kan börja brinna.

SIGHTSEEING UP NORTH

Stötdämparna på polarens bil var obefintliga så för att ta oss runt på upptäcktsfärd beslutade vi oss för att hyra bil. Rent-a-wreck. Roadtrip till Storforsen. Vitt vitt vitt. Snö snö snö. Vatten vatten vatten. Piteälven. Naturen är rätt cool alltså. Renkötts-shopping och varm choklad. Snöhögsklättring. Roadtrip till Piteå och Paltzerian – testade palt för första gången, fy alltså. Deg med kokt fläsk som äts med mängder av smör. INTE min grej. Åt typ en fjärdedel av jättebollen, mest bara deg. Kommer aldrig testa det igen. Men check på den. Man måste ju testa allt en gång.

“Oj en till. Oj vilken trafik. Oj det är ju nästan kö” – när man (mot all förmodan) får möte på dom ensliga norrländska vägarna.

GOURMET LIFE
På fredagskvällen hade vi bokat bord på lyxiga restaurangen Hemmagastronomi, bredvid Norrbottensteatern i Norra Hamn. Ostron, hängmörad ko, kalix löjrom och älgråbiff. Sjukt god mat! Även första gången jag åt ostron – och till skillnad från palten så var det inte sista gången!

INTO THE WILD
Lördag. Skumpafrulle. Vildmarksutflykt i Gammelstadsvikens naturreservat. Korvgrillning och ölprovning. Kan inte minnas när jag var ute i snön senast, måste varit när jag var barn, då var vi ofta ute med kälken på isen, jag och pappa och pimplade fisk och drack varm choklad. Men sen dess har jag bara gjort vinteraktiviteter tre gånger, åkt skidor i fejk-backen i Ulricehamn (räknas det ens?), på skolresa i Hemsedal och en skidhelg med vänner i Hassela utanför Sundsvall. Lördagskvällen bestod av pizza och film och trevligt häng med hemgjort vinbärsvin från Härjedalen plus tjejen som hade gjort det som kom och sa hej.

SUNRISE GOES SUNSET
Vaknade vid 9-snåret och fick se en vacker soluppgång, helt sjukt att solen bara är uppe tre timmar per dag, den kommer liksom bara till grantopparna innan det är dags att vända och gå ner igen. Det gäller verkligen att ta vara på dygnets små ynka ljusa timmar. Så det gjorde vi, polaren tog oss på en guidad visning genom Luleå Universitet där några flitiga studenter spenderade söndagen med pluggeri. Nästan så att jag saknade det lite. Jag gillade verkligen högskoletiden, sjukt kul, inte alls så kämpigt som jag trodde det skulle vara. Proffspluggare som spenderade mest tid med att dricka öl – men klarade mig trots det genom alla tentor galant (nästan iaf).

LACK OF BOREALIS

Inget norrsken denna gång heller. Nästa gång, då tusan! När solen gått ner och vi fått lite renkött i magen blev det dags att bege sig mot flygplatsen..mot nya äventyr.

Nedan. Bilder och dagboksanteckningar från en roadtrip till Luleå 2016

Uddevalla – Larv – Nossebro

Laxå – Subway brunch vid trollröven

Örebro – swischade bara förbi

Arboga – Kära örebroare (för att citera Kungen)

Västerås – här hände inget

Sala – Silvergruvan, pissepaus i Främlingshus

Kila – Flamingokyrkan

Gävle – Hotell Aveny (fy!), Mezopotamya (Irakisk mat, gott!)

Hudiksvall – middagsstopp på Glada Hudik

Gnarp – “Bakom Statoil i Gnarp” refererat av The Kristet Utseende

Sundsvall/sollefteå – indalsälven

Härnösand – Högakustenbron, både by night and day. Bästa kiss-utsikten

Örnsköldsvik – Skuleberget

Umeå – Hotell Björken och pubrunda på stan

Ånäset – på resa genom Ostriket

Bureå i närheten av Burträsk – Ljusvattnet

Skellefteå – Sprit & julhandling

Guldriket – Genomresa

Piteå – Paltkoma (både jag och polare 2 somnade så fort vi kört förbi Piteå-skylten)

Luleå – Julaftonsfirande, tomtetur i norrländska skogen och ett fågeltorn, Robinhood och Gott Nytt År!

One thought on “ROADTRIP | LULEÅ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.