RESETIPS | DELAYED

RESTIPS: Mer än tre timmar försenad? Då kan du ha rätt till ersättning! Betalt samarbete med Flightright.

Mycket av resandet handlar tyvärr om pengar. Är man inte gjord av pengar – som ju dom flesta inte är så är det ofta viktigt att hitta bra priser på flygbiljetter och hotell. Men man behöver inte leva snålt för att resa med bra standard. Det finns massa knep att tillgå. Jag skulle säga att jag är ganska bra på att hitta smarta dealar för att ha möjlighet att resa mycket. Bara i år har jag varit på 14 olika resor till Indonesien, Frankrike, Italien, Spanien, Grekland, Polen, våra tre grannländer och strax avslutar jag året på portugisiska Azorerna. Allt på en vanlig medelinkomstlön med mission att resa en gång i månaden, och det brukar jag lyckas med – med råge.

Flera olika flygersättnings-bolag har ploppat upp på marknaden senaste tiden, ett av dem är Flightright som erbjuder upp till 600 euro i ersättning.

Vad tjänar flightright på din försening? Dom tar 29,75% (vilket jag tror är lägst på marknaden) av summan du har rätt att få i ersättning – skulle du nekas ersättning kostar det dig ingenting. Så det är en win-win situation. Du kan dessutom ansöka om ersättning upp till tio år efter en försenad flygresa.

5 timmar försenad – fick 250 euro i ersättning!

Jag råkade själv ut för en ganska kraftig försening för ett par månader sedan när jag skulle åka hem från Helsingfors – flyget kom aldrig, och när det väl kom blev vi ombedda att ta ett annat plan via Köpenhamn istället för Stockholm. Med slutdestination Göteborg. Rörigt och knöligt. Istället för att landa på kvällen som planerat kom vi fram en bra bit efter midnatt. På plats erbjöd (det stora skandinaviska flygbolaget som inte behöver nämnas vid namn) en ersättning på 10 euro för mat, räckte ungefär till en halv öl i flygplatspriser räknat.

Dagen efter tog jag kontakt med både flygbolaget och mitt reseförsäkringbolag för att kolla om jag kunde få ersättning. Svaret var nej från båda – med motiveringen att det måste vara minst 6 timmars försening. Då tog jag till plan B och kontaktade ett av alla flygförseningsbolag liknande Flightright – och vips var jag berättigad till 250 euro – och efter att dom dragit sin den 1700 riksdaler direkt in på kontot. Vilket är mer än vad flyget kostade! Summan av kardemumman – lita fan inte på varken flygbolag eller försäkringar, dom gör allt för att komma undan och att kämpa mot sådana bjässar själv är svårt. Så detta är mitt tips – är du mer än tre timmar försenad – begär ersättning!

Hur mycket pengar kan du få i ersättning hos Flightright?

”Om flygbolaget är ansvarigt har de berörda passagerarna rätt till ersättning på upp till 600€. Storleken på beloppet beror på flygresans längd, inte på biljettens pris. I förordningen anges att passagerare som blir fyra timmar eller mer försenade på en flygning på 3 500 kilometer eller mer är berättigade till 600€ (5.710 kr; Beroende på aktuell växelkurs) i ersättning. För försenade flygningar inom 1 500-3 500 kilometer ska 400€ (3.807 kr; Beroende på aktuell växelkurs) att betalas ut av flygbolaget. Om längden på flygningen är under 1 500 kilometer, har passageraren rätt till 250€ (2.379 kr; Beroende på aktuell växelkurs) i ersättning.”

Här kan du läsa hela texten om dina rättigheter vid försenade flyg hos flightright.se. Du kan också läsa mer om dina rättigheter hos konsumentverket.

__________________________________

WORLD BY TINA drivs av Tina Wetterskog. Tina är utbildad resekonsult och driver reseportalen worldbytina.se med inspiration till resor och äventyr när och fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet!

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.