LYSEKIL | HAVETS HUS

DUBAI I LYSEKIL. Många har säkert hört talas om det världskända Dubai Mall Aquarium och dess vattentunnel – men visste ni att det räcker att åka till Lysekil för att se hajar simma över huvudet? Välkomna till Havets Hus i Lysekil!

Det jag gillar extra mycket med den här typen av akvarium är att fiskarna får bo i sin naturliga miljö – vattnet pumpas in direkt från Gullmarsfjorden ett par meter utanför Akvariet. Här finns inga tropiska fiskar utan enbart de fiskar som lever naturligt i västerhavet. Just nu var det extra fokus på bläckfiskar och hajar.

Kanske har ni hört talas om vårens stora händelse – kosläppen? Men har ni hört talas om hajsläppet? Det sker i Augusti varje år då man släpper ut de småfläckiga rödhajarna som fötts och växt upp på Havets Hus för att förhoppningsvis kunna förstärka dom fridlysta hajarna. Alla hajar som släpps ut är märkta så att fiskebåtarna vet att dom måste släppa tillbaka dom i havet igen om dom skulle råka få en i sina nät eller på kroken.

Havets Hus arbetar också aktivt för att öka medvetenheten om miljön och haven. Här har dom listat några tips man kan tänka på. Alla punkter är förhoppningsvis självklara för dom flesta. Men det skadar aldrig att upprepa.

Minska mängden plast i havet genom att återvinna dina sopor och aldrig lämna något skräp någonstans.

Handla mer sällan och välj naturliga material framför syntetiska.

Tvätta mer sällan, vädra och torka av istället.

Välj produkter utan mikroplaster (undvik polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon).

Verka för att din kommun anlägger gräsplaner istället för konstgräsplaner och kör dubbfria däck

För att minska uppvärmningen och försurningen av haven kan man välja miljövänliga transportmedel och inte genomför längre resor än nödvändigt.

Välj lokala och miljömärkta varor och välj miljömärkt el.

Har du fler tips, dela gärna med dig!
Källa: havetshus.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.