PORTUGAL | ALGARVE

EUROTRIP 2018: Portugal/Algarve Coast: Sagres, Alvor, Albandeira & Fiesa

SAGRES
I Sagres eller ”The end of the world” som det också kallas i folkmun, Portugals sydligaste punkt, stannade vi för natten och åt grillad svärdfisk och havsaborre, supergott! Alltså Sagres kan vara Portugals vackraste ställe, det ligger så högt upp så vart man än befinner sig får man en svindlande utsikt! Dagen efter försökte vi ta ett morgondopp vid Praia do Beliche – galet vackert men svinkallt (det är ju trots allt Atlanten) – så vi åkte vidare längst med kusten och stannade i fiskebyn Alvor.

ALVOR
…som inte alls var någon liten fiskeby längre. Enormt mycket större och turistigare än för 20 år sedan, 1998, när jag var där som 16-åring med familjen. Men stranden och klipporna var lika magiska som jag mindes dom. Algarvekusten är utan tvekan Europas vackraste! Vi fyllde dagen med bad, snorkling, body surfing och avslutade med medeltidsfestival och Alvor night out med drinkar av alla sorter. Meningen var att vi skulle upp och snorkla vid soluppgången dagen efter – men kvällens drinkparty satte bomstopp för dom planerna så istället lagade vi omelett-brunch på gasolköket och åkte sedan vidare till en annan strand en halvtimme därifrån – Praia de Albandeira i Porches.

ALBANDEIRA
Albandeira bestod av två små pyttiga stränder inklämda mellan höga sandstensklippor med grottor och valv. Ett 100% magiskt ställe som jag tror mest lokalbefolkning hittar fram till – eller turister som har bil med sig som oss och chansar lite. Här stannade vi ett dygn, platsen var så perfekt då vi kunde parkera precis ovanför stranden – och vi var inte ensamma, många mindre camper vans hade parkerat där för natten. Vi lagade indiskt på gasolköket och beundrade den gigantiska blodmånen.

FIESA SAND CITY
På vägen från Portugal till Gibraltar besökte vi ett ställe vi sett sjukt mycket reklam för överallt i Algarve, och i Spanien om jag inte minns fel – Fiesa Sand City – International sand sculpture festival – med hundratals stora sandskulpturer av duktiga konstnärer från hela världen. Enligt dom själva, den största sandstaden i världen som i år fyllde 15 år. Några skulpturer såg betydligt äldre ut än andra så jag gissar att dom blandar lite och bygger nya allt eftersom, under vinterhalvåret förstörs säkert många av vind och regn. Som jag förstod det så hade konstnärerna relativt fria händer men dom blev tilldelade en tema att göra något på, typ TV, musik m.m. Mina favoriter var Yoda i Starwars och den galne katten i Alice i Underlandet. Bowie var riktigt snyggt gjord också.  Tyvärr hann vi bara utnyttja dagsentrén den här gången, men det verkade riktigt coolt att få se den upplyst på kvällen. Priset gällde för entré på dagen och en på kvällen – men vi var för peppade på att åka till Gibraltarklippan och kolla in aporna istället. Sagt och gjort. Hej då Portugal och vackra Algarvekusten.

Vill du läsa mer om Algarve rekommenderar jag den här ”nybörjarguiden” från min norska kollega på reisepluss.no

8 thoughts on “PORTUGAL | ALGARVE

  1. Vi gillade Porto och Dourodalen väldigt mycket. Vi hade en trevlig långhelg där. Madeira var också trevligt men jag rekommenderar ingen att gå en medelsvår levadavandring om man inte är grymt tränad och saknar höjdskräck 😬

    1. Bra tips. Alltid bra att kolla upp vandringarna lite i förväg. Vi gick en ”enkel” vandring på Azorerna, den var allt annat än enkel med snåriga stigar som ingen gått på länge och halkiga lavastenar… /Tina

    1. Madeira står högt upp på min bucketlist, hoppas en sådan resa kan bli av inom en snar framtid, älskade Azorerna så kan inte tänka mig något annat än att Madeira är fantastiskt. Och dessutom enklare att nå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.