GIBRALTAR ROCK

EUROTRIP 2018: Gibraltar – Europa Point & Gibraltarklippan

Gibraltar är ett väldigt litet land eller ja, ett brittiskt territorium om vi ska vara korrekta, 6 km långt och 2 km brett, i Spanien, mittemot Marocko i Afrika. Med färja tar det ca en timme. Gibraltar består av 30 000+ invånare, en gigantisk klippa på 426 meter över havet, atlanten på ena sidan, medelhavet på andra och 250 makaker.

Aporna, makakerna finns i huvudsakligen i Asien men också i Norra Afrika samt i Gibraltar. I Gibraltar heter släktet berberapor, det finns 7 familjer på klippan, sammanlagt någonstans mellan 250-300. Ryktet säger att det planterades in fler när dom höll på att dö ut enligt principen ”så länge aporna är kvar är engelsmännen kvar” Har lite svårt att tolka begripligheten i det påståendet dock. En annan legend berättar om en underjordisk tunnel mellan Afrika och Gibraltar. Oavsett så är det dom enda aporna i Europa som lever vilt.

Snabbfakta: 1705 ansåg Spanien att det inte var till någon nytta att anfalla igen och 1713 accepterades halvön som brittisk. Innan dess hade Gibraltar tillhört Spanien i 212 år.

Vi parkerade vid Europa Point – Europas sydligaste punkt med utsikt över dom majestätiska Atlasbergen i Marocko och tog sen en hike upp till Upper Rock på Gibraltarklippan – nästan högsta punkten, i flipflops, 30+ och utan vatten. Ok, kanske inte bästa hiking förutsättningarna – men så värt det! Dom hundratals trappstegen var överjävligt jobbiga – men att få se lekande apor och den magiska utsikt som erbjöds var värt det hundra gånger om! Vid skymningen bestämde vi oss för att inte stanna på en tråkig parkering i Gibraltar över natten utan istället åka vidare till Spanien för ett par dagar vid medelhavet. Ska jag vara helt ärlig, en dag räckte nog här faktiskt. Nu såg vi ju visserligen aldrig staden, så ett återbesök på en dagstur kanske vore på sin plats. Men annars känner jag mig helt nöjd med detta korta besök som dessutom bjöd på resans vackraste utsikt.

Gibraltar blev mitt 57:e besökta land. Ja, jag räknar platser som länder om dom har egna landsnummer, Gibraltar har dessutom både egen valuta (Gibraltarpund) och egen flagga så det blir extra poäng. Hur räknar ni?

Ps. Glöm inte passet, detta var enda landet under vår Europa roadtrip där vi behövde visa innan inresa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.