GOTHENBURG | RÖHSSKA MUSEET

RÖHSSKA MUSEET GÖTEBORG – DESIGN IS EVERYWHERE – MUSEUM OF DESIGN AND CRAFT

Jag blev som reseskribent inbjuden till nyinvigningen av Röhsska Museet i Göteborg, två dagar innan den offentliga öppningen. Vilken lyx att få strosa runt på alla tre våningsplan tillsammans med ett 30-tal andra journalister. Jag kan avslöja att mitt fokus landade på den nya permanenta östasiatiska utställningen på tredje plan med en gigantisk Buddha som välkomnar, projektioner av simmande koifiskar och en otroligt vacker samling av japansk bildkonst och kinesiskt porslin. Här vill jag spendera mycket tid, vilket fint jobb ni gjort Röhsska! 

RE-OPENING 2019

Efter att ha varit stängt för renovering i två år har nu Röhsska i Göteborg åter slagit upp sina portar för allmänheten, närmare bestämt den 23 februari 2019 – med både gamla som nya utställningar. Röhsska Museet har funnits ända sedan 1916 och är Sveriges enda specialmuseum för historisk och samtida design och konsthantverk. Tidigare har även mode gått under den kategorin men nu inför nyöppningen har man valt att skala bort det från underrubriken och låter det istället ingå i begreppet design. Jag tycker det är smart att renodla, more is less så att säga. Är en intresserad av mode bör en istället bege sig en timme österut till Borås och Textilmuseets spännande utställningar. Här kan ni läsa om mitt senaste besök där: http://worldbytina.se/2019/february/master-of-couture.html

EXHIBITIONS 2019

Torsten och Wanja Söderbergs pris: 2018 tilldelades den isländske designern Brynjar Sigurðarson 1 miljon svenska kronor vilket är till summan det största designpriset i världen och delas ut av Röhsska museet med medel från Torsten Söderbergs Stiftelse. Unmaking Democratic Design: Fredrik Paulsen fick i uppgift att tolka begreppet demokratisk design – han svarade med att göra en utställning om stolen. Här kan du till exempel snickra din alldeles egna designade stol. Inspiration Östasien: Utställningen har delvis funnits tidigare men inför nyinvigningen utvecklats till en mer interaktiv upplevelse. Nytt i samlingen: Här visar Röhsska upp det senaste årens verk av formgivare och konstnärer som skapat uppseendeväckande design. Bland annat en spektakulär jag-vill-ha-klänning av modeskaparen Alexander McQueen. Formhistoria: Basutställningen som visar upp det scenska hemmat från 1800-talet fram tills idag. Här finns många spännande och åtråvärda klassiker! Falk Simons silversamling: 1934 mottog museet en unik silverdonation av konstsamlaren Falk Simon som finns permanent att beskåda.

DESIGN IS EVERYWHERE

Att skriva om konst är väldigt svårt – då konst alltid ligger i betraktarens öga så jag rekommenderar er alla att besöka utställningarna med egna ögon för att bilda era egna uppfattningar. Samlingarna skulle jag säga fokuserar mest på brukskonst såsom inredning och möbler med fokus på stolen, men de har också en större silversamling och den nya asiatiska samlingen med framförallt keramik och japansk bildkonst. När en pratar om det låter det ju ganska spretigt men de har på ett fint sätt lyckats separera utställningarna på de olika våningsplanen och tagit fasta på sin slogan “design is everywhere”. Och ja, det är ju exakt vad det är. Med det sagt rekommenderar jag er att boka in ett besök snarast möjligt.

HITTA HIT & ENTRÉ

Sidogata från Avenyn, Vasagatan 37-39. Hållplats Valand. Jag lyckade inte hitta några entrépriser men eftersom de ingår i Göteborgs Stad så borde det kosta 60 kr om man är över 25, annars gratis.

Röhsska på webben: https://rohsska.se

One thought on “GOTHENBURG | RÖHSSKA MUSEET

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.