DESTINATION UPPSALA

Häng med på en fullspäckad weekend i en av Sveriges äldsta städer – Uppsala – i samarbete med Destination Uppsala. Vi fick bland annat uppleva Botaniska trädgården i höstskrud, Carl von Linnés växtarv, brinnande shots, 7-rätters matupplevelse, spännande konst på slottet, premiärmingel på Uppsala Stadsteater, brunch lagad av stjärnkocken Markus Samuelsson och sist men definitivt inte minst – gravhögarna i Gamla Uppsala. Welcome to #myuppsala

In English: Come on – let’s go sightseeing in one of the oldest towns in Sweden – Welcome to Uppsala.

HOW TO GET THERE

Från Oslo via Karlstad med buss och därefter tåget till Stockholm och där byte till Uppsalatåget. Sammanlagt ca 6 timmars restid.

In English: From Oslo to Uppsala by bus & train, approx 6 hours. 

WHERE TO STAY

Det finns många bra hotell i staden och även Airbnb-lösningar. Den här gången checkade vi in i  Juniorsviten på Scandic Uplandia. Ungefär tre gånger så stor som vår lilla lägenhet i Oslo, kanske till och med fyra. Ett perfekt weekendhem för oss att fira en månad som man och hustru, Mr & Mrs W. Tack Scandic för suveränt rum, frukostbuffé och service!

In English: There´s plenty of accommodations in the city, we checked into the Junior Suite at Scandic Uplandia. The perfect luxury weekend home and celebration for our 1-month anniversary as husband and wife, Mr & Mrs W. Thanks Scandic for a great room, breakfast buffet and service!

SIGHTSEEING

Slottet. Det här är kanske stadens mest kända landmärke – det rosa slottet som syns från nästan hela staden då det är beläget uppe på en kulle. Här har mycket av Sveriges historia om kungar och drottningar, såväl mord och abdikering ägt rum. Många av rummen används i vår tid till kontorslokaler samt flertalet olika verksamheter bland annat Uppsala Konstmuseum som jag har skrivit om lite längre ner i texten, Fredens Hus som är en förening som jobbar med mänskliga rättigheter, Vasaborgen som arrangerar historiska guidade turer samt ett trevligt café. Extra vackert är det i skymning, ”the pink hour” får en helt ny innebörd och jag förstår att Uppsalaborna är stolta över sitt slott.

In English: The pink castle up the hill. An important place for the kings and queens history in Sweden – there has been murders and such. Nowadays its mostly used as offices.

Uppsala Domkyrka. Nordens största katedral med sina 118,7 meter höga torn. År 1273 påbörjades arbetet med att bygga upp kyrkan på denna plats där den är belägen nu, på Domberget. Den är byggd i gotisk stil och har mycket intressant historia, bland annat en skattkammare som jag definitivt vill besöka vid nästa besök.

In English: The biggest cathedral in all of the Nordic countries. 118,7 meters high, built in gothic style. Don’t miss out on the treasure chamber!

Gamla Uppsala. Ett besök i Uppsala är inte komplett utan ett besök i stadsdelen Gamla Uppsala. Bussen tar dig dit på ca 20 minuter, biljetter kan köpas via UL-appen. Här finns de gamla gravhögarna samt ett museum som berättar lite mer om platsen och vikingatiden. Ladda ner appen ”Gamlis AR” för att se hur det såg ut då, på Vikingatiden. Jag gillade den här platsen, att få gå omkring på en historisk plats och kunna läsa vad som en gång har skett där och att se bilder på hur man tror att det sett ut – historia är både viktigt och fascinerande!

In English: Pay (it´s free!) a visit to the old viking graves in Old Uppsala. There´s also a museum and a cool app that tells you everything you need to know about the history of the place.
 

ART & CULTURE

Uppsala Konstmuseum. Det är inte många konstmuseum som får husera i ett slott – det får det här. Med konst av bland andra Lena Cronqvist som är en personlig favorit i den svenska samtidskonsten. Dagen till ära var det också vernissage på en helt ny utställning ”The Non-Human Animal – Negotiating Bio-relations” om relationen mellan människa och djur och den rådande klimatförändringen. Det fanns ett par extremt verklighetstrogna (rörliga!) schimpanser som fångade min uppmärksamhet.

In English: The art museum is situated in the castle, pretty unique location with paintings from one of my favourite Swedish artists Lena Cronqvist among others.

Uppsala Stadsteater. Teater har varit en stor del av hela mitt yrkesverksamma liv så jag blev väldigt glad över att vi blev inbjudna till både en privat rundtur backstage och premiären av höstens storsatsning ”Pennskaftet” av Elin Wägner om kampen för den kvinnliga rösträtten i Sverige som i år firar 100 år. Well played!

In English: The community theatre invited us both back stage and on the premiere of their new play about the fight for women’s suffrage, hundred years ago (in Sweden). Well played!

PARKS & GARDENS

Botaniska trädgården anlades 1655 och är den äldsta i Sverige – mycket tack vare blomsterkungen Carl Von Linné – här finns över 8000 arter samlade. I Botaniska trädgården inryms slottsträdgården, Orangeriet Linneanum och det tropiska växthuset. Jag besöker alltid parker när jag är på upptäcktsfärd i olika städer – den här gången var inget undantag. Det var så otroligt vackert med alla höstfärger!

In English: There´s plenty of parks, gardens and green areas in Uppsala. My pick of choice will be the botanical garden since 1655 along with the tropical greenhouse and Linneaum. Most of them – thanks to Carl von Linné.

Orangeriet Linneaum. Den gula byggnaden nedanför slottet inhyser en stor samling kaktusar av ca 800 olika arter och förutom det även fikonträd, apelsinträd, olivträd och agave – flera träd som inte borde kunna leva i vårt klimat med andra ord. De mest berömda är Linnés 250 år gamla lagerträd som fortfarande frodas i stora krukor, inomhus vintertid, utomhus sommartid.

 

Tropiska Växthuset. Här kan du koppla av i vinterträdgården, ta en fuktig promenad genom regnskogen, betrakta gigantiska näckrosblad, beundra de vackra orkidéerna och se vilka växter som överlever där inget annat kan leva, i öknen.

WHERE TO EAT

Det finns så många smakupplevelser i den här staden, du kan resa jorden runt utan ett endaste flyg. Nedan följer mina högst personliga upplevelser från restauranger jag besökt i staden, både under denna resa samt tidigare.

In English: You can travel around the world without traveling anywhere. My recommendations on where to eat is all listed down below. 

Bryggeriet Ångkvarn – Anrikt bryggeri med gastrorätter. Vårt val föll på en helt fantastiskt tillagad torsk med mandelpotatispuré. Adress: Östra Ågatan 59

Miss Voon – Ni har säkert hört om den i Stockholm, och ja den finns här också, på 11:e våningen på Elite Hotell bredvid Centralstationen. Det är mörkt, asiatiskt och väldigt väldigt gott! Jag rekommenderar helt klart att testa en ”Omakase” – 7 rätter av kockens val. Vi valde att dela på en sådan och därtill välja ett par andra rätter för att komplettera en middag för två. Min favorit var utan tvekan deras tartar på fjordlax med jalapeno invirad i rättika. Jag garanterar en smakupplevelse utöver det vanliga. Adress: Suttungs gränd 6

Kitchen & Table by Markus Samuelsson – Är du sugen på brunch är det definitivt hit du ska gå, vem vill inte äta mat av Manhattans svenska stjärnkock? Jag vågar nästan lova att det finns något här för alla, varmt, kallt och en enorm efterrättsbuffé med allt du kan önska från rocky roads till popcorn pannacotta. It´s a dejt! Adress: Dragarbrunnsgatan 23

Shish – Libanesisk streetfood med kul koncept där du mixar ihop din egen tallrik utifrån flertalet olika val. Väldigt gott! Adress: Dragarbrunnsgatan 29

The Loco – Asian tapas. Finns grön papayasallad på menyn är det alltid mitt val – och det här var ett bra val – troligtvis den bästa jag ätit utanför Thailand. Adress: Smedsgränd 11

Pong Uppsala – Det här stället rekommenderar jag främst för budgetlyxlunch med bra tillagad asiatisk buffé. Sushi på buffé brukar oftast inte vara en hit men här är den definitivt godkänd! Adress: Storgatan 27

Egon – Norsk restaurangkedja som nu även öppnat på tre platser i Sverige, en av dem i Uppsala. Även denna restaurang rekommenderar jag för lunch – gillar du pizza är pizzabuffén ett klockrent val. Adress: Forumkvarteret

Take Away – Är du på språng rekommenderar jag wrapsen och salladerna på Sandys, Vaksalagatan 7 eller Sushi Yama på Centralstationen.

WHERE TO ”FIKA”

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri – Vill du fika kungligt är det definitivt hit du ska gå, ett klassiskt fik med stil. Lite dyrare men ibland måste en unna sig. Adress: Östra Ågatan 31

Odinsborg Café & Restaurang – I Gamla Uppsala finner du det här mysiga cafeet som serverar traditionell (alkoholfri) mjöd och fika. På övervåningen finns även en restaurang som på söndagar erbjuder en klassisk svensk brunchbuffé. Letar man efter en upplevelse i speciell miljö är det hit man ska åka, jag misstänker att deras julbord är helt fantastiskt. Adress: Ärnavägen 4

In English: In Sweden we love the word ”fika” = enjoy a cup of coffee or tea along with pastries or cakes. Above I give you two places where you can have the real ”Swedish-fika-experience”.

UPPSALA NIGHT OUT

Som den studentstad den är så levererar Uppsala ett bra uteliv. Vi valde ut två ställen, som förfest den populära Shotsluckan där baren står i lågor och bartendrarna serverar Super Mario-shots. Perfekt plats att starta en Uppsala-night-out på. Därefter tog vi oss vidare till rockklubben Level – för folk som mig som inte fixar populärmusiken som spelas på nattklubbarna.

In English: As a student city – this city knows how to party! We picked two spots – for starter Shotsluckan who served Super Mario-shots with the bar on fire and the rock bar Level – for people like me who can’t stand the music that’s playing in modern nightclubs.

NEXT TIME

Nästa gång måste jag försöka få en skymt av Domkyrkans skattkammare och sommartid tror jag att Linnés trädgårdar är alldeles alldeles fantastiska. Drygt en mil utanför Uppsala kan man också besöka Linnés sommarhus från 1700-talet. Jag har också hört rykten om en spännande takvandring på slottet…

In English: Nest time I wanna have a look in the treasure chamber and in summertime I think the gardens will be absolutely stunning with flowers in all shapes and colors. I’ve also heard rumors about having a walk on the roof of the castle…

Reportaget är ett betalt samarbete med Destination Uppsala skrivet utifrån mina personliga upplevelser av staden.

6 thoughts on “DESTINATION UPPSALA

  1. Vilka härliga färger i bilderna… 🙂 Och så kul att läsa det här inlägget! Uppsala är en nice stad och jag ska faktiskt ta båten mot Sverige och just Uppsala i morgon. Ser också fram emot att se Pennskaftet!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.