SPAIN | BASQUE COUNTRY

Basque Country: Bilbao & Beyond! Mellan Frankrike och Spanien ligger ett spännande område vid namn Baskien. Pays Basque på Franska och Euskadi på Spanska. Baskien hade lika gärna kunnat vara ett självständigt land, de har en egen flagga, de har ett eget språk – och de har en stark kultur när det gäller traditioner och matlagning. Gör dig redo för en tur längst med Biscayabukten, genom förtrollande skogar, betydelsefull konst och kulinariska matupplevelser!

Denna resa gjordes i samband med en arrangerad pressresa i maj 2022 med fokus på Baskiens natur, kultur, traditioner och mat. 

BILBAO
Många har de Spanska storstäderna Barcelona och Madrid som favoriter – för mig ligger Bilbao i topp! Varför? Jag gillar mindre städer som är lite ”ruffiga”, jag gillar att man kan gå till fots nästan överallt, jag gillar närheten till havet och jag gillar modern konst. Allt detta har Bilbao. En före detta industristad som med åren växt sig till en av Spaniens mest intressanta städer. Mycket tack vare det spektakulära Guggenheim-museet.

MUSEO GUGGENHEIM BILBAO
Guggenheim Bilbao öppnades 1997 och är ritat av Frank Gehry och designat för att fånga ljuset. Om han lyckats? Som fan! Här möts Maman, jättespindeln av Louise Bourgeois och den blomsterbeklädda jättevalpen Puppy av Jeff Koons tillsammans med andra permanenta såväl som tillfälliga verk, inomhus och utomhus. En storslagen favorit bland världens konstmuseum. Ja, jag har besökt en hel del…

Här finns fler bilder från mina två besök på museet: https://worldbytina.se/2018/07/23/bilbao-guggenheim/

HOTEL CARLTON
Mitt i hjärtat av Bilbao ligger detta femstjärniga hotell. Allt som oftast känner jag mig inte helt bekväm i allt för strikta och ”lyxiga” miljöer. Men jag måste ge detta vackra hotell cred för den välkomnande atmosfären och känslan av att alla behandlas lika. Det är faktiskt inte alltid som jag känner av den där viktiga likabehandlingen med mina synliga konstverk (läs tatueringar) på armar och händer i kombination med min minst sagt mixade klädstil från diverse second hand butiker och mormors garderob. Vi kan väl säga som så här, jag kanske inte är deras standardgäst. Frukostbuffén får 5 av 5 stjärnor av mig. Oh my alltså. Se till att ha minst två timmar på dig för att njuta den till fullo. Location: Plaza Federico Moyúa

PINTXOS & MICHELIN STARS
Pintxos eller pinchos = den baskiska varianten av tapas som serveras främst i nordöstra Spanien. I Bilbao finns det så många bra restauranger så jag kommer inte ens nämna någon utan vi bara utgår från att de allra flesta är väldigt väldigt bra. Baskien har en fantastisk matkultur och det märks inte minst på alla (24!) Michelinrestauranger som poppat upp under de senaste åren. Under mitt senaste besök fick jag chansen att bli inbjuden som gäst till tre utav dom: San Mamés Jatetxea som hade den mest fantastiska efterrätten, här fick vi dessutom träffa kocken i egen hög person. Nerua som är Guggenheimmuseets egna restaurang, ett museum som skriker hög kvalité, så även maten. Den tredje ligger en bit utanför Bilbao och heter Garena (Dima), hit kommer man inte bara för maten som är lagad av råvaror av högsta kvalitét utan också för den enastående utsikten. Vilket ställe!

VIZCAYA BRIDGE
Puente Colgante eller som vi översätter det, kort och gott hängbro. San Francisco har Golden Gate, Bilbao har Viscaya Bridge. Bron är placerad strax utanför Bilbao och är 45 meter hög och sträcker sig 164 meter över floden Nervion och knyter samman Portugalete med Getxo. Bron transporterar fotgängare, bilar och cyklister över floden på en och en halv minut. En hiss går upp i de båda tornen för otrolig utsikt över de närliggande städerna och Atlanten. Sedan 2006 återfinns Vizcaya Bridge på UNESCOS World Heritage Site. Under utvalda datum varje månad kan du se adrenalinkickssökande personer utföra bungyjump från bron. Detta beskådades under en promenad mellan Bilbao och Portugalete och jag konstaterade dår och då bestämt att det är något jag ALDRIG kommer att göra. Någonsin.

PORTUGALETE & GETXO
Beundransvärd arkitektur och vackra stränder. Har du gott om tid och vill utforska området runt Bilbao rekommenderar jag strakt att ta på bekväma skor och sätta kursen mot havet. Närmare bestämt följ floden Nervion mot Getxo och Portugalete (de ligger på varsin sida floden). Vill man inte gå kan man också ta tåg eller metro. I Getxo finns flera fina stränder, störst och populärast är Ereaga men den som kanske är den lugnaste men också lite mer svårtillgänglig är Playa Gorrondatxe.

Tips för den som gillar vackra historiska byggnader. Den gamla blågula tågstationen Estación de la Canilla i Portugalete från 1888 är otroligt vacker. Stationshuset är nu mer platsen för stadens turistbyrå. Väl värd ett besök och personalen berättar gladeligen allt du vill veta om Portugaleta och dess omgivning.

CASTLE ON THE ROCKS
Några mil utanför Bilbao ligger San Juan de Gaztelugatxe eller direktöversatt Rock Castle. Den här platsen har alltid varit en sevärdheter men har ökat i popularitet betydligt på senare tid. Anledningen? Game of Thrones! Att just den här platsen  användes i inspelningarna av succéserien är inte så överraskande. I serien är det detta som är ”Dragonstone”. Som är med i den sjunde säsongen. Ute på ön skymtas en liten kyrka, vill man komma ut till den får man gå längst med en stig och 241 trappsteg. Väl uppe på toppen sägs sägnen att man ska ringa i en klocka tre gånger och därefter önska sig något.

GUERNICA
Drygt 4 mil öst om Bilbao ligger staden Guernica. En stad som har en så viktig historia att berätta. Picassos målning med samma namn är känd världen över, men det är inte alla som känner till varken staden eller historien bakom. Läs mer om mitt besök i den historiska och olycksdrabbade staden Guernica: https://worldbytina.se/2022/07/06/picasso-guernica/

BODEGA BERROJA WINERY
Denna vingård är belägen i vackra landskapet Bizkaiko Txakolina. Solen sken ovan molnen och tunga moln låg över kullarna – men det gjorde bara landskapet än mer vackert. Här fick vi ta del av baskisk kultur, bli serverad traditionell mat och såklart – smaka på det speciella krispiga vita vinet som bara produceras här. Väl värt ett besök, såväl för vinet som för landskapet.

ANTZASTI CULTURAL MUSEUM
I området Dima finns kulturmuseet Antzasti som visar upp hur folk levde och lärde i Baskien under olika epoker, såväl inomhus som utomhus. Man visar upp den spanska landsbygden så som den var, stundtals under tuffa förhållanden med sardiner och bröd som enda mat men också under perioder starkt influerade av England när det gäller inredning och kläder. Väldigt spännande att få ta del av andra kulturer på det här viset och när man tittar närmare inser man att likheterna med Skandinaviens kulturhistoria inte är speciellt stor. För mig är det en viktig del i att resa – att lära.

Det här området är fullt av mystik och i grottorna i Baltzola bor det enligt myten en drake…

GORBEIA MAGICAL FOREST
Nationalparken Gorbeia är område är fyllt av mytologi och historier om häxor och barnätande monster. Men det är också platsen för otroliga vattenfall, berg och dalar. Vid mitt besök här låg fokus på den magiska skogen Otzarreta som har väldigt speciella träd. De ser närmast ut som gigantiska kandelabrar täckta av grön mossa. Här fick vi en unik upplevelse i den japanska meditationstekniken Shinrin Yoku: ta in skogens atmosfär = att skogsbada.

SAN SEBASTIAN
Pintxos och surf! Vid gränsen till Frankrike med surfparadiset Biarritz som närmsta stad ligger Donostia eller som vi känner till den – San Sebastian. Under tidsperioden som ofta benämns som belle epoque blev staden ett populärt tillhåll för dåtidens elit som byggde flera av dom pampiga byggnaderna. Sedan 90-talet har staden satsat på turism och framförallt surfing. Det finns två stränder på var sin sida om city, La Concha som är den största och som också fått utmärkelse som en av världens finaste och den mindre, Zurriola som lämpar sig mer för surfing.


Här finns bilder från vårt tyvärr väldigt korta besök i staden: https://worldbytina.se/2018/07/23/spain-san-sebastian/

Ps. Om du är intresserad av att besöka vingårdar och få spännande vinupplevelser kan jag varmt rekommendera The Wine Luggage som drivs av ett par med stor kunskap inom vin och vingårdar runt om i Europa…och världen.

LÄS OCKSÅ

Galicien: https://worldbytina.se/2018/07/24/spain-galicia/

Costa del Sol: https://worldbytina.se/2018/07/30/spain-costa-del-sol/

Madrid: https://worldbytina.se/2017/08/01/madness-in-madrid/

Barcelona: https://worldbytina.se/2015/04/23/barcelona-magica/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

One thought on “SPAIN | BASQUE COUNTRY

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.