SPAIN ON A TRAIN

CHARTERTÅG I SPANIEN. Här kommer ett reportage om att åka ”chartertåg” i Spanien. Ja, kanske inte charter i dess sanna natur, men direkttåg mellan några populära charterdestinationer. Att vara stilla på en plats är inte min grej så att åka till flera platser och upptäcka var och en av dess pärlor är perfekt för mig. I detta reportage reser jag mellan Malaga, Madrid, Aranjuez, Alicante och Benidorm. Låt er inspireras!

  • MALAGA
  • MADRID
  • ARANJUEZ
  • ALICANTE
  • BENIDORM

Att resa med tåg i Spanien. Reser du under lågsäsong korta sträckor med regionaltåg går det fint att boka på stationerna strax innan. Åker du med Renfe som är dom spanska höghastighetstågen rekommenderas alltid att boka i förväg. Det är också viktigt att vara på stationen i god tid då det är en incheckningsprocedur på dom större stationerna med biljettkontroll innan man går på tåget. Kom ihåg att alltid ha ID-kort/pass med dig när du reser. Detta är speciellt viktigt om du reser med Interrail. På Renfe är det obligatorisk platsreservation som bokas via en tågresebyrå eller på plats i Spanien.

MALAGA BY THE SEA
Tidigare har jag bara åkt igenom med vår lilla campervan på väg mot Valencia och med tåg från flygplatsen till Fuengirola. Nu var det dags att spendera lite tid här samtidigt som jag fick testa Renfes snabbtåg till Madrid.

Konst av Picasso på tågstationen i Malaga, Picassos födelseort.

Upplevelser! Glaskuben på Centre Pompidou, marknaden och de rosa träden vid kryssningshamnen, nattlivet i gamla stan, Picasso Museet (extra speciellt då det var här i Malaga han växte upp), marmorgatorna, marknadsgatan i Soho, stadens bevarade ruiner från back in the days – och så klart strandpromenaden längs med playa Malagueta. Kanske inte vackraste beachen men ändå nice med kombinationen stad och strand om du inte är här under så lång tid. Annars rekommenderar jag att utforska stränderna lite längre bort i de kända turistorterna som Torremolinos och Nerja.

Hotelltips i Malaga

Budget. COEO pod-hotell för backpackers. Perfekt location i gamla stan nära till både city och playa. Privat rum men delad toa/dush. Väldigt prisvärt!

Lyx. Room Mate Valeria – boutiquehotell i närheten av marinan. Design men inte alltför crazy. Alla Room Mate har sitt eget koncept med väl utvalda inredningsarkitekter. Extra bonus för nice rooftop med utsikt över stad och hav – och väldigt goda drinkar. Det här är en hotellkedja som levererar det lilla extra.

MADRID – SHOP EAT TALK!
Detta var mitt andra besök i Madrid, men staden är stor så det kändes nästan som att jag var där för första gången. Förra gången låg fokus på nattliv och takbarer. Den här gången på tapas, tapas, tapas! Det är liksom det man gör i Madrid, man äter, lite här och var, hela tiden. Fördelen med just tapas. Ett snack här, ett snack där. Oliver, korvar, ostar – i kombination med spanska härliga viner.

Museo Chicote – serverar FANTASTISKA drinkar i en härlig miljö, lite som att befinna sig på en classy burlesque club, utan nakna damer. Tips, testa deras drinkar med smak av viol.

Churros & Choco på San Gines. För den som gillar efterrätter med fokus på friterat och choklad är detta definitivt the place to go. Väldigt poppis så förbered dig på kö.

TATEL Madrid är en fine-dine restaurang med hög standard och trevliga servitörer. Och maten, så bra!

Flamenco de Leones – för dig som vill uppleva en middag utöver det vanliga. Det här stället är mer som en städad nattklubb med olika rum och för alla gäster så ingår en otrolig och unik show duktiga flamencodansare. Men det kanske inte är just den flamencon som du vanligtvis tänker dig. Förbered dig på att tappa hakan.

För den som vill ha lite mer tips om det galna utelivet i Madrid så har jag en resedagbok från en sådan resa här: https://worldbytina.se/2017/08/01/madness-in-madrid/

Boende i Madrid finns i alla varianter och prisklasser. För en längre vistelse skulle jag kolla in urvalet av airbnb då det är en härlig känsla att ”live like a local”. Vill man bo på hotell har kedjan Melia flera fina alternativ i olika stadsdelar, jag föredrar Melia Serrano som har en takpool. Speciellt bra på sommaren då det kan bli oerhört varmt i staden.

ARANJUEZ – LIKE A ROYAL
För den som har tid att utforska utkanterna av Madrid kan jag rekommendera en dagstur till den här slottsliga lilla staden. En 20 minuters tågresa söder om Madrid tar dig till den lills staden Aranjuez. Känd för platsen för kungafamiljens sommarresidens. Presidenthuset är nu ombyggt till hotell och själva slottet är museum. Det är påkostat och vackert – även om det kändes lite övergivet. De kungliga (nu mer vildvuxna) trädgårdarna var rogivande att promenera runt i och ger en känsla om hur pampigt det en gång måste ha varit. Skulpturer av olika slag, magnolior, en påfågel och ståtliga fontäner mötte oss vid besöket. Hett tips är att ta med picknickkorgen – tänk massor av vin, ost och charcuterier. Like a royal!

En kort bilfärd strax utanför staden ligger vingården El Regajal Winery. Observera att det krävs förbokning. Perfekt för privata arrangemang. Här kan man få en rundtur bland vinrankorna, smaka på vin från olika delar av vinprocessen och äta lunch eller middag tillrett av duktiga kockar.

Bonustips: The strawberry Train/Tren de la Fresa – ett ånglok som förr i historien levererade jordgubbar från Aranjuez till Madrid. Nu för tiden är det en turistattraktion där du blir serverad jordgubbar från personal i tidstypiska kläder. Kul grej!

ALICANTE – 48H CHARTER
Från Madrid tog jag direkttåget till Alicante. Jag tänkte charter, knökfulla stränder, pensionärer och barnfamiljer – och en del fulla partyturister. Helt korrekt uppfattning. Med skillnaden att detta är mer en ”riktig” stad till skillnad från många andra charterdestinationer så utbudet med non-turistiga restauranger och butiker är betydligt större, bara du håller dig en bit från strandpromenaden upp mot saluhallen och gatorna i riktning mot stationen.

Upplevelser! Strandpromenaden, Esplanad d’espanya. Svampgatan (inte fullt så skoj som det låter) Mercat Central – saluhallen (varning för många döda djur från land och hav). Playa del Postiguet – den livliga stadsbeachen. Parc de La Ereta och borgen Castello Santa Barbara (Chinese wall of Alicante). En hike som rekommenderas strax innan solnedgång då det är lite svalare – och vackrare!

Mitt bästa tips: Den lilla strandpärlan Cala de la Sangueta i slutet av playa Postiguet mot playa Albufereta. Stora runda stenar istället för sand och populärt för snorklare.  Inga turister, mest locals.

Gone shopping. Mona Lisa & Sabrina två butiker på Alfonso el Sabio. Hippie goes bling bling a la Mexico. En galen blandning av färg och form – till väldigt rimliga priser.

Hotelltips. Anrika Melia Alicante som since 1973 har superlocation på stranden om man är ute efter sol- och badsemester. Jag valde dock mer ”city life” och checkade in på La Lonja – ett mindre hotell i området Mercat vid Mercado (saluhallen) små (fräscha!) rum med privata badrum för ca 500 sek per natt. Väldigt prisvärt och bra som ensamresenär!

BENIDORM – THE BRITISH INVASION
Där medelåldern är typ hundra. Permobilerna har egna parkeringar och britterna har koloniserat sig på varenda gata. Inte en tapasbar eller cervezeria så långt ögat når. En pint och en fries tack. Pantertanter trängs med strippor PÅ barerna. Det är den typen av ”after beach”.

Det här ÄR en kultdestination och jag har som mål att besöka alla mormors favoriter längs spanska kusten – check på den!

Bonus! För den konstintresserade så finns två av Jaume Plensas mäktiga huvud-illusioner att finna här. Liknande verk finns bland annat att beskåda i skulpturparken på Tjörn, i Madrid, i norska Fredrikstad och Oslo samt i Stockholm.

Tåget mellan Alicante och Benidorm går ofta och har du tid rekommenderar jag också att göra stopp längs vägen. Inte minst i den charmiga färgglada byn Villajoyosa – bara namnet får mig att vilja flytta dit! Nedan ser ni bilder från tågresan Alicante – Benidorm.

LÄS OCKSÅ

På äventyr i Baskien: https://worldbytina.se/2022/10/09/spain-basque-country/

Costa del Sol med Camper van: https://worldbytina.se/2018/07/30/spain-costa-del-sol/

Torremolinos med mormor: https://worldbytina.se/2013/07/11/torremolinos-w-grandma/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.