ROADTRIP | LUDVIKA

Swecation, staycation, home swap & glamping – 2019 års trendiga hashtags still going strong. Häng med på årtiondets första resa – en roadtrip till Ludvika. 

Across the border. Denna resa erbjöd kanske inte några hisnande äventyr, kulturkrockar eller upplevelser utöver det vanliga. MEN. Poängen är att man inte behöver resa särskilt långt för möten med vacker natur, andra kulturer och nya upplevelser. Det räckte faktiskt att åka till Dalarna. Det nya årtiondets första resa blev alltså en roadtrip från Oslo till Ludvika för att hälsa på ena hälften av A´s familj.

SWECATION, STAYCATION & HOME SWAP

Jag passar också på att slå ett slag för närturism här! Det är faktiskt enkelt att hitta guldkorn i städer eller andra platser en vanligtvis inte tänker på som en weekenddestination – kanske till och med i din egen hemstad. För att citera en läsare:

”Du kan till och med få Ludvika att se trevligt ut😅. Jag är uppväxt där men kände inte igen det här huset utan tänkte bara först när jag såg din bild ”wow vilket mysigt ställe, vart är det? ” 😂 Nästa gång jag åker dit ska jag försöka se ”stan” med andra ögon🙌tack för det🙌”

Testa själv vettja. Boka in dig på hotell i din egna stad för att se staden med nya ögon, eller grannstaden för den delen. Eller varför inte testa en home swap –  byt boende med någon likt filmen The Holiday med Kate Winslet och Cameron Diaz.

ROAD TRIPPIN´

Jag tror inte det finns ett ord i hela världen som jag gillar så mycket som roadtrip, det är så kul att åka bil. Köra precis dit man vill. Ok, jag erkänner, jag är inte så förtjust i att köra bilen. Mitt körkort används sparsamt. Men jag gillar att vara passagerare. Hitta på lekar, välja musik, försöka läsa kartan, fotografera och äta godis. Jag och min life buddy har tillsammans två längre roadtrips där vi också bott i bilen (personbil omgjord till camper van) en sex veckors resa genom Europa (11 länder, 1300 mil) och två veckor genom Norges vackra landskap från Tromsø till Oslo (600 mil).

Den här resan blev lite kortare, ca 10 timmar. 5-timmar x 2 genom Norska och Svenska Finnskogen (enligt wikipedia ett orört område urskog) via Kongsvinger – across the swedish border – till Torsby och slutligen vår slutdestination för denna weekendutflykt – Ludvika. Det lilla samhället i Dalarna som inte bör blandas ihop med Lovika. Ja, ni vet de där vantarna som är från en heeeeelt annan del av Sverige och egentligen stavas Lovikka.

LUDVIKA CITY

Loppislördag. Ok, så väl framme i Ludvika. Vad gör en? Jo en kollar in diverse second hand- och loppisbutiker, oj oj oj så många det fanns. Några bättre än andra dock. Mina två favoriter blev Biggans Loppis & Återvinningsbutiken. Här hittade vi kängor, ommålningsbara canvasdukar, brädspel, 70-tals tischor och garn för mycket rimliga priser. Men kolla också in Korntäppan (Kyrkans loppis), Life (pingstkyrkan), Life och Season (vintage). I övrigt skulle jag definiera Ludvika som en ganska typisk svensk stad med ett litet centrum med galleria, butiker, caféer och gatukök. Fina och fula hus blandat med lite konst, med betoning på lite. Såg fyra djurskulpturer, en gul ”blob – och såklart den omtalade väggmålningen med springande dalahästar av av Shia Dahan och fontänen som är ritad av A’s släkting.

Fika. I alla Svenska städer finns det oftast gott om caféer, fik och konditorier. Kärt barn har många namn. Vi gick till BK Konditori och åt årets första semla. When in Sweden.

GLAMPING

Bonustips! Jag vill också passa på att tipsa om en gård som har allergivänliga hästar som drivs av en vän till mig. Ja ni läste helt korrekt, det finns alltså allergivänliga hästar. Rasen heter American Curly och gården är unik i sitt slag då det bara finns några få i Sverige. Under 2020 kommer verksamheten också att utökas med en lyxigare variant av camping, även kallat glamping. Location: Saxdalen utanför Ludvika. Här tipsar Visit Dalarna tipsar om Quattro Curlys. Följ deras facebook-sida för att hålla koll vad som är på gång och vackra bilder på hästarna.

__________________________________________________

TRAVEL STORY: Across the border
Börja med att ladda ner min spellista: Across the border

FREDAG

14.00 avfärd från Oslo. Let the roadtrip begin!

Road Trippin´- Red Hot Chili Peppers

14.30 Kebablunch på Bislett Kebab House, kändaste kebabkedjan i Oslo, since 1995. Kebab i Oslo har en annorlunda kryddning än någon annanstans i världen. Jag tycker det smakar kanel och kardemumma…kanske också spiskummin. Jag ger tummen upp, men föredrar det Turkiska originalet..och Mustafas i Berlin.

Summer Cannibals – Patti Smith

15.00 Stopp. Långsamma köer utanför Oslo…

The End of the World – Julie London

16.00 Kanelbullefika från Shell. Någonstans i närheten av Vormsund (ett litet samhälle med bondgårdar, vattendrag, en vacker kyrka och gamla ruiner ). Shell har bästa kanelbullarna i världen! Vet inte om dom finns på svenska Shell…kanske bara på norska. Perfekta, oftast färska med massa kanel! Ingen roadtrip utan ”boller”.

Run the Night – Wicked Lady

16.30 Kissepaus i Kongsvinger. Här hade vi tänkt stanna och gå upp till utsiktsplatsen Dronningens utsikt och kanske besöka slottet…men regn och försenade pga köer i trafiken gjorde att det hann bli mörkt såååå…next time!

Cat Scratch Fever – Ted Nugent

16.45 Genom mörka skogar till Torsby

I’m bored – Iggy Pop

17.20 En skylt, på en ödslig väg mitt inne i Finnskogen meddelar att nu korsar vi riksgränsen till Sverige. Den enda skillnaden är att vägmarkeringarna nu har ändrat färg från gult till vitt.

White Rabbit – Jefferson Airplane

17.50 Vi hann till bolaget (och godisbutiken) i Torsby med några minuters marginal innan stängning. Vin & gotter. Check.

Fuck the World – Turbonegro

18.00 Nu återstår drygt två timmar på Värmländska och Dalsländska landsvägar genom mörka skogar och små samhällen på Inlandsvägen via Säfsen och Saxdalen med slutdestination Ludvika.

Nightrider – Horisont

20.10 6 timmar senare. Framme för bärs i Gonäs.

LÖRDAG

11.30 Godmorgon Gonäs. Leverpastejmacka med dubbla lager gurka och Liptons svartvinbärste. Klassisk svensk frulle med andra ord. Tack å hej leverpastej som Bert skulle sagt.

12.30 Sightseeing & loppisrunda i Ludvika city.

15.00 Soffhäng & Guldgrävarna på TV.

19.00 Drog och hämtade pizza från Aras. Klassisk lördagskväll med Hawaii med kebabsås.

SÖNDAG

11.00 Goooodmorning soliga gonäs.

Sleeping My Day Away – D-A-D

13.00 Husesyn i Slogåsen.

13.30 På började hemfärden till Oslo.

On the Road Again – Canned Heat

Genom guldskimrande skogar av brandgul vintersol, fält med dimslöjor och glittrande frosttäckta granar. Magiskt är det ord som beskriver det allra bäst. bilder gör inte verkligheten rättvisa.

15.30 Pizzastopp i Torsby. Bäst att passa på när vi är på svensk mark.Pizza for life.

Go Your Own Way – Fleetwood Mac

16.30 Pekås – Värmländska lågprismatvarukedjan (oj vilket långt ord, 100 poäng på scrabble!).

A Horse with No Name – America

Läng kvälls färd mot Oslo…

19.00-ish. Glömde kolla klockan. Hemma!

Immigrant Song – Led Zeppelin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.