UNKNOWN DESTINATIONS

DESTINATION OKÄND. Jag har en imponerande lista över platser som jag hört talas om eller läst om som kvalat in på min milslånga bucket list med hundratals av slott, stränder, öar och byar som jag har som mål att uppleva under min livstid.

Någon gång per år lyckas jag förverkliga en eller två av destinationerna. Förrförra året besökte jag Azorernas övärld, förra året det magiska landskapet Kappadokien i Turkiet och under våren 2020 står Italiens västkust på agendan med besök i bland annat Pompeii och Cinque de Terre, men de är ju turistmagneter som heter duga. Här är några av mina mer ”okända” platser som kvalar in på listan.

KOMORERNA. Vulcanic paradise islands. Afrikanska vulkanöar med vacker orörd natur och paradisstränder. Ögruppen ligger mellan Mozambique och Madagaskar i Indiska Oceanen. Jag har länge drömt om att besöka Madagaskar, och när jag gör det planerar jag att kombinera med någon eller flera av öarna.

Red Charlie/Unsplash

 

GUADALPERAL DOLMEN. The treasure of Guadalperal. Ett monument av stenar som även kallas för ”Spanska Stonehenge”. Stenarna syns bara när det är lågvatten, övrig tid är de gömda under ytan. De upptäcktes redan 1926 och har sedan dess fascinerat arkeologer och forskare världen över. 2019 kunde man med hjälp av NASA´s satellit se hela monumentet bestående av 150 stenar. Platsen ligger vid sjön Embalse de Valdecanas, väster om Madrid.

DERWEZE. The door to hell. Har du hört talas om djävulshålet i Turkmenistan? Detta är alltså ett 70 meter brett hål som brunnit ö över 40 år. Hålet bildades då man borrade efter naturgas och marken kollapsade. 2010 beslutades det, om jag förstått det rätt) att hålet skulle förslutas men detta har ännu inte skett. Man har förmodligen inte hittat rätt metod att lösa det på än. Vill en ta en titt i jordens mittpunkt är det alltså till Turkmenistan en ska bege sig. Bild: Ybrayym Esenov/Unsplash

ABERYSTMYTH. Den här platsen, för mig obegriplig att uttala läste jag om i en roman om en tjej som var trött på livet och trött på England. Det enda hon inte var trött på var att åka ut till kuststaden Aberystwyth i Wales. Jag blev såklart nyfiken och lade namnet på minnet. Jag var i Wales förra sommaren, tyvärr han jag inte längre än till stränderna utanför Cardiff. Men vid nästa besök ska jag utforska både kusten och nationalparken Snowdonia.

Sammy Leigh Scholl/Unsplash

 

VANSJÖN. Van Gölü är en saltsjö i Turkiet på ca 1700 meter över havet omgiven av flera 3000-meters höga berg. Trots att det kan bli över -30 minusgrader i området fryser aldrig sjön på grund av sin höga salthalt. I sjön finns också en ö, Akdamar med sin vackra kyrka, byggd under tidigt 900-tal.

Vilka destinationer eller sevärdheter står på din bucket list? Kända eller okända. 

 

 

3 thoughts on “UNKNOWN DESTINATIONS

 1. Vilka ställen!
  Aberystwyth har jag besökt många gånger.
  Kolla in stavningen. Varken lätt att stava eller uttala.
  Stora översvämningar i Wales nu. Har skrivit om dem på min blogg.
  Ha det bra!

 2. Derweze, eller The Door to Hell, høres vanvittig spennende ut. Jeg har en himla lang ønskeliste over steder å besøke, og må innrømme at nok både Cappadocia og Cinque Terre nok er på den, selv om ”alle andre” også har det på lista si. 😉

  Men så er det absolutt gøy å ha andre, mindre kjente steder på lista og. Det er jo litt gøy når man forteller kollegaer om hvor man skal, de sier ”hva i alle dager skal du DER?” og så blir de superimponert når du viser bilder og forteller. =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.