OSLO CITY HALL

Vart i Oslo kan du uppleva en stor del av Norges konsthistoria helt gratis, gifta dig med Edvard Munch som vittne och lyssna på tonerna av Highway to Hell – varje dag klockan 18.00? – I Rådhuset såklart!

OSLO RÅDHUS. I det här (om jag ska vara helt ärlig) ganska tråkiga huset gömmer sig en viktig del av Norges konsthistoria. 1931 påbörjades projektet, drygt 20 år senare stod Rådhuset klart, 1950. En kul detalj är att arkitekterna Arnstein Arneberg och Magnus Paulsson fann sin inspiration av Stockholms stadshus som byggdes ungefär samtidigt. Ni vet det där ganska pampiga huset vid vattnet en ser när man rullar in till Stockholm med tåg.

Det finns också en ganska sorglig historia kring byggnationen. Många hus fick rivas för att Rådhuset skulle få sin ståtliga plats vid Oslofjorden, mellan Akerbrygge och Akerhus Festning. Över 30000 personer miste sina hem och hamnade i Oslos sämre fattigområden. Det som vi ofta benämner som ”slummen”.

KONST & ARKITEKTUR. Förutom att designa byggnaden bjöd arkitekterna också in flera av landets mest betydande konstnärer för att dekorera huset både på insidan och utsidan. Bidrag kom in och därefter avgjorde en utsedd jury vilka verk som kom att bli en del av Rådhuset. Allt är genomtänkt in i minsta detalj. Här finns verka av textilkonstnärer, skulptörer och målare. Överallt finns bilder och symboler som var och en berättar en egen historia, Norges konsthistoria.

För att nämna några: Edvard Munch, Per Krogh, Åge Storstein, Henrik Sørensen (stora målningen i Rådhushallen), Else Poulsson (textilkonstnär), Joseph Grimeland, Alf Rolfsen, Dyre Vaa (skulpturen utanför entrén) och Kari Rude (tapeterna i bankettsalen).

En intressant och kul anekdot är att Edvard Munch som är en av Norges allra mest berömda konstnärer blev bortvald av juryn då de tyckte att han redan hade så många offentliga uppdrag. Tavlan ”Livet” hamnade istället i Tyskland och när Oslo ville köpa tillbaka den så hade de inte råd. Som jag förstått det så blev den ändå köpt av en privat samlare och nu hänger den i det så kallade ”Munchrummet” som är en populär plats för par som gifter sig i Rådhuset. Hade jag inte gift mig på Landvetter Flygplats hade det definitivt varit ett fint alternativ att få säga ”I do” inför Munchs vackra skildring av livet.

Förutom att huset innehåller alla dessa konstskatter jag berättat om här ovan så kan också konstnärer få tillgång till någon av de tre ateljéer som finns att tillgå i byggnaden under två års tid – helt gratis. De som uppfyller kraven för att ansöka ska vara verksamma konstnärer i Oslo eller unga konstnärer som avslutat sina studier på konsthögskola alternativt utländska konstnärer. Ibland kan jag ångra att jag inte satsade mer på att komma in på en anrik konstskola – just för sådana här möjligheter. Att ha en egen studio, arrangerat och medverkat i över 30 utställningar varav både separata och jurybedömda och dessutom sålt över 200 tavlor räcker tydligen inte för att få kalla sig konstnär i den här världen. Nej jag är inte bitter.

KLOCKSPELET. Varje dag, varje timme mellan klockan 07.00 till 00.00 spelas olika melodier från klockspelet som består av 49 klockor och är beläget i östra tornet, 66 meter högt. Fun fact, den största klockan väger 4 ton, den minsta 14 kilo. Ett ganska rejält klockspel med andra ord – som hörs över hela byn. Ibland spelas också klockspelskonserter, första lördagen varje månad klockan 11.00 samt på sommaren.

Urval av musik som spelas varje timme från januari till juni. Varje morgon startas med Morgenstemning av den kände norska kompositören Edvard Grieg och efterföljs klockan 08.00 av Planet Earth II Main Theme. Klockan 09.00 hörs tonerna av Roxettes Listen to your heart och prick 18.00 bör alla rockers spetsa sina öron då önskelåten Highway to Hell spelas upp. Här kan du se hela listan: https://www.oslo.kommune.no/radhuset/klokkespillet-i-oslo-radhus/

Rådhuset är öppet för allmänheten, helt gratis. Antingen kan en välja att kika runt i de salar som är öppna på egen hand eller så bokar en in sig på en guidad visning för att få med sig det där lilla extra om byggnaden och konsten. Ett besök rekommenderas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.