OSLO | BYGDØY

Oslofjorden vs Stockholms Skärgård vs Västkusten. På tur runt BYGDØY eller Bygð som det hette på vikingatiden – Oslos svar på Djurgården i Stockholm. Även fast Västkusten ligger närmare till hands påminner Oslos kust mer om Stockholms Skärgård. 

I helgen fick jag möjlighet att bekanta mig med Oslos natur. En av dagarna gav vi oss ut på en 1,5 mils lång promenad ut till Bygdøy – en stor halvö väst om Oslo City, fullt av stora grönområden, fina hus, cykelvägar, skogspromenader, slott, klippor och stränder. Ett helt perfekt utflyktsmål med andra ord. Vi packade med oss picknick, skateboard och kamera och gjorde som alla andra norrmän – gav oss ut på tur.

BADPLATSER

Bygdøy Sjøbad – mindre sandstrand, mest barnfamiljer, Paradisbukta – med många grillande par och kompisgäng och Huk naturiststrand – där gjorde vi dock inte något stopp… Det finns säkert fler platser som är fina för bad längst med klipporna, bara att ge sig ut och upptäcka på egen hand. Går man runt hela ön så är det ca 1 mil om man tar promenadstigen som leder runt längst med vattnet. Superfin natur!

MUSEUM

Bygdøy är också platsen för flera av Oslos Museum bland annat Kon-tiki Museet, Fram Museet, Norsk Folkemuseum, Krigsmuseum, Sjøfartsmuseet och Vikingaskeppsmuseet. Vi besökte det senare – Vikingskipshuset som det heter på norska. Rätt häftigt att se dom stora skeppen dom grävt fram från olika platser i Norge, Gokstads- och Osebergsskeppen är de mest kända och bäst bevarade, båda finns att beskåda här. Som jag förstod det användes dom flesta skeppen som gravskepp för betydelsefulla personer som exempelvis vikingahövdningar som då brändes ombord på ett skepp till havs eller på land – dessa som hittats är från landbegravningar. Det påminner mig om likbränningen i Varanasi, Indien – då de döda bränns på bål och vars aska och rester strös i floden Ganges. Trots helt skilda världar finns det nästan alltid något som knyter samman och påminner om varandras tro oavsett om det är himlen, valhall, reinkarnation eller nirvana.

Inträdet till Vikingamuseet kostar 100 nok och då ingår även inträde till Kulturhistoriska inom 48 timmar. Prisvärt! Om man inte vill gå ut till Bygdøy som vi gjorde så kan man ta båten från Oslos havn mellan april till oktober, eller hoppa på buss 30 som går året runt. 

One thought on “OSLO | BYGDØY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.