CAMBODIA | RESCUE CENTER

Phnom Tamao Wildlife Rescue Center. Jag tröttnar snabbt på storstäder, så efter två dagar i huvudstaden Phnom Penh ville jag göra något annat. Googlade lite och hittade tips om ett animal rescue center ca 1,5 timme utanför staden. Lyckades dessutom få med mig två vänner på utflykten.

Animals in cages, why? Vad jag förstod så är parken den största rescue centret i Kambodja – och djuren verkar behandlas bra med tillgång till näringsrik mat, djurskötare och duktiga veterinärer. Många av djuren som bor där har behandlats illa av människor som haft dom som husdjur, skadats av fällor i skogen eller är utrotningshotade – så man föder upp fler av arten för att sedan kunna släppas ut i det fria. Jag stöder inte djurparker som bara har ”djur i bur” för att visa upp dom och tjäna pengar. Det måste finnas ett syfte att göra världen bättre. och i den här delen av världen behövs det verkligen sådana insatser, fortsätt läsa för den hemska förklaringen till varför.

Beer soup? En fruktansvärt vidrig sak vi fick lära oss var om Bear Paw Soup. En av björnarna hade bara tre tassar, då undrade vi såklart varför. Björntass-soppa anses tydligen vara en delikatess i Kambodja – och enligt nån korkad myt vara bra för potensen. Kunderna (läs idioterna) får själva peka ut vilken tass som önskas från den levande björnen, som huggs av – ju färskare desto bättre – björnen hålls sedan vid liv tills alla fyra tassarna har blivit utvalda och avhuggna. Just denna björnen som vi fick möta hade blivit räddad från en restaurang – med tre tassar i behåll.

Vi fick säga hej till en väldigt annorlunda albino hjort som var tvungen att akta sig för solen för att inte bränna sig, beundra asiatiska tigrar som det knappt finns några kvar av, se på när björnar bråkbusade, klia jätte-ekorrar på magen, träffa en lejonbjörn – Moon Bear Brandy, mata en ursöt utterfamlj med fisk, prata med högljudda apor, se glada elefanten Chhouk (aka Lucky) med sin nya protes. Han hittades i en tjuvjägares fälla och var tvungen att amputera benet, men lyckligtvis fungerar protesen alldeles utmärk. Jag fick också ett nytt favoritdjur, ett för mig tills nu helt okänt djur som om jag förstod det rätt bara finns i Kambodja – en björnkatt, binturong. Alla djur gillar tydligen bananer – förutom krokodilerna då.

One thought on “CAMBODIA | RESCUE CENTER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.