VIETNAM | CHAU DOC

By boat on Mekong River

Bye bye Cambodia. Hello Vietnam. Efter ca två veckor i Kambodja var det dags att ta oss över gränsen till Vietnam, via Mekongdeltat. Resan tog ungefär en hel dag med båt och gränskontrollen var den smidigaste jag någonsin varit med om, det firade vi med en gränsöl. Alla var glada. Förutom reseledaren som snubblade och bröt foten. Vi stannade en natt i en av Mekongdeltats största städer, Chau Doc. En stad man egentligen inte gör så värst mycket i förutom att leta efter obefintliga ölhak och kramas med insekter. Vi hängde kanske i helt fel område. Men vi hittade billig öl i en liten restaurang som var mer som att kliva in i någons vardagsrum, toaletten låg placerad mellan köket och sovrummet där en man låg och sov i en hängmatta. Det var konstigt. Spännande. Men konstigt. Genuint är nog ordet jag letar efter…eller spartanskt är kanske ännu bättre.

Floating City. Morgonen efter blev vi tillsagda att gå upp jättetidigt för att, två och två, hoppa på träbåtar rodda av kvinnor med uppenbara armmuskler. Typ som taxibåtar. För turister. Vår rokvinna tog oss sedan på en tur längst med floden och alla dess flytande hus. Som en by. Mitt i vattnet. Största inkomsten här var fiskodlingar. Jag skulle dock helst undvika att äta fisk från det där vattnet – med tanke på den flytande staden – och med stor sannolikhet det bristande avloppssystemet…

Welcome to Mordor. Sen hamnade vi i ett träsk, det var lite som att hamna mitt i ett Sagan om ringen landskap – och då menar jag inte sådär förtrollande vackert – utan mer som Mordor. Mycket fåglar, döda som levande. Och jag var konstant rädd för att båten skulle välta. För jag lovar, om det där träskvattnet besökt min mage hade jag inte överlevt. En av bilderna som ni ser nedan, den gröna ängen – det är ingen äng..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.