uddevalla hasselbacken

SWEDEN | VISIT UDDEVALLA

THIS IS UDDEVALLA – en travel guide om staden jag spenderat nästan 10 år i. 

Jag skriver travel stories om alla platser jag besöker – men konstigt nog nästan aldrig om den staden jag just nu är bosatt i och har varit i åtta år under två olika perioder. Det är dags att sätta Uddevalla på kartan. Den här gången har jag bott här i tre år och lärt känna staden på ett helt annat sätt än jag lyckades med när jag bodde här sist, då i fem år, studerade på Högskolan Väst 2003-2005. Studentlivet var helt annorlunda. Andra fokus. Kanske kan ha sin naturliga förklaring till att det var mest fest – mest koll på vem som hade billigast öl på vilken dag – än på omgivningen. Nu har jag stenkoll på båda delar.

MAT
Min Min Sushi – helt klart bästa sushin, nu med rullband! Yomo – min favorit! Fantastisk mat, suveräna drinkar och prisvärd lunchbuffé. Solkällan – vegokäk, yoga och massage, extra plus för rabatt på maten om du bokar lunchyoga. Orienthallen kebab- och falafelvagn – allra bäst nattetid efter krogen. Cyrano – bästa (och dyraste) pizzan, extra plus för alkoholtillstånd så man kan få sig ett glas rött till maten. Pinchos – tapas på app. Finns i många städer nu, snygg inredning och bra mat. Kerstin på Torget – mat med bra kvalité och bra bar – perfekt för dejtkvällar, tjejhäng och födelsedagsmiddagar. Fredborgs fd Yerba – mysigaste caféet sommartid. En liten röd stuga med trädgård – mitt i city, ingår i The White Guide. Roomer – italienskt matcafé, helt klart bästa salladerna i stan, deras karl-johanpesto är to-die-for.

BUBBLARE: Musselbaren i Ljungskile.

PUB & CLUB
Varvet by Butlers – hit går alla. Punkt. Bastionen – svartklubbs-feeling med livemusik i form av rock och punk, både små och större band. Hit går jag så ofta jag kan. 1803 – relativt nyöppnad engelsk pub. Bra ölutbud och mysig inredning. Mortens – nattklubb för alla åldrar över 18. Går endast hit på spelningar tex när musikfestivalen Uddevallakassetten tar över övervåningen ett par gånger per år.BUBBLARE: Har hört rykten om att hotell Carlias gamla snackis Grottan har fått nytt liv.FESTIVALER & SPELNINGAR

Uddevalla Solid Sound (USS) – Stor svensk poprockfestival sedan 2012. Körpehölafestivalen – Anrik festival som tidigare ägde rum i Regementesparken, nu mer på Bastionen. Uddevallakassetten – Kulturförening som arrangerar musikfestivaler på nattklubben Mortens. Club Adrian – Drivs av MF Adrian och fokuserar på rock, spelningarna sker på Bastionen. Tureborgsfestivalen – liten gemytlig gratisfestival uppe i ruinerna av borgen. Imagine Sweden – Europeisk musiktävling. Uddevalla har stått värd för både delfinaler och finalen! UA Pride – Prideparad och festival som drivs av Uddevalla Pride.BUBBLARE: NovemberEmber – ny indiepoprock-festival som startades 2016 av Kulturföreningen Kaus.

KULTUR & SHOPPING
Regionteater Väst – självklart måste jag tipsa om min egen grymma arbetsplats, min arbetsplats sedan 2005. Nya utmaningar hela tiden, det blir aldrig tråkigt här. Hojta till om ni vill se nåt vi gör, vi turnerar i hela Västra Götaland och jag är ansvarig för VIP-biljetterna *blink blink* Under våren kommer vi ha två otroliga kompanier på besök, Cas Public från Kanada och den finska koreografen och dansaren Virpi Pahkinen. Som vi med stolthet kan skryta med att det är fjärde gången hon gästar lilla Uddevalla. Det är stort!

Bohusläns Museum – alltid spännande utställningar på gång. Från 9 december till 25 januari ställer jag dessutom ut en monsterkanin på Bohussalongen, en jurybedömd utställning för konstnärer i Bohuslän. Så har ni vägarna förbi, in och kika! Mycket grym konst – jag har varit där och tjuvkikat. Dom har också en jättefin butik där jag ofta köper presenter. Uddevallas shopping utbud är väldigt begränsat men ett ställe måste jag bara tipsa om: Pingstkyrkans Second Hand! Öppet tisdag och torsdag eftermiddag samt lördag förmiddag. Men kom i tid, en timme innan börjar köerna. Folk är som tokiga. Jag har aldrig varit där utan att köpa något…

BUBBLARE: Folkets Hus second hand, Återbruket.

NATUR & SEVÄRDHETER
Havet – det är väldigt lyxigt att kunna se havet, om man vill, varje dag! Tureborgs borgen – en spännande historia och cool plats. Jag gillar ruiner. Klocktornet – utsiktsplats mitt i stan, med utsikt över Kungstorget. Perfekt ställe att titta på solnedgången från. Hasselbacken – promenadstråk vid bäveån, tillhåll för diverse fåglar. Strandpromenaden – överskattad, men Gustafsberg är fint fika ställe alldeles vid havet, en gammal badort från förr. Riversideängen – just nu delvis avstängd men annars en bra plats för somriga grillkvällar. Skansberget – stort berg med utsikt över staden och hamnen, här finns också två utgrävda skansar man ibland får besöka. Bjursjön – vacker badvänlig skogssjö en halvtimmes promenad från mig, dock har jag bara hittat dit en gång. Måste lära mig att hitta rätt väg. Herrestadsfjället (eller häschtafjället som det uttalas på uddevallamål) – inte besökt än, men det borde jag verkligen, ut och vandringscampa några dagar i sommar kanske. Byfjorden – under sommarhalvåret kan man ta Byfjorden-båtarna ut på äventyr. Rekommenderas! Uddevallabron – Uddevallas stolthet, vår vackra bro. Finast i skymning!

BUBBLARE: Hela Uddevalla är fullt av en massa berg med skansar från kriget på varendaste en, kul att utforska.

BOENDE
Spahotellet Bohusgården, med utsikt över havet. Liten bit utanför stan, men utsikten gör det värt. Hotell Viking, litet gulligt hotell nära centralstationen, trevlig personal och hemtrevliga rum. Sköna Rum, har aldrig bott här själv, men när jag bokat in gäster för jobbets räkning så har dom varit väldigt nöjda. Har hört rykten om att alla rummen är inredda i olika stilar, även detta nära centralstationen.EXTRA PLUS: Närheten till Oslo (min nya hemstad), Göteborg, Smögen och Nordens Ark med alla söta djur.

UNDVIK: Torp Köpcentrum – hemskheternas hemskheter för alla som avskyr stora jobbiga köpcentrum – men ett jätteplus för många som gillar det såklart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.