SWEDEN | TÅGLUFF KINNEKULLE

OSLO – TROLLHÄTTAN – LIDKÖPING – KINNEKULLE. Häng med på minitågluff med morgontåget från Oslo Sentralstasjon genom svenska sommarlandskap till en av de gulligaste stationer jag någonsin sett, Hällekis vid foten av Kinnekulle.

NORGE/VÄNERBANAN. Oslo S – Ski – Moss – Rygge – Råde – Fredrikstad – Sarpsborg – Halden – Ed – Öxnered – Trollhättan – Göteborg

Resan startade 06.01 från Oslo S. Superappen NÅ som visar infoskärmarnas realtid på alla tågstationer i Norge meddelade att tåget var i tid med avgång från spår 15. Exakt 7 minuter innan avgång glider tåget in. Men det är fel tåg. Spårändring till nummer 14. Högtalarsystemet fungerar visst inte idag så personal från VY ropar högt och tydligt ”Göteborg spår 14” men folk går på fel tåg ändå. Viktigt att vara uppmärksam.

Mellan Oslo och Göteborg behöver man inte boka sittplats. Just denna morgon hade det verkligen varit onödigt. Vi som reser har i snitt en vagn var. Jag delar ”stille vogn” med en cykel som inte är min. Utanför fönstret passerar Oslofjorden. På bron ut till Ulvøya står ett gäng morgonpigga män och fiskar makrill. Första stoppet är Kil. Genom fönstret swischar sommarnorge förbi med röda ladugårdar och böljande knallgröna fält. Kunde lika gärna varit sverige. Gränsen är ju trots allt bara två timmars tågresa bort. Men först ska vi längs Trolldalen (when in Norway) och längs med kusten till Moss. Moss är förresten en för mig outforskad plats. Men det står på agendan, Son Spa, fiske och bad ute på Jelsøy och kanske en natt eller två på någon av campingarna.

Denna morgon verkar konduktören vara lika trött som mig. Strax innan Halden, 35 minuter efter att jag visat biljetten vill han se den igen.

Utanför Råde möts vi av en täcke av tung morgondimma. Allt blir vitt i ca 20 sekunder.

07.07 anländer vi till Fredrikstad. En stad som jag gillar mycket. Dock inget stopp för mig denna dag. Men rekommenderar att spendera några timmar eller någon dag här för att promenera genom Gamlebyn och beundra Jaume Plensas skulpturer i hamnen.

Här finns mer tips om Fredrikstad att läsa: https://worldbytina.se/2021/12/30/norway-fredrikstad/

Tåg som går på räls. Fysiskt. Inte punktligt. Efter diverse signalfel, reducerad hastighet, inväntande tåg etc. etc. kom vi slutligen fram till dagens första destination – Trollhättan. Planerad ankomst 09.10. Faktisk ankomst. 09.38. Vilket betyder 28 minuter försenade. Helt rimligt. Jobbar man i tågbranschen så vet man att man alltid bör planlägga minst två timmars bytestid. Har du flyt blir du inte mer försenad än så. Har du ännu mer flyt hinner du till och med ta en galoppöl på närmsta ölhak. Viktigt med reseplanering.

TROLLHÄTTAN
Från mina år när jag bodde i Uddevalla så har Trollhättan alltod varit nära till hands för studier och uteliv. Här studerade jag konst och kulturvetenskap, besökte konsthallen så ofta jag kunde, såg spelningar på Backstage Rockbar, besökt sommarfestivalen Fallens Dagar och den mer röjiga Vicious Rock i folkparken. Här finns också populära teknikmuseet Innovatum, Saab Museum och slussarna.

Mellan Trollhättan och Lidköping går det inga direkttåg, alternativet är att åka till Göteborg och där ta ett tåg till Lidköping. Onödig omväg på tre timmar när du istället kan ta en timmes direktbuss. Done & Done.

LIDKÖPING
Väl framme i Lidköping kan jag rekommendera att beundra sveriges porslinsarv på Rörstrand Museum – en skattkammare med vackra föremål. Här har dom samlat ihop designklassiker och rariteter som Swedish Grace, Ostindia, Mon Amie, Grön Anna och Pop. Porslin och stengods formgivet av Sveriges främsta designers. Since 1726.

Under en period i mitt liv var jag radhusägare i Vara och då åkte vi ofta till Lidköping (i folkmun Lisch) för att fika, shoppa eller köra utekvällat på Stadt, nattklubben på Stadshotellet. DEt är en fin stad som har mycket planteringar, vatten som rinner genom staden, kullerstensgator och trähus.

Strax utanför Lidköping kan man bada på Kållandsö, äta traditionellt rökt sik från någon av fiskebodarna vid Spiken och beundra ett av Sveriges vackraste barockslott – Läckö Slott.

Från tågstationen i Lidköping går tåget raka vägen till Kinnekulle, eller ja raka vägen är väl kanske å överdriva. Tåget stoppar på massor av pyttestationer längs vägen som är en väldigt vacker tågsträcka.

KINNEKULLEBANAN
Kinnekullebanan sträcker sig från Lidköping till Mariestad. Här passerar man flertalet gulliga landsbygdsstationer med väldkötta planteringar. Banan trafikeras av Västtågen – de gula tågen. Här kan du ta tåget direkt till campingen. Som tex Filsbäckscamping eller Kinnekulle Camping i Hällekis (här får man dock gå några kilometer eller beställa taxi). Vi hyrde en stuga för rimliga 700 kr natten.

HÄLLEKIS
Svensk landsbygd i sin charmigaste sommarskrud. Bergsplatån Kinnekulle ligger vid Sveriges största sjö, Vänern och erbjuder massor av utflyktstips.

Hällekis Säteri

Att vandra Kinnekulleleden (eller cykla på markerade leder) är det mest populära att fördriva tiden med här i trakterna. Nedan har jag listat några fina stopp.

Hällekis Café med trädgårdscafé, vintageloppis och välskötta trädgårdar. Svensk sommar i ett nötskal.

Munkängarna. Hit vallfärdar folk för den vilda vitlöken – ramslök. Här är den dock fredad och får inte plockas. Även om säsongen var över i juli så hade hela skogen en svag doft av vitlök. I dessa skogar växer också sällsynta vilda orkideer.

Spår av ramslökssäsongen

Kinnekulle utkikstorn. På Kinnekulles högsta punkt (306 möh) byggde man 1892 upp detta torn – kanske inte låter så imponerande med sina 19 meter men vid klart väder får man en vacker utsikt över Kinnekulles vyer och Vänern.

Lasses grotta i Husaby utanför Götene . Googla ”Lasse i berget” om du vill veta mer om denna fascinerande berättelse om Sveriges sista grottmänniska.

Sedan 2021 har Sverige en ny skulpturpark – Ouroboros på Kinnekulle. Jag han tyvärr inte besöka parken vid detta besök. Men en separat story kommer så snart jag varit där. Verkar väldigt spännande!

Kinnekulle camping, vårt hem för ett par dagar. Här finns stugor, ställplatser och camping för tält – vackert beläget vid Vänern.

LÄS OCKSÅ

Vara – Sveriges coolaste station: https://worldbytina.se/2021/03/01/vara-the-blue-orange/

Reportage om Uddevalla: https://worldbytina.se/2017/03/03/sweden-visit-uddevalla/

Medeltid i Skaraborg: https://worldbytina.se/2023/06/20/spectacular-sculptures-in-norway/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.