HOMETOWN ALINGSÅS

FIKASTADEN ALINGSÅS. Här kommer ett digitalt vykort från den pastelliga potatis- och fikastaden Alingsås – där du kan köpa bakelser i form av en potatis. Vad annars?

CAPITAL OF FIKA
Alingsås ligger en dryg halvtimme utanför Göteborg, Borås och Trollhättan (beroende på vilket håll man kommer ifrån) och kan stoltsera med kända profiler så som Jonas Alströmer och Karin Boye. Potatis och dikter i all ära, men mest känd är ändå staden för sina många caféer och konditorier – något som man gått in hårt för att saluföra.

MIN HEMSTAD
Fram tills dess att jag var 16 år bodde jag i Alingsås, eller ja, ca två mil utanför i ett litet landsbygdssamhälle vid namn Hemsjö – fyra kilometer rakt in i en skog. Ungefär.

Som liten var min upplevelse av Alingsås staden vi åkte in och veckohandlade i på helgen, vid speciella tillfällen åt vi mat på ”kinarestaurangen” ja den kallades så i folkmun och på onsdagar och lördagar var det marknad på torget som vi ofta kombinerade med ett besök på någon av stadens många konditorier och caféer. Jag vill minnas att favoriterna var Orion och Ljungbladhs som serverade något så märkligt som en potatisbakelse av marsipan och smörkräm. Som såg ut…ja exakt som en potatis.

”BONNESKOLAN”
När jag kom upp i den åldern att det var dags att börja högstadiet blev alla landsbygdsbarn förflyttade till ”bonneskolan”, GA (Gustav Adolfskolan). Alingsås hade tre högstadieskolor, två tillägnande ”stadsbarnen” och en för de som kom på landet. Kanske inte så jättesmart egentligen att dela upp det på det viset. Om vi blev retade? Definitivt.

Det var en stor förändring i mitt liv att ta bussen in till ”stan” varje vardag och allt var det innebar att gå från barn till ungdom. Det var i den här staden jag fikade med vänner, tjuvrökte i den närliggande tunneln utanför skolan, gick i butiker på lunchrasten och spenderade otaliga timmar på bibliotekets datorer. Stor kontrast från livet i skogen där närmsta butik var fem kilometer bort och närmsta granne var en sur gubbe som hatade barn, eller ja, inte bara barn utan folk i allmänhet.

FLYTTEN
Vid sexton års ålder, direkt efter att jag slutade nian flyttade vi från skogen ut till en av de större öarna på västkusten. Där och då kapade jag i princip nästan alla band med Alingsås. Förutom med min fina mormor som jag alltid haft en väldigt nära kontakt med och som bodde i ett litet hus en bit bortanför där jag växte upp. Under en period i gymnasiet flyttade jag också in hos henne och praktiserade på Grand Hotell under två månader.

ÅTERFLYTT?
Det tog många många år innan jag kände mig hemma i Alingsås igen, eller hemma kanske jag aldrig riktigt känt mig. Men det känns fint att få återuppleva staden nu som vuxen. Mormor har rest på nya äventyr och jag ser det som mitt ansvar att se till huset används i mormors anda, med middagar och cocktailpartyn a la 70´s. Där i skogen, där känner jag mig mer hemma än någon annanstans i världen. Trots mormors ständiga längtan efter Spanien så var det ändå i sitt hus hon trivdes allra allra bäst. Jag har ärvt så mycket från henne, längtan efter äventyr, men också längtan efter lugnet i skogen – i kombination med en å annan öl på MX Rockbar och söndagsfika på Ekstedts bageri.

…om det blir någon återflytt eller inte, ja det får tiden utvisa, just nu känns det perfekt att ha det bästa av två världar. Storstadsliv och lantliv, i två olika länder, på fyra timmars avstånd.

Mina bästa tips för dig som besöker Alingsås.

Fika på någon av stadens alla konditorier – håll utkik efter stadens specialitet – potatisbakelsen!

Strosa runt i Nolhagaparken, besök slottet och hälsa på djuren i lantgården.

Shoppa shabby chic prylar i inredningsbutiken Balders Hage.

Köp te på lösvikt hos Tant Augusta, nya lokaler men lika bra te.

Handla ekologiskt på Planeten, här finns allt för en miljövänligare livsstil.

Planera in ditt besök en onsdag eller lördag för att besöka den traditionella Torghandeln på Lilla Torget.

Fynda på Vinden, bästa och största second hand butiken i stan.

Gör en utflykt till Nolbygård med bageri, café, marknad och antikt.

Besök Karin Boyes minnessten, den sorgliga platsen där hon valde att ta sitt liv.

Turista vid Gräfsnäs Slottsruin & Museeijärnväg.

Ljusfestivalen ”Lights in Alingsås” arrangeras i från oktober till november varje år.

Sommarens höjdpunkt ”Potatisfestivalen” tar över stan helgen innan midsommar.

Förutom tipsen ovan, ta dig tid till att beundra trähusbebyggelsen och lägg märke till färgerna citrongul, babyblå, dovt mintgrön och gammelrosa. Titta noga, hela den pastelliga skalan finns här!

MED HANDVÄSKAN SOM VAPEN
Placerad vid Åmanska parken, utanför entrén till Grand Hotell. Skulpturen är skapad av Susanna Arwin och är en del av konstprojektet ”Den svenska tanten”. Förelagan är en bild från ett demonstrationståg 1985 då en tant slår med sin handväska mot en nazist. Både Växsjö och Varberg tackade märkligt nog nej till skulpturen så den hamnade glädjande nog i Alingsås. Om det är något som saknas i Alingsås så är både offentlig konst och intressanta konstmuseum…för det så får man bege sig till närliggande staden Borås.

Konst i Borås: https://worldbytina.se/2018/02/19/sweden-visit-boras/


LÄS OCKSÅ

Jag har flyttat runt en hel del i mitt snart 40-åriga liv, nedan har jag samlat de orter och städer jag bott i längre perioder. Livet innan jag blev Oslobo.

Uddevalla: https://worldbytina.se/2017/03/03/sweden-visit-uddevalla/

Mitt Tjörn: https://worldbytina.se/2021/04/30/sweden-visit-tjorn/

Vara Småstad: https://worldbytina.se/2021/03/01/vara-the-blue-orange/

Hemsjö – My happy place: https://worldbytina.se/2021/12/17/my-happy-place/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

4 thoughts on “HOMETOWN ALINGSÅS

 1. Också min hemstad, gått på Alströmergymnasiet. Högstadiet gick jag i Lerum.
  Konditoriet hette Ljungblads, tror jag, låg vid Lilla Torget, men tyvärr borta nu.
  Känner igen vikten av onsdagar och lördagar med torghandel. På lördagar skulle det också alltid fikas. Violas var populärt, men ibland var det för mycket folk där och då blev det Café Ringen istället, härliga gamla arbetarcaféer.
  Bra Alingsåstips och fina bilder av denna lilla trä- och caféstad.
  Det enda jag inte känner igen är statyn med en dam med handväska. Var finns den?
  Tack för ett fint inlägg av vårt Alingsås!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.