FINLAND | HELSINKI

#helsinkiwknd – en personalresa till Helsingfors

 

Fredag. Incheck Omena Lönnrotsgatan. Rum 108 var extremt svårhittad. Började Helsinki-äventyret med Libanesisk buffe. Svingott! Note to self: måste äta mer persilja. I allt. Promenad och vernissage på Kabelfabriken Kappeli – Nokias gamla lokaler som nu är coolt konst och kultur center. FemArt – konst och sprit. Gin & Tonic med rosmarin och lingon. Succé nr 1! Drog vidare till baren Lönkka. Mötte upp resten av gänget. Drack den godaste drinken EVER Arctic-nånting – havtorn och gin. Succé nr 2. När dom stängde vandrade vi vidare till Tornet’s sky bar för öl och utsikt. Efterfest i teknikernas hotellrum.

Lördag. Brunch Block by Dylan. Tack google map för tipset om världens bästa brunchställe. Där fanns ALLT – köttbullar, kyckling, tacos, guacamole, äggröra, bacon, majskolvar, sallader – bubbel – ja allt man någonsin kan tänka sig vilja äta dagen efter man druckit ganska många öl. Och dessutom ett fullproppat dessertbord. Pannacotta på Marianne-godis. Succé nr 3! Dessvärre åt jag tills jag kräktes. Bokstavligt talat. I en rabatt.

Åker man personalresa och arbetsplatsen är en teater bör man göra nåt kulturellt. Fem av oss drog till Hartwalls Arena och såg musikalen Cats – direkt från Broadway! Nu vill jag va en katt. Jämt! Och Memory-låten sitter för evigt i min hjärna. Kul att äntligen ha fått se den – vilka kattproffs! Dessvärre snålade vi på biljettpriset och valde platser lååååångt bak, lääääängst upp på läktaren. Så kissekatterna blev yttepyttesmå. Efter katterna körde vi mini-hemmaspa på hotellet och därefter nepalesiskt käk – bästa indiska maten sedan Indien. Alla andra befann sig tydligen på en irländsk pub – så dit begav vi oss också. O’Malleys – där blir jag återigen serverad en GT med rosmarin och lingon. Finnish style. Sen gav jag upp. Första gången jag går hem först – till allas extremt chockade förvåning. I säng innan midnatt en lördagskväll i Helsingfors. Ibland förvånar jag till och med mig själv. Mådde skit (det visade sig sen vara mensvärk). Att man aldrig lär sig.

Söndag. Smoothie & Chai latte frukost på waynes och konstsöndag på moderna museet – Kiasma. Spännande, lite märkligt men väldigt arty konst. Min favorit var neonrummet – måste köpa neonfärger och skaffa en uv-lampa…och hitta en perfekt utställningslokal. Efter konst behövs fika. Letade upp det anrika Fazer Café från 1891. Jag drömde om glammiga chokladpraliner och 1800-tals inredning. Placerar i ett modernt köpcentrum utan minsta skymt av ”hemgjord” choklad. Åt en torr avokadomacka tillsammans med kolsyrad blåbärsdricka. Något besviken men rekommenderar ändå ett besök där – det är ju ändå det som är Finland, Fazer & Mumin (köpte en sådan där populär ”muminmugg” på Kiasma med söta Stinky. Gick till närmaste matbutik för godisshopping, when in Finlandia – buy ”swedish lakrits”. Sen var det dags att bege sig till flygplatsen – helt i onödan visade det sig då flyget var försenat och vi blev placerade på ett annat plan…3 timmar senare. Som kompensation: 100 spänn att shoppa i flygplatsrestaurangerna. Räckte till en halv öl och en barnportion köttbullar. Generöst SAS. Fick styra upp det i efterhand med hjälp av Flightright.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.