FINLAND | HANAHOLMEN CULTURAL CENTER

[Upplevelsereklam för Hanaholmen Kulturcentrum]

Mitt emellan Helsingfors och Esbo på en liten ö vid bron som binder de två städerna samman ligger Hanaholmen/Hanasaari som är SÅ mycket mer än ett hotell. Jag välkomnas till ett kulturcentrum med konferensanläggning, hotell, restaurang, skulpturpark, konstgalleri och spaavdelning med både pool och bastu med utsikt över den finska skärgården.

SUMMARY IN ENGLISH: Hanaholmen Cultural Center a collaboration between Finland and Sweden. It’s so much more than a hotel: Recreation center, art gallery, a sculpture park and spa – with the nature literally just around the corner. The whole place is screaming DESIGN. Timeless interior with nordic design (starstruck Josef Frank!) located at the border Helsinki/Espoo just outside Helsinki city centre. I spent my days admire the art, taking long walks along the frozen archipelago, sauna sessions and late night walks trying to spot the northern light. And guess what!? Even though it’s very very rare to see the green queen in Helsinki – she did a show for me and it was magical!

HANAHOLMEN & KONSTEN
Vart än du tittar så ser du noga utvald design, både svensk och finsk, klassiskt och tidlöst men ändå så modernt. Hanaholmen representerar en konstsamling från 70-talet och framåt. Gillar du Josef Frank och Svenskt Tenn så kommer du verkligen att känna dig hemma här!

I det lilla galleriet på ovanvåningen pågår ständigt spännande utställningar. Vid mitt besök visades samlingsutställningen LÄNK med verk från 15 svenska och finska konstnärer inom bildkonst, textil, skulptur och installation. Arrangör och initiativtagare till projektet: Konstnärerna O och nätverket Fiber Art Sweden.

Vill du göra din vistelse ännu mer speciell kan du boka ”Art & Wine” paketet och få provsmakning av kvalitetsviner samt en guidad visning av Hanaholmens design- och konstsamling.

HANAHOLMEN & NATUREN
Här är det inte bara konsten som lockar, utan naturen. Otroligt fint att kombinera vintriga solnedgångspromenader med en konstvandring, precis runt knuten. Bokstavligt talat. Runt hotellet finns nämligen en skulpturpark med många fina och intresseväckande verk. Vissa kanske ännu mer fascinerade nattetid. Här finns verk av bland andra de nordiska konstnärerna Kaarina Kaikkonen, Anna Uddenberg, Jeppe Hein och Børre Sæthre.

Något som är viktigt för mig är att de hotellen jag väljer att bo på och att rekommendera är att de arbetar aktivt med ett genomtänkt miljöarbete. Hanaholmen är certifierade genom ”Ekokompassi” som intygar om att anläggningen arbetar energismart och erbjuder ekologiska råvaror.

Som extra bonus till mitt besök så lyckades även den skygga Aurora dansa fram över himlen i sin gröna slöja. Att hon syns så långt ner i landet som över Helsingfors är väldigt ovanligt. Lucky me!

MER INFO & HITTA HIT

Hanaholmen drivs som ett samarbete mellan Finland och Sverige för att främja konst, kultur och samhällsfrågor.

Läs mer om anläggningen och dess aktiviteter: https://www.hanaholmen.fi/sv/kulturcentrum/

Jag vill verkligen passa på att rekommendera detta hotell som övernattning eller en utflyktsdestination när du besöker Helsingfors. Lite som att vara på semester i en storstaden, fast mitt i naturen – omringad av konstupplevelser. En perfekt kombo för mig!

Smidigast sätt att ta sig till Hanaholmen från Helsingfors Centralstation eller flygplats är att ta metron till Björkholmen och sedan promenera den dryga kilometern eller ta någon av bussarna som stannar ca 400 meter från hotellet. Alternativt ta en taxi, en körväg på ca 10 minuter från city.


LÄS OCKSÅ

Art & the city Helsingfors: Kommer snart…

Day trip to Espoo: Kommer snart…

Konstweekend i Helsingfors: https://worldbytina.se/2017/08/31/finland-helsinki/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE is owned by me, Tina Wetterskog. Certified Travel Consultant with a mission to inspire and give recommendations to travels and other adventures close by or far far away. Focusing on art, sustainability and travelling by train. Follow my world on facebook and instagram.

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. This does not apply to shared links. Sharing is caring!

One thought on “FINLAND | HANAHOLMEN CULTURAL CENTER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.