AZORES | FAIAL

THE AZORES STORIES
The Green Island – The Grey Island – The Blue Island
15 dagar. 3 öar. 8 flygresor. 2 färjor. 5 boenden.

FAIAL – The Blue Island. 173 kvadratmeter stort (eller litet beroende på hur man ser det). Här bor det ca 15000 invånare, högsta punkten är vulkanen Caldeira på 1043 meter över havet (senaste utbrott 1958) och största staden är Horta – ett populärt stopp för seglare som behöver tanka, reparera sina båtar och fylla upp sina matförråd. 

Städ och pack. Vårt hotell på Pico Island körde oss till färjan, 30 min på stormigt hav över till grannön Faial. Checkade in på fyrstjärniga Azoris Faial Garden i hamnstaden Horta – vårt hem de närmsta tre nätterna. Gick ner mot hamnen och stan, hittade kända Café Peter, the place to be enligt atlant-seglarna (också typ det enda stället to-be). Tog oss en pubrunda i gästhamnen med alla seglares signeringar i form av målningar. Hittade en liten anonym kina-restaurang – med förvånandsvärt bra mat. På kvällen gick vi tillbaka till Peter´s som hade rockkväll. Jag var dock för trött för att ens orka vara kvar tills bandet dök upp på scen. Tidig kväll med andra ord.

Nyårsafton! Magisk soluppgång över vulkanen Pico, väckte Andreas, packade ihop mina kameror och sprang ut. Vi hade tydligen väldigt tur med vädret, folk berättade att turister kom hit, till Horta på Faial bara för att se vulkanen – och ibland kan det ta flera veckor innan den ens syns pga av vädret och molnen som samlas kring den – speciellt på vinterhalvåret. Vi fick iaf en dag med helt fri sikt! Vi var väl medvetna om att det var nyårsafton, men eftersom det var så klart väder ville vi verkligen åka upp till The Caldeira Crater – sagt och gjort, hittade en broschyr i receptionen om en tuktuk som kunde ta oss dit – chansade och ringde. Vi hade tur, han var ledig och efter 15 minuter väntade han utanför hotellet. Blue Tuk ”the funny driver” tog oss 1000 meter upp till Caldeira kratern via slingriga branta vägar. Iskallt och supervackert. På vägen hem stannade vi och drack lokal björnbärslikör på en liten pub. Kan verkligen rekommendera Blue Tuk – killen som körde (och ägde företaget) var en suverän guide och berättade massor om ön, människorna, djuren och dess växter. Speciellt dom blå blommorna som gett ön sitt namn – The Blue Island. Och att åka tuk tuk är ju alltid kul – och man får se mer än att sitta i en bil trots att det var kallt (det löste vi med filtar och medhavt vin).

På kvällen bokade vi bord på Restaurang Genuino, ägd av Genuino Madruga som seglat jorden runt själv två gånger, den enda portugis som gjort det. Där intåg vi kvällens nyårsmiddag som bestod av 7-rätter: ostbricka med  friterad bröd och azorisk likör, risotto med räkor till förrätt, gratinerad pulled beef till huvudrätt och till sist två desserter först en pudding med passionsfrukt och sen en brasiliansk strösselboll. Proppmätta gick vi ner mot hamnen för att fira tolvslaget. Där började folk att samlas – dessvärre var det stormregn så många satt i sina bilar och väntade in dom magiska minutrarna. Musik, gratis skumpa och påkostade fyrverkerier! På vårt hotell pågick världens fancyfest, fullt med öns rikemansfolk iklädda frackar och paljettklänningar. Vi gömde oss på rummet. GOTT NYTT ÅR 2018!

Nyårsdagen. Vi var ju bara tvungna att testa utomhuspoolen på hotellet, 17 grader – freezing! Bra start på nya året. Blev ett jäkligt snabbt dopp sen ner i jacuzzin. Tog en hike upp på Monte da Guia, hälsade på katter och kattbebisar, besökte ett vaktfort för pirater, gick förbi valfångstfabriken och utövade yoga på lavastenar och belönades med en magiskt röd solnedgång.

Kvällens middag lagade vi själva på Canto da Doca – man beställer det man vill ha och sen tilllagar man det själv vid bordet på en uppvärmd lavasten. Tonfisk, swärdfisk, triggerfish, räkor, bläckfisk, biff och fläskkött. Allt blebv supergott! Och som bonus var vi årets första gäster så ägaren bjöd på en flaska fint vin. Verkligen ett ställe att rekommendera! Men ta inte på dig kläder du tänkt ha fler gånger under resan  – räkna med mat-os!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.