SWEDEN | VISIT BORÅS

THIS IS BORÅS: Streetart i världsklass och västsveriges bästa sushi.

Trots att jag jobbat ett par dagar i veckan i Borås i nästan 10 år har jag långtifrån stenkoll på staden – men jag har bra koll på stadens kulturliv: fokus på utomhuskonst, lunchställen och vad man gör en lördagskväll.

WHAT TO EAT
Bäst i test i matväg är enligt mig Truly Indian på busstorget, Spice n RiceRaw Food Café (plocka ihop din egen lunchlåda) Chihaya Sushi som kan var en av västsveriges bästa sushiställen, men gå inte dit på tisdagar för då är det stängt och Kaffe Akademins falafel! Vill man ha en lyxig frukost- och brunchbuffé rekommenderar jag Café Viskan, men räkna med mycket folk. Är man sugen på pizza eller kebab väljer jag Pizzeria Pinocchio i slutet (eller början) av Allégatan, vid den stora Pinocchio-statyn.

WHERE TO PARTY
Lilla Krogen – perfekt ölhak, som en kvarterskrog från förr. Trevlig stämning. Lite vad folk skulle kalla ett ”alkishak” i folkmun. Men jag gillar det. Inte så pretto – utan ett ställe där du kan ta en öl utan krångel…och utan svindyra priser. BBB. Uteställen i Borås börjar uppenbarligen på B. Brasseriet, Bränneriet, Bryggeriet och allt vad det hette. Inget som stack ut i mängden mer än något annat. Vanliga stereotypa uteställen helt enkelt. Alla funkar alldeles utmärkt för bärs i baren. För livemusik bör man ha stenkoll på Pumphuset i Simonsland där Klubb Undergrunden håller till!

ART & THE CITY
Det jag gillar allra mest med Borås är att dom satsar på konst fullt ut, vart man än befinner sig i stan kan man beundra stora väggmålningar av kända konstnärer som Carolina Falkholt och Kobra – och i nästan varje gathörn finns en uppseendeväckande skulptur. Mina favoriter är den stora kaninen vid Stadsparken MATE HUNTING av Marianne Lindberg de Geer, huvudet BODHI vid Röda Kvarn av Fredrik Wretman, HOUSE OF KNOWLEDGE av Jaume Plensa, ALFRED NOBEL av Kobra och OPHELIA av Natalia Rak. Det finns alltid något nytt att upptäcka tack vare No Limit´s brinnande engagemang för konsten! Konst ska inte vara inlåst i gallerier – konst ska vara lättillgängligt för alla. Heja street art!

TEXTILE FASHION CENTER

Simonsland är för många känt som textilindustrins hjärta i Borås. Byggnaderna innehöll förr väveri, spinneri, färgeri och syfabrik – sedan några år tillbaka är lokalerna fyllda av mode, konst, textilhögskola och ett par populära uteställen. Om ni läst mina tidigare researtiklar så har ni nog också förstått vart mitt intresse lutar åt – ja just det. Konst. När jag är ute och reser besöker jag nästan alltid konstmuseum på platsen och letar ständigt efter street art, i mindre format såväl som gigantiska väggmålningar. Textilmuseet – där konst och mode får mötas i en kreativ mix! Favoritutställningarna hittills har varit Next Level Craft & Balenciaga.

Läs mer om Staden som galleri och No Limit. Missa inte heller att checka in programmet på Borås Stadsteater och Regionteater Väst.

 

Vill du läsa mer om konsten i Borås så kan besöka min norska kollega: reisepluss.no

2 thoughts on “SWEDEN | VISIT BORÅS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.