AZORES | PICO

THE AZORES STORIES
The Green Island – The Grey Island – The Blue Island
15 dagar. 3 öar. 8 flygresor. 2 färjor. 5 boenden.

PICO – The Grey Island. Vi förstod ganska snart varför. Bara lava. Överallt. Till och med vindruvorna växte på lavastenar – och blev till deras populära lavavin. Supergott, speciellt det rosa. Hela ön består i princip av en enda stor vulkan – 2352 meter över havet. Ön är 46 kilometer lång (med andra ord jätteliten). 15 000 personer är bosatta på ön (troligtvis fler kor) och den största staden heter Madalena, där bodde vi en natt senare under resan, men först utforskade vi den lilla byn Sao Roque.

SAO ROQUE

Mot nya äventyr. Vi startade dagen med balkongsolning och vin på hotellet i Ponta Delgada på ön Sao Miguel. Utcheckning och avresa till ön Pico med propellerflyg. Tog några timmar då direktflyg inte fanns så vi fick mellanlanda på en annan ö, Terceira. Vi var framme vid 18-tiden och blev upphämtade på flygplatsen av vårt boende i byn Sao Roque do Pico – Aldeia Das Adegas. Vilket boende! Värsta stugan, en tvårumslägenhet i toppskick, byggt 2016 – i traditionell lavasten. Spenderade kvällen med ostbricka och Bloody Mary i soffan framför kaminen. Så mysigt!

Djungelhike! Packade väskorna och begav oss ut på hike – visste såklart inte då hur jäkla skitjobbigt det skulle bli. En medelsvår trail är tydligen jättejättebrant och jättejättelång. 4 timmar upp, 2 timmar ner bland djungel, lavasten, klättring och försöka undvika att hamna i geggapölar. Men utsikten när vi väl kom upp var amazing, först såg vi bara en massa moln (och kossor) men när molnen väl skingrade sig och vulkanen Pico dök upp som ett stort monster – alltså wow. Under hiken plockade vi på oss apelsiner, lime och mynta – superbra till drinkar. Och en hel del frön av märkliga växter till min lägenhetsdjungel. När vi kommit hem igen tog vi en varm dusch och ölpaus framför brasan innan vi gick ut och käkade en rejäl köttbit på en av byns två restauranger. Givetvis från en av öns lurviga happy cows. Känns ändå bra att veta att köttet man äter är från lyckliga frigående kor.

Vaknade av ett skyfall. När regnet avtagit gav vi oss ut på vinpromenad (= vi fyllde våra vattenflaskor med vin). Efter några timmars vandring på en enklare trail än gårdagens gick vi hem till stugan och gjorde en fantastisk taco-lunch. Etersom det var sista kvällen på ön lyxade vi till det på byns lite finare restaurang – Casa Ancora. Väldigt gott – men underhållningen bestod av ett mycket märkligt band – så vi gick vidare. Till byns ”häng” – ett café dit tydligen ALLA hänger. Bar och spelhall med bowling, dart, biljard och air hockey. Vi spelade några omgångar air hockey (tydligen tillräckligt för jag fick träningsvärk i armarna dagen efter haha).

MADALENA

Tillbaka på Pico Island efter några dagar på Faial – den här gången i staden Madalena, öns största – där också största hamnen och färjeläget där vi tog färjan mellan Pico och Faial. Här spenderade vi 24 timmar innan flyget tillbaka till resans startpunkt Ponta Delgada på ön Sao Miguel.

Sushi turns kebab-dessert. Vi var egentligen på jakt efter sushi men hittade en sunkig ölbar istället – vilket vägdes upp av restaurangen vi hamnade på senare. Supermysig med kebabglass som efterrätt, ja inte glass med kött men glass på en snurrande kebabpinne som man hyvlade ner i sin tallrik (tyvärr ingen aning om vad restaurangen hette). Avslutade kvällen med bubbelbad på rummet.

Utforskning av staden Madalena. Tusen bilder av vågor och stormigt vackert hav, hittade sushin som vi letade efter kvällen innan, blev kompisar med en supergosig katt och drack marockanskt te och åt kladdig chokladtårta på ett Tea House innan det blev dags att ta en taxi till flygplatsen – tillbaka till där resan startade – i Ponta Delgada på Sao Miguel. Den här gången hade vi bokat rum på Talisman, ett av stadens mest populära hotell. Bra val! Supermysigt hotell med fint rum och megabekväma sängar – mitt i centrum. Allt är visserligen i centrum, staden är ju inte så stor. Intog kvällens middag på en rosa restaurang, bestående av rosa kött och rosa väggar – Casa Rosa.

2 thoughts on “AZORES | PICO

  1. Det är ett resmål jag aldrig ens tänkt på och jag får nog erkänna att jag hade ingen aning om att det tillhörde Portugal 😛
    Och jag var ändå på Madeira förra julen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.