SWEDEN | SMÖGEN

Humlan på Smögen och jakten på årets första makrill!

SMÖGEN – enligt mig västkustens vackraste och roligaste ställe. Hela kusten består av vackra ställen, men för mig är Smögen där det händer. Även om jag helst håller mig därifrån under sommarens mest kaosiga månader juni-juli-augusti. På våren och sensommaren är det däremot fantastiskt!

På ön Smögen bor det ca 1500 personer året runt, men under sommaren invaderas den lilla ön av tusentals turister och sommargäster. Min brorsa är fiskare och har lyckats med det nästintill omöjliga att får tag på både båtplats och sjöbod. Guld för mig som gärna kommer och hälsar på och äter dom världsgoda smögenräkorna och nyrökt makrill. Superlyxigt! Ser ni fiskebåten Solvåg ute på havet eller i hamn, vinka!

Smögen är mest känt för sin halv kilometer långa brygga, Smögenbryggan – kantad med restauranger, ljugarbänkar, butiker och glasscaféer – och framför allt, plats för alla segelbåtar och andra lyxbåtar som samlas där på sommaren. Denna helg bodde vi på Wallentiska Huset, en villa som har sex rum för uthyrning – alla i marint tema. Vi passade också på att besöka några av dom restauranger som redan öppnat för säsongen. På Hållö Bar blev vi serverade en fantastisk limegravad hälleflundra med mango, friterad blomkål, sötpotatispommes och sojabönor – tapas med en twist kan man säga. Supergott. Vi testade också ostronen på Ostronbanken som öppnade förra året och som drivs av Göstas Fisk – bästa stället att köpa fisk och skaldjur! Ostronen var svingoda, har bara testat det en gång förut, men jag gillar det som tusan. Grejen är nog att inte äta för många utan att man äter det lite då och då, som en delikatess som det ju faktiskt är. Denna gång testade vi irländska och svenska. Jag är ju inget ostronproffs, och helt ärligt så var dom typ lika i smaken, men jag tror att dom irländska hade lite mer smak – och skalet var format så det var lättare att sörpla i sig dom utan att behöva haklapp.

Vi spenderade lördagskvällen med räkfest med brorsans vänner. Nyfångade smögenräkor och bubbel och blev uppdaterad av öborna om vad som händer på ön. Därefter gick vi vidare till Sea Lodge där det var pubafton med trubadur och musikquiz. Sea Lodge är det största utestället på ön, och till skillnad från alla andra nattklubbar så ligger det inte på bryggan utan på en holme en liten bit därifrån. På sommaren lockar dom dit sjukt mycket folk, speciellt på midsommardagen som är deras största event, då runt 5000 personer invaderar stället. Som sagt. Helt galet. Jag har aldrig varit inne där på just midsommar, men brorsans ställe ligger ett stenkast därifrån så vi har suttit och tittat på alla fyllisar som blivit hämtade av polisen för inkvartering på nattens hotell – fyllecellen.

Innan vi drog hemåt på söndagen brunchade vi fish n´chips och pizza på Roys tillsammans med två vänner som också befann sig på ön. Sen tog vi en promenad på öns orörda röda bohusklippor, ljusrosa granitberg, färgglada sjöbodar, utsikt över Hållö fyr, tittade på plattfiskar vid badet, utövade lite yoga i en steninstallation som dykt upp och spanade efter makrillar i makrillviken. Vårens första humla hade setts – och det betyder tydligen att makrillen är på ingång. I Imorse fick jag veta att brorsan fått 60 kilo och därmed blev årets första makrillfångare! Vilket proffs!

 

3 thoughts on “SWEDEN | SMÖGEN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.