SWEDEN  | VISIT TJÖRN

MITT TJÖRN. ”Snälla pappa, flytta inte in till Tjörn. Där finns gangsters och spioner och troligtvis Grizzlybjörn”. Nu var det väl ändå på tiden att den resebloggaren skrev om sina egna hemtrakter istället för att fokusera på stora vida världen. Jag levererar härmed en guide till mitt Tjörn – med höjdpunkter som Nordiska Akvarellmuseet, Pilane Skulpturpark , Pater Noster, Åstol och Klädesholmen.

Kanske har ni sett de vackra klippen och bilderna som visas mellan sändningarna på en stor svensk tv-kanal? De fina vyerna är från västkusten och ön Tjörn.


VISIT TJÖRN
Jag skriver reseskildringar från hela världen, men av någon märklig anledning väldigt sällan eller aldrig om mina hemorter. En av de platserna är ön Tjörn i Bohuslän på svenska västkusten där jag bott under flera år.

Tjörn är av Sveriges största öar, nummer sex eller sju i ordningen beroende på hur en räknar. Tjörnbron förbinder Tjörn med Stenungsund på fastlandet och Skåpesundsbron tar dig till den större ön, Orust. Förutom sina vackra vyer och tätbefolkade öar och seglingstävlingen Tjörn Runt är Tjörn kanske mest känt för den otäcka ”Tjörnbronkatastrofen” som inträffade 1980, två år innan jag själv föddes. P3 Dokumentär har gjort en bra skildring av händelsen och hur bilarna fortsatte rakt ner i havet då bron inte längre fanns…

MITT TJÖRN
Men nu ska vi inte snacka tråkigheter. Den här reseguiden kommer handla om mina personliga favoritplatser på ön – som vanligt med fokus på vackra vyer och konst. Vi börjar med Rönnäng som för mig är en självklar utgångspunkt. 1998 flyttade min familj till det lilla samhället Rönnäng. Vi hade då haft huset som fritidshus under några år. Jag är uppväxt i skogen, bokstavligt talat, sista huset på en fyra kilometerns väg i Hemsjö utanför Alingsås, vid sjön Ömmern. Sjön byttes nu till hav och skogen byttes till ett samhälle. Det var spännande och jag var helt nöjd med att lämna högstadiestöket med alla dess intriger i Alingsås bakom mig och börja studera på Turismgymnasiet. Ny plats, nytt liv, nya vänner.

RÖNNÄNG
Rönnäng är beläget längst ner på Tjörns södra spets och är en av Tjörns större samhällen, även om det storleksmässigt är ganska litet. Här finns matbutik, två kiosker, ett hotell och en restaurang och pub som har öppet året runt.

Tjörnehuvud med fin utsikt över havet och öarna. Under molnfria dagar kan se siluetten av Marstrands fästning i horisonten. Leden upp till utsiktsplatsen hittas vid Hotell Bergabo (som var min arbetsplats en gång i tiden) i närheten av Rönnängs Kyrka.

Skärgår´n Bar & Restaurang erbjuder Rönnängs bästa räkmacka – visserligen också den enda. Fint beläget alldeles intill havet, vid färjeläget med utsikt över Tjörnehuvud. På sommartid arrangeras trubadurkvällar och det är en naturlig samlingsplats för både året-runt-boende och ”badjävlar”.

Trollstigen. Alldeles nyligen fick Rönnäng en ny vandringsled, så kallad ”Trollstigen”. Varför just det namnet vet jag inte riktigt men ett kul inslag är att barn från förskolor har satt ut små troll här och var vilket gör promenaden rätt kul.

Öarna. Från Rönnäng går färjan ut till öarna Tjörnekalv, Dyrön och Åstol. Varav Dyrön och Åstol är de mest besökta och omtalade tillsammans med Klädesholmen dit en kommer med buss eller bil över en bro.

Vy över Rönnäng, Tjörnekalv och Klädesholmen 2021
Vy över Rönnäng, Tjörnekalv och Klädesholmen 2021

DYRÖN
Dyröleden är kanske den främsta anledningen till varför du vill åka hit. En superfin led på ca 5 km som går runt ön och har du tur kan du få chansen att hälsa på fritt gående mufflonfår. På sommaren finns flera restauranger, glasskiosk, minigolf och andra aktiviteter samt konstutställningar. Här finns inget hotell, men andra alternativ erbjuds.

ÅSTOL
Den här ön känner många säkert igen från Galenskaparna och After Shave och filmen/krogshowen Åke från Åstol med den kända repliken ”Snälla pappa, flytta inte in till Tjörn. Där finns gangsters och spioner och troligtvis Grizzlybjörn”. Men det finns fler kända profiler som satt Åstol på kartan som bland annat Peter Harryson och Janne Josefsson. På ön bor under 200 året-runt-boende – men betydligt fler sommartid. Rökeriet är the place to be med konserter av svenska artister under sommarmånaderna.

Vy över Åstol från Tjörnehuvud med Marstrands fästning i horisonten 2021
Vy över Åstol från Tjörnehuvud med Marstrands fästning i horisonten 2021

KLÄDESHOLMEN
Det här är sillens ö, since 1594! När sillkonserveringen var som populärast på 1950-talet fanns hela 25 fabriker på ön. Vilket är ett mycket imponerande antal för den lilla ön. Nu finns det fyra aktörer kvar som alla går under samma verksamhet och gör Klädesholmen till en mycket betydande plats för  Sveriges sillindustri då hälften av all matjessill kommer härifrån. Här finns ett par restauranger, matbutiker, kiosker, konsthantverk och hotell. På Nationaldagen firas Sillens Dag med pompa och ståt varje år som en hyllning till sillen. Längst ut på ön finns en vacker skulptur vid namn Tro, hopp och kärlek som kan ses från land och hav. Sommartid arrangerar restaurangerna konserter och happenings. Sist jag var där och badade blev jag överraskad av Arvingarna som gjorde en dagsshow och en på kvällen. Här har jag spenderat många somrar, bland annat som gästhamnsvärd och som servitör på en av de populära restaurangerna.

Tro, Hopp och Kärlek

PATER NOSTER
Ute till havs, utanför Tjörn ligger ett gäng holmar och skär som tillsammans utgör Pater Noster – den ståtliga fyren och fyrvaktarstugan som nu mer erbjuder ett av Sveriges mest unika övernattningar. Bara att komma dit är ett äventyr i sig och sker med RIB-båt eller helikopter. Snacka om upplevelse! Jag har besökt fyren ett par gånger, både tills havs och när den renoverades i Rönnäng och var då granne med vårt hus under en period. Att få övernatta där, göra yoga på klipporna och äta fantastisk mat står definitivt högt upp på min bucketlist.

Bilderna ovan är från när fyren Pater Noster transporterades från sitt hem ute till havs till hamnen i Rönnäng för renovering. Någon som sett en flygande fyr förut?

SKÄRHAMN
Nordiska Akvarellmuseet
, det vackra segelfartyget M/S Atene och den glada kyrkan är några av de sevärdheter som möter dig i Skärhamn. Jag vill också passa på att rekommendera Tjörnslöjd som samlar nya och gamla hantverkstekniker i sin lilla butik alldeles intill Akvarellmuseet. Eventuellt något partisk då min mamma är en av konstnärerna. Men jag kan lova att det skapar riktigt riktigt fina grejer och utöver butiken arrangerar de också utställningar med jämna mellanrum. Min koppling till Skärhamn? Här hade jag min första riktiga lägenhet (om en inte räknar en friggebod i Kållekärr) och jobbade under ett år på det som då hette Restaurang Fregatten. Fregatten finns inte kvar men det finns en uppsjö med nya restauranger – dock har jag personligen inte besökt så många av dom så de får upplevas utan rekommendationer. Men jag rekommenderar varmt ett besök i Skärhamn, framförallt för konstens skull, Akvarellmuseet är ett fantastiskt rum för konst!

Vy över Skärhamn
Vy över Skärhamn
Nordiska Akvarellmuseets konstnärsateljéer
Nordiska Akvarellmuseets konstnärsateljéer

PILANE SKULPTURPARK
För utomhuskonst är det här det absoluta stället du ska besöka! Beläget på Tjörns nordvästra hörn. Det som är unikt för den här skulpturparken är att platsen under flera tusen år har varit en samlingsplats för konst och kultur med gravfält, domarringar och hällristningar. Nu kompletterade med skulpturer av några av världens mest uppmärksammade konstnärer. Det är bara så WOW! Åk dit, bara åk! Parken är öppen mellan maj och september och drivs helt privat. Även off reson kan du besöka parken men då utan många av skulpturerna. Anna av Jaume Plensa är en av de permanenta verken som blickar ut över havet – året runt.

Anna av Jaume Plensa
Anna av Jaume Plensa

SÄBYLEDEN
Kombinera gärna ditt besök på Pilane Skulpturpark med att vandra Säbyleden som är en del av Bohusläns kuststig. Vandringen går genom två naturreservat från Säbygården till Stenstugan. Önskar en inte att gå samma väg tillbaka, välj vägen via Breddalen för en rundvandring. Vandringsleden är ca 4-6 km beroende på vilken väg du väljer och är märkt som medelsvår.

Stenstugan i Säby
Stenstugan i Säby

SUNDSBY SÄTERI
Om du är förtjust i spökhistorier, myter och legender är det till Sundsby på ön Mjörn (en del av Tjörn) du ska bege dig – närmare bestämt till godset Sundsby Säteri där Margareta Huitfeldt härskade under 1600-talet. Det finns så mycket spännande historier och sägner om denna kvinna. Under mina år som marknadsförare på Regionteater Väst satte vi tillsammans med Tjörns Sommarteater upp en föreställning en sommar om just hennes liv och leverne. Förutom spökhistorier finns ett café, arrangerade guidningar, fina vandringsleder med spännande grottor och vackra blåsippor om våren (ca 5 km) samt en utställningslokal där jag har haft turen att få arrangera en konstutställning tillsammans med två andra och då och då arrangeras marknader av olika slag.

Delen av Sundsby Säteri som nu används som café
Delen av Sundsby Säteri som nu används som café

SALTA BAD
Badplatser finns överallt. Klippor, bryggor och stränder. Valet är fritt. Jag har tre personliga favoriter på södra Tjörn.

Blekets Badplats. Den här gillar jag dels för att det är nära vårt hus och dels för att det ofta går att hitta en avskild klippa trots att det är en populär badplats. Det finns också en bastu en kan hyra. Blekets bladplats ligger intill Rönnäng vid avfarten mot Klädesholmen. Parkeringen är något begränsad så rekommenderar att ta sig hit med cykel eller buss – eller räkna med en promenad från Rönnängs Ishall som sommartid är den enda stora parkeringen i Rönnäng.

Klädesholmen. Skippa den offentliga badplatsen vid brofästet och ta dig istället tvätt över ön ut till gästhamnen och tennisbanorna där finns en toppenplats med öppet hav och bad direkt från klipporna.

Kårevik i Rönnäng har en fin badstrand med brygga och gräsmattor att ha picknick på samt ett hopptorn ute på klipporna. Det finns även ett mer avskilt ställe till höger om badstranden om en inte vill trängas bland massa folk.

Bonus: Badplatsen vid Akvarellmuseet i Skärhamn är också väldigt populär – lite väl poppis för min smak. Men fint att kunna kombinera konstupplevelser med bad!

VAR DET ALLT?
Givetvis finns det oändligt mycket mer att upptäcka på Tjörn, trots att jag själv varit bosatt i många år har jag långt ifrån varit överallt. Förutom Rönnäng har jag också bott i Skärhamn och Kållekärr samt studerat i Höviksnäs. Men som många säkert kan känna igen sig i så blir en lätt hemmablind…

LÄS OCKSÅ…

Smögen med de vackra röda klipporna: https://worldbytina.se/2018/04/30/sweden-smogen/

Havets Hus i Lysekil: https://worldbytina.se/2018/03/05/lysekil-havets-hus/

Utrotningshotade djur på Nordens Ark: https://worldbytina.se/2018/03/01/sweden-nordens-ark/

Lugnt spa i vacker miljö: https://worldbytina.se/2018/02/28/vann-spa/

____________________________________________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet! Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

5 thoughts on “SWEDEN  | VISIT TJÖRN

  1. Att du kommer från Hemsjö visst jag inte. Jag kommer från Tollered. Vi har varit grannar! Däremot visst jag din förbindelse med Borås och du min.
    Vad kul att du tar oss till Tjörn. Där har jag varit många gånger, men det var ett tag sedan nu. Vi hade sommarhus vid Ljungskile och mina föräldrar nära vänner på Tjörn. Jag har också under åren vistats en del på både Tjörn och Orust hos vänner.
    Roligt att se Tjörn från din sida.
    Trevlig 1: a maj!

  2. Det var ett väldigt fint reportage om vår ö Tina 😃 I bland blir man hemmablind så då behöver man påminnas om allt som finns att upptäcka här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.