SWEDEN | OXELÖSUND & ARKÖSUND

OXELÖSUND & ARKÖSUND: Två svenska pärlor på östkusten!

I SÖDERMANLAND eller Sörmland som man säger hittar man det vackra samhället OXELÖSUND med cirka 12 000 invånare. Samhället är uppdelat i två delar, gamla och nya Oxelösund med byggnader från 1700-talet, hamnar och trädgårdar med dom största körsbärsträd jag någonsin sett. Vi parkerade i gästhamnen där det kändes helt ok att sova en natt i bilen, lagade grekisk sallad och tog en öl på närmsta krog. Dagen efter köpte vi rökt lax och makrill från Sailor Kickis och promenerade sen ut till FEMÖRE Naturreservat där vi kikade på det (förr i världen) topphemliga Femörefortet och fyren med tillhörande fyrvaktarstuga som man kan hyra för övernattning och hälsade på massa lurviga gutefår. Till Oxelösund kommer jag gärna tillbaka, en plats jag inte visste fanns.

Efter Oxelösund besökte vi ett annat mysigt kustsamhälle på östkusten, i Östergötland – ARKÖSUND. En plats jag besökt en gång tidigare då jag har en vän som jobbat där ute på somrarna. Mysigt ställe som känns lite som, ja precis vad dom kallar sig själva ”Världens ände”. Här finns ett hotell och flera restauranger. Vårt val föll på Kompassen som kvällen till ära bjöd på livemusik och quiz. Här hittade vi en alldeles utmärkt (gratis) parkeringsplats för både bilar och husbilar, vi är ju något mellanting, en personbil som vi sover i. På vissa platser har det blivit lite förvirring då vi inte på pappret klassas som en husbil men gärna vill stå på ställplatser avsedda för just husbilar av olika skäl – främst tillgång till vatten, eventuella toaletter och lite säkerhetsaspekt. Det var inte problem någonstans i Europa, men Sverige känns hårdare med dom reglerna. Vi chansade för det mesta och det gick utmärkt. Dessutom hade ju vi fördelen att vi kunde stå på parkeringar där husbilar inte är tillåtna. Så win-win för oss. Innan vi lämnade Arkösund för nya äventyr åt vi pannkakor och glass på Hamnkrogen.

 

One thought on “SWEDEN | OXELÖSUND & ARKÖSUND

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.