SWEDEN | ÖLAND

ÖLAND RUNT. Mitt första Ölandsbesök kan inte beskrivas annat än magiskt. Solnedgången vid Alvaret, väderkvarnarna i olika skick, trollskogen, gravfälten, ruinerna från forna tider och havet. Jag skäms lite över att ha varit över 60 länder men aldrig besökt Öland. Nu behöver jag inte skämmas mer. På en dryg vecka lyckades vi åka runt hela ön och utforska varenda centimeter – från Långe Erik i norr till Långe Jan i söder.

NORRA ÖLAND. Borgholms Slottsruin. Gravfältet Neptuni åkrar. Långe Erik, längst upp på Ölands norra udde, 27 m hög. Trollskogen med den 900-åriga trolleken och vraket Swiks från 1926. Bokade bord på kända Lammet & Grisen (obs inget för vegetarianer). Deras olika varianter av lamm var amazing (brukar vanligtvis knappt ens gilla lamm). Hittade en perfekt parkering vid stranden i Böda Hamn som fick bli camping för natten (…på så vis slapp vi hysteriet på Böda Camping – och detta alternativ var dessutom helt kostnadsfritt). Räkfrukost från fiskboden. Sol & bad på stranden i Böda hamn (första doppet för i år – kallt!). Kamelranchen Ölandsoasen (…kommer ni ihåg kamelbonden från Bonde söker fru?). Ruinerna av Sankta Britas Kapell och korset från 1200-talet. Störlinge 7 kvarnar & Lerkaka kvarnar. Sankt Knuts kapellruiner och fornborgen Gråborg. ”Kvarnkungen” Ölands största kvarn. Camping på en rastplats i Stora Alvaret – Möckelmossen med magisk solnedgång över ”stäppen”.

SÖDRA ÖLAND. Galgbacken i Rösslösa, kvinnor brändes, män hängdes, sista avrättning 1842. Gettlinge gravfält med över 200 gravar och Ölands största gravskepp, 30 meter. Fyren Långe Jan, 42 meter hög längst ut på södra udden. Grillkväll i Mörbylånga. Fotbollsfest med efterföljande bakispizza från Robertos i Färjestaden – Ölands bästa pizzeria enligt alla ölänningar jag träffade. Dagen därpå hann vi med marknad och ytterligare en grillkväll innan det blev dags att bege sig till Sveriges mysigaste festival & 15 år av kärlek – Öland Roots.

2 thoughts on “SWEDEN | ÖLAND

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.