SWEDEN | SIGHTSEEING SMÅLAND

SMÅLAND: Gamleby, Helgenäs, Döderhult, Timmernabben, Virserum, Bullerbyn, Påskallavik, Blå Jungfrun, Fliseryd, Högsby, Fagerhult & Kalmar

Vi började vårt småländska äventyr med att gå trollstigen i trollskogen i GAMLEBY bland konstnären Jan Pol’s drygt 80 trollskulpturer – Jätten Garpe och hans vänner uppe på Garpedansberget. En annorlunda skulpturvandring jag verkligen kan rekommendera, inte minst för utsikten. Första natten tillbringade vi på en camping/ställplats i HELGENÄS utanför Västervik. Att jag kallar det både camping och ställplats är för att det är en ställplats men som liknade mer en renodlad camping med både toalett, bemannad servicebutik och möjlighet att fylla på vattendunken – i våra mått mätt, en lyxig ställplats, men möjlighet att både laga mat utanför bilen och fiska i havet. Dessutom, alldeles gratis!

Vi lämnade Helgenäs och for vidare ner i Småland via STENSJÖ BY i Döderhults socken. Besökte gottebutiken Karamellan, åt rökt lax-lunch på Nabbens rökeri & fisk och köpte glass på Strandfiket i TIMMERNABBEN utanför Mönsterås (…efter tips i en resegrupp facebook). Vi checkade in utsikten från Dackestupet, Smålands skidanläggning i VIRSERUM. Sightseeingade i Mariannelund, Lönneberga och åt ostkaka på Café Sörgården i BULLERBYN (det får väl ändå räknas som ett måste om man befinner sig i Småland, att besöka Astrids alla sagoställen). Därefter åkte vi till PÅSKALLAVIK och Källströmsgården där konstnären Arvid Källström verkade i mitten av 1900-talet och gjorde supercoola stora statyer. Väl där spanade vi ut över ön BLÅ JUNGFRUN eller Blåkulla som det kallas i folkmun – som nu står med på min rese-bucket list. På väg till nattens övernattning hamnade vi på en av sveriges kanske bästa pizzerior (enligt mig!) – FLISERYDS PIZZERIA och 22.13 gjorde vi sista stoppet för dagen hos Smålandstomater i HÖGSBY – där vi köpte tomater ur en liten bod på tomten – enligt principen ta vad ni vill ha och lägg pengar i burken. Alltså livet på landet! Natten spenderades på en hustomt, granne med busiga kalvar i FAGERHULT.
Dagen därpå började med ett slottsligt besök på KALMAR Slott och Da Vinci-utställningen med modeller av hans skisser på ubåtar, helikoptrar och katapulter. Promenad genom Gamla Staden (ok vi gick åt fel håll till city) och fotboll, Sverige-Schweiz på stor-tv tillsammans med hela Kalmar på Larmtorget (snyggt jävla jobbat Sverige!) avslutade kvällen med thaibuffé. Natten spenderades på en kostnadfri ställplats bredvid slottet för att på morgonen ta bron över till ÖLAND och mitt allra första Ölandsbesök!

5 thoughts on “SWEDEN | SIGHTSEEING SMÅLAND

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.