FRANCE | NORMANDIE

FRANKRIKE: Wissant, Normandie & Côte d’Albâtre

Jag har varit i Frankrike innan, både i Paris och Nice – men jag inser nu att jag inte på något vis hade upplevt det ”riktiga” Frankrike. Det har man inte förrän man upplevt landsbygden med milslånga fält, pyttebyar och tusentals kyrkor. Jag hade en bild om hur det skulle kunna vara – men ärligt – norra Frankrike took me by surprise! Här hamnade vi i en liten by som tog hem första platsen av alla ställen vi besökte i somras – charmiga Wissant med sin enorma strand, höga kalkstensklippor och amazing solnedgång. Varje kväll.

WISSANT – en liten kuststad i Nord-pas-de-Calais med drygt 1000 invånare, placerad strax nedanför Calais (minns ni melodifestivalslåten med Style från -86?). Här hittade vi en perfekt gratisparkering för husbilar där vi bosatte oss i två nätter (trots varningar om cykeltjuvar – vi hade ju ändå inga cyklar med oss). Dagarna spenderades med sol, bad, en mils beach-hiking, sandstensklippor, franskt rödvin, lyxig brieost och franska solnedgångar – innan vi fortsatte färden längst med den fascinerande Alabasterkusten.

ALABASTERKUSTEN ligger i norra Frankrike, närmare bestämt i Normandie. Kusten har fått sitt namn efter sina höga vita kalkstensklippor…eller ja, alabasterklippor borde det ju heta. Kusten är 130 kilometer lång och högsta punkten är över 100 meter.

POURVILLE i närheten av kustens största stad Dieppe blev vårt första stopp. Här åt vi chicken a la normandie och french burger-lunch, kollade in en ostronodling och beundrade klipporna. Alltså dom är höga som tusan!

ETRETAT letade vi upp den omtalade elefantklippan, blev förvirrad först eftersom jag tyckte mig se en elefant på båda sidor viken, men efter lite googlande fick vi reda på vilken som var vilken. Den som är till höger om man står på stranden är alltså den korrekta. Vi hade lite otur med vädret här, fantastiskt bra att fota i, men promenaden upp till högsta punkten skippade vi denna gång och fortsatte istället vidare neråt kusten. Kul fakta, just den här byn har inspirerat konstnären Claude Monet till många av hans målningar.

Sista stoppet denna dag blev CAROLLES. Efter att ha kört i typ 8 timmar genom hundratals byar, det tar lite tid att ta sig igenom den snirkliga landsbygden. Men så mycket roligare än tråkig (och dyr) motorväg! Först stannade vi på en helt magisk utsiktsplats för att se solnedgången och eventuellt stanna för natten. Men beslutade att istället åka ner till byn för att övernatta, där det skulle finnas en ställplats och restauranger. Vi hade tur, ställplatsens bom var trasig så det blev en gratisnatt (igen) och trots att det var sent på kvällen var restaurangen fortfarande öppen. Öl och potatispizza* förgyllde denna kväll. Dagen efter fortsatte vi till det kända (sago)klostret Le Mont Saint Michel omringat av tidvatten.

*Jag trodde att jag beställde pizza med äpple och tänkte, oj det lät spännande. Mina kunskaper från skolfranskan hade förträngt att pommes de terre betyder jordäpplen, alltså potatis och inte äpple. Men det var gott ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.