FRANCE | MONT SAINT MICHEL

EUROTRIP 2018: France – Le Mont Saint Michel & Landes de Gascognes

Från Normandie genom regionerna Bretagne och Pays de Loire till Aquitaine genom galet stora solrosfält, vinodlingar, sagoslott och kyrkoruiner. Alltså Frankrikes landsbygd är så vackert, alla rykten är sanna! Men en sak funderar jag över: hur alla coola influencers lyckas ta så snygga bilder i solrosfälten, jag nådde ju inte ens upp till blommorna, men så är dom kanske inte 1,53 heller haha.

LE MONT SAINT MICHEL

Vårt första stopp blev en av Frankrikes största turistattraktioner – Le Mont Saint Michel – sagoslottet ute i vattnet som egentligen är ett kloster byggd på en klippa – enbart nårbar vid lågvatten (…rättning: förr var det enbart nårbart med lågvatten). Sedan några år tillbaka har en bro har byggts och turisterna vallfärdar alla tider på dygnet – och dom är många ca 3 miljoner per år! Tyvärr tog det turistiga bort magin från platsen (som på så många andfra ställen) – men det var väldigt vackert att beundra det fantastiska byggnadsverket på avstånd, helt otroligt hur dom lyckats bygga det ute i vattnet, måste varit ett himla projekt att passa in med hög vs lågvatten förr i världen. Påminner mig om dom helt galna klostren uppe på 1300 meter höga berg i Meteora i Grekland.

TIPS 1 Åk till någon av utsiktsplatserna på andra sidan bukten och se klostret från ovan, det gjorde vi men tyvärr glömde jag fota då jag tänkte att det skulle bli bättre fototillfällen, det blev det inte och när jag väl insåg det blev det ett för stort projekt att vända och åka tillbaka uppför dom slingriga landsvägarna.

TIPS 2 Har ni cyklar med er, använd dom ut till bron så sparar ni en lååååååång promenadväg (…och kostnad för transport). Det fanns häst och vagn samt och spårvagn som man kunde ta ut om man inte vill eller kan promenera.

Efter klosterbesöket åt vi lunch i en liten by i närheten som jag inte minns namnet på, jag tänkte att tider inte spelar någon roll, matställen är väl öppna typ hela tiden? Svar: Nej. Efter klockan två är det stört omöjligt att traska in på en restaurang och tro att man ska kunna få mat – kom tillbaka klockan sju blev svaret. Vi lyckades trots det hitta ett litet kebabhak som faktiskt var över förväntan (…eller så var vi bara jäkligt hungriga).

LA CHAPELLE BERTRAND

Längst med vägen besökte vi en övergiven kyrka som vi hittade av en slump, La Chapelle Bertrand. Den hade nog inte varit övergiven så värst länge, det verkade mest som att finansieringen av den brakat ihop och pengarna hade tagit slut. På dörren satt en lapp som jag tolkade men min ganska dåliga franska som att dom tog emot donationer för att kunna öppna igen. Jag är så fascinerad av övergivna platser, så kallas urban expolation. Det mest spännande stället jag besökt hittills är spökhotellet på Azorerna, länk: http://worldbytina.se/2019/07/15/azores-horror-story/

LANDES DE GASCOGNES

Färden fortsatte och till Frankrikes största nationalpark på över 300 000 hektar: Landes de Gascognes. Där bestämde vi oss för att stanna för natten, i Arcachonbukten och byn Taussat. Vi hittade en gratis ställplats, återigen fördelen med liten bil, vi kom det strax efter midnatt och det var knökfullt av stora husbilar men trots det lyckades vi ändå trolla fram en plats åt oss. Väl värda en god natts sömn efter många timmar i bilen. Dagen efter hade vi tänkt bada i havet och tvätta av oss, det var liksom dags för en dusch kände vi både – men tji fick vi, havet var puts väck och kvar fanns bara båtar, liggandes på land. Ny plan, leta upp närmsta sjö. Sagt och gjort. Och vilken sjö sen!

LAKE CAZAUX

Sjön visade sig vara ett väldigt populärt tillhåll för både turister och lokalbefolkning – och jättestor! Next stop: Surfing i Biarritz!

One thought on “FRANCE | MONT SAINT MICHEL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.