LITHUANIA | GO VILNIUS

VILNIUS – THE G-SPOT OF EUROPE – when you find it, it´s amazing

Detta är ingen sponsrad artikel, men jag tyckte reklamkampanjen (se slogan ovan) var sjukt bra och framförallt vågad, det kan vara den mest uppseendeväckande jag sett för en stad faktiskt. Hade varit kul att höra invånarnas reaktioner när den lanserades. Här kan du till exempel göra din egen ”pleasure map” över staden. Länk: https://vilniusgspot.com

BESÖK AV PÅVE FRANCISKUS
…vi hade helt missat att påven var på besök – det hade inte stadens 543 060 invånare. Katedraltorget var fullpackat, alla vägar avspärrade och på stora flaggor stod ”Welcome Franciskus”. Detta är andra gången jag ser påven live, in action så att säga, med in action menar jag – står framför en folksamling och pratar. Första gången var i hans eget lilla land, Vatikanen, även den gången var det en överraskning att han var på plats. Hans uppdrag för besöket i de baltiska länderna var att ge ungdomar hopp och en känsla av att vilja stanna kvar i sitt hemland. När jag läser mer om besöket förstår jag att det är en stor händelse för Vilnius historia, då det var 25 år sedan en påve var på besök senast.

FREE UZUPIS
Užupis – Litauens svar på danska Christiania, förutom kanske den lagliga försäljningen av diverse droger då. Det ligger mitt i Vilnius och är en del av gamla stan och har varit bebodd sedan 1400-talet. Den är omringad av en flod, Vilnia, och för att komma dit måste du gå över någon av broarna. Området har en egen grundlag med en konstitution på 41 punkter som är hysteriskt rolig men ack så tänkvärd. Min favorit är nummer 10: ”Alla har rätt att älska och ta hand om en katt”. Yes please! Jag hittade en katt, men han var inte speciellt intresserad av att älskas av mig. Jag tror att Užupis ansökte om självständighet 2015, men kan inte hitta något om det, så troligtvis gick det inte igenom.

MERMAID GONE BAD
Inne i Užupis får ni inte missa sjöjungfrun, jag tror jag gillar den här versionen betydligt bättre än ”Den lille havfrue”. Hon är lite som ”havfrue gone bad”, lite mer wild & crazy än Köpenhamns mer harmoniska staty.

MR VILNIUS-WARHOL

Užupis är den delen av staden som är konstrikast. Här finns mycket gatukonst, trevliga kvarter med barer, restauranger – och det som jag kommer minnas mest från den här resan, besöket hos Vilnius svar på Andy Warhol. Gick förbi hans helt galna studio och blev invinkade av Mr Vilnius-Warhol himself – in i en studio med en svart häst och chockrosa väggar – fullt med tavlor och andra konstverk i varendaste vrå. Det första han visar mig är en vinflaska som han pimpat med strass. Tyvärr fanns inget vin i flaskan så besöket blev kortvarigt, men väl så inspirerande!

STRAWBERRY MILKSHAKE BEER
Sugen på en Strawberry milkshake beer? Nej, det var minsann inte jag heller, tills jag fick ett smakprov och ändrade uppfattning. Nisha Craft Beer Bar – ett trevligt ställe fullt med specialöl av alla de slag. Lite bortkastat på mig då kanske som helst dricker en ”stor stark”. Men det här stället och deras jordgubbsöl är utan tvekan värt ett besök. Gå dit! Adress: L. Stuokos-Gucevičiaus g. 9

BLOODY GOOD BLOODY

Ni som känner mig eller följt mina resor vet att ingen resa är komplett utan en bloddy, helst till frukost. En förmiddagsdrink lyckades vi tillslut hitta inne i Užupis på ett charmig litet café vid namn Šeimos Restoranėlis. Känslan var att komma hem till någons farmor med 50-taliga teakmöbler och spetsgardiner. Det stod tydligt på skylten att dom hade Bloody Mar(r)y, killen i baren såg dock ut som ett frågetecken när jag beställde men efter lite ingredienshjälp så – voila! så stod den där framför mig! Och den var god! Adress: Paupio g. 5

KITSCH
Kombinerat konstgalleri, restaurang och bar – alltid ett säkert kort. Och namnet Kitsch, ja, jag ville in direkt. Sagt och gjort, här blev det en lättare lunch samtidigt som vi kunde betrakta dom färgstarka tavlorna. Lunchtips: dumplings fyllda med…nåt gott. Lite oklart vad och varm broccolisoppa kryddad med mynta. Spännande, annorlunda och jättegott. Adress: Užupio g. 4

WORLD FAMOUS BBQ JOINT

Ok, kanske inte världskänt, men nästan, och kanske inte för maten eller för ölen, men för väggmålningen utanför där Putin och Trump blåser rök i varandras munnar. Jag skulle gissa att det här är en av dom mest fotograferade platserna i Vilnius på senare tid. Vi stannade till här, både för målningen men också för den första ölen på lituansk mark. Mycket trevlig uteservering! Stället heter Keule Ruke. Adress: Pylimo Gatvė 66

STEAMPUNK
Variokas Steampunk Bar. Ok det här stället var kanske inte så coolt som vi hade hoppats, men det rankas ändå in här på listan med bra tips. För det är ett bra tips. Gillar man steampunk-stilen och temabarer så ska man utan tvekan gå hit. Adress: A. Jakšto g. 9

MR PUB
Om du är sugen på en regelrätt pub med billig öl och klassisk inredning. This is the place to go. Every night.Adress: A. Jakšto g. 9

KITCHEN
Det skulle ju kunna se ut som att vi bara hängde på barer, det är inte helt korrekt, vi besökte några restauranger också, och en av dom som är värda att nämna är – Kitchen. Jag hade blivit tipsad om stället innan vi åkte och lagt det på minnet när vi av en slump gick förbi, låg nära vårt hotell i gamla stan. Det var ett väldigt modernt ställe om man jämför med andra ställen vi varit på här i Vilnius, stilrent men utan att vara ”fancy” jag gillade stämningen, dock var det lite för höhljutt när alla bord var fullsatta, högt i tak och inget som dämpade ljuden. Men maten, helt klart värt en hög ljudnivå för. Jag åt en klassisk köttgryta – ja en kalops tror jag bestämt. Jättegott! Resesällskapet valde anka med äpple och tranbär, även det var superdupergott. Och priserna. Alldeles för billigt. Vi betalade kanske halva priset mot vad det skulle kostat i Sverige ungefär. Adress: Didžioji g. 11

FINSK HÅRDROCK
På 13 Statiniu. Det här var helt klart den märkligaste baren vi ramlade in på, det var liksom lite oklart om vi var hemma i nån litauansk hårdrockares vardagsrum eller faltiskt på en bar. Den låg lite undangömd från en av dom större turiststråken, inne i en gränd. Ölen kunde man antingen dricka där, eller ta med i plastflaska. Ur högtalarna Här träffade vi den enda i hela staden som inte visste hur man log. Men å andra sidan så behöver man inte le på en hårdrocksbar. Det kanske var hela grejen, att försöka skrämma bort turister. Vi blev inte det minsta bortskrämda utan trivdes bra i den malätna soffan omringade med spindelnät och finsk rock av gruppen Korpiklaani på liiite för hög volym för att vara en söndagsförmiddag. Adress: Pilies g. 6

PERONAS
Ytterligare ett tips som följdes upp. Den här gången var det resesällskapet som hade hört sig för om rockklubbar innan vi åkte. Det här var ett av tipset. Peronas – tågperrong på Svenska, helt korrekt, det låg, ja, i princip på spåret. Och ja, lokalen kändes extremt rockig…men musiken. Blippblooppblooppblipip. Nej. Vi försökte får dom att byta musik, utan att lyckas det minsta, men uteserveringen var mindre blippig med gamla tågsäten som soffor. Udda och collt ställe. I like it. Dessutom serverade dom en variant av varmgrogg, en varmgrogg kan ju bestå av lite av varje, kommer inte riktigt ihåg dess ingredienser. Men den var god. Och sist men definitivt inte minst den fantastiska jättestatyn av Tony Soprano i kallingar och morgonrock som tittar ut över spåret…redo för att hoppa? Adress: Geležinkelio g. 6

SECOND HAND

Humana finns överallt. Vi var dock bara inne i två, men den ena av dom var helt suverän, Humana Vintagemed fokus på lite coolare udda plagg – och det bästa av allt, allt kostade 1,5 euro = vilket är ca 15 spänn. Synd att jag inte hade större resväska med mig. Men den kompletterades med en kort svart skinnjacka i 80-tals stuk, en svart tight byxdress som jag tror ska användas till någon typ av vintersport, nattklubb fiunkar nog lika bra, en randing långkjol – som visade sig vara en klänning, ett glammigt rosa halsband och en klassisk grunge-skjorta, allt för 75 pix, sammanlagt!

ART & THE CITY

Här finns så mycket konst, så mycket att det blir ett helt eget inlägg om det men jag kan nämna lite snabbt vilka områden och vilka konstverk man definitivt inte bör missa. Och tipsa gärna mig om jag missat några för det har jag säkert. Literatų gatvė – där lokala konstnärer fått pryda en gränd med mindre verk av olika karaktär. Området Užupis som jag skrivit mer om ovan. Tony Soprano-statyn vid tågstationen. Väggmålningen Frida kalho ”In Latino” och såklart den välkända väggen där Trump och Putin blåser rök i varandras munnar – make everything great again. Men som sagt, mer om konsten i ett separat bildreportage! Vi besökte också Vilnius Museum of Illusions, även det besöket får en helt egen artikel.

HOTELLET

Vi bodde på City Hotels Rudninkai – ett vanligt hotell som hade allt man kunde önska och supercentralt. Frukostbuffén var helt ok även om jag saknade bacon. Men man kan ju inte få allt, alltid. Det fanns ett spa, men spa-avdelning var dessvärre stängd på kvällen (hade missat den lilla detaljen) så det blev varken bubblande eller bastande. Men det gick ju bra att dricka bubbel i sängen också.

CHEAP TRAIN
Som extra bonus man kan gå runt i princip hela staden, vi hade inget behov av kollektivtrafik eller taxi under våra 4 dagar, ja förutom färden till flygplatsen som gick på 18 väl värda euro pga skyfall. Annars var tåget supersmidigt, det tåg 10 minuter och kostade 7 kronor per person.

NEXT TIME…

Vid nästa besök vill jag åka till skulpturparken Europos parkas, korskullen och kanske en tur upp till borgen Gediminas som vi prioriterade bort till förmån för en öl i solen…nedanför borgen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.