SWEDEN | LADONIA

WELCOME TO LANDONIA. Visste du att det finns en mikronation i Sverige vid namn Ladonien? Jodå. Ladonia eller Ladonien som det heter på svenska deklarerades den 2 juni 1996 som en självständig stat av dess grundare – den kontroversiella konstnären Lars Vilks.

LADONIA: PROUD & FREE
”The proud, free and interactive micronation” – så lyder Ladoniens slogan. På webbsidan kan en läsa att staten består av 23 000 registrerade icke bofasta invånare. ”Landet” har monarki och styrs av drottningar, aldrig av kungar. Tiden ligger tre minuter efter svensk tid och nationalsången, ja det är ljudet av en sten som kastas i vatten…

KONSTPROJEKT & SKULPTURPARK
I Skåne längst med kusten i Kullaberg på en plats även känd som Håle Stenar finns den här speciella platsen. En skulpturpark. Ett konstprojekt. Ett fantasiland. Platsen har blivit kallad mycket – och långtifrån omtyckt av alla. Upphovspersonen? Det är konstnären Lars Vilks, även känd för att ha skapat världens största rondellhund och kanske framförallt för den uppmärksammade teckningen av Muhammed som ledde till bland annat överfall och mordhot. Om han utmanar konsten? Till sitt yttersta och lite till!

Ladonien består i huvudsak av två konstverk Arx och Nimis. Skapat av betong och drivved.

ARX & NIMIS
1991 påbörjade Vilks bygget av skulpturen vid namn Arx, latin för fäste och är byggt av dryga 150 ton sten och betong. Det är inte bara en skulptur, alla stenarna är dessutom numrerade och finns kartlagda i en bok på nära 350 sidor utgiven av Nya Doxa. När Vilks gör något går han all in. Arx har med åren förstörts ganska mycket vid olika rivningsförsök – men precis som namnet säger så har det ett bra fäste och står stadigt kvar.

1980 var starten på det två åriga bygge som blivit uppmärksammat världen över – vi kan kalla det en gigantisk klätterställning av drivved – bygget fick namnet Nimis. Stormar och bränder har tagit ut sin rätt men några tinnar och torn finns fortfarande kvar att beskåda. Det är ändå rätt imponerande, att det står kvar, efter 40 år – trots vädrets makter, anlagda bränder och myndigheters upprepade försök att trolla bort det.

KONST ELLER SKRÄP?
Flera år efter att Vilks börjat bygga på platsen tyckte Länsstyrelsen att nej nej, så här kan vi inte ha det och beslutade att konstprojektet skulle väck. Detta var i början på 80-talet och det kom att bli början till en himla massa tvister och juridiska processer hit och dit. Men istället för att riva sina verk placerar Vilks ytterligare ett på platsen, det verket blir döpt till Omfalos. Skulpturen är 1,6 meter hög och väger cirka ett ton. För att göra det hela ännu svårare för myndigheterna så säljs detta verk till en annan svensk konstnär, Ernst Billgren som sedan donerar den till Moderna Museet. Som sagt, det hela blir till en byråkratisk process med beslut, böter, bränder och mycket press både nationellt och internationellt. Mer om det går att läsa här för den som önskar fördjupa sig: https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/utstallningar/den-1a-pa-moderna-lars-vilks/

HITTA TILL LADONIEN
Allra smidigast är nog att ta sig hit är med båt men har du inte tillgång till det skulle jag rekommendera att starta på parkeringen vid Kullabergs Naturreservat, vid Himmelstorpsgården, sedan är det till fots som gäller. Promenaden dit inte är den enklaste, det är stundtals ganska brant och snårigt. Träden vid stigen är märkta med ett gult ”N” men det är ändå inte helt okomplicerat att hitta rätt. Rekommenderar bra skor. Vägen tillbaka, det är den jobbiga biten! Jag skulle tippa på att promenaden dit tog ca en timme. Inte att rekommendera för barn eller hundar då konstverket är minst sagt opålitligt med löst sittande plankor och spikar som sticker ut. Var äventyrlig med försiktighet!

VAD ÄR EN MIKRONATION?
En mikronation utgörs ofta av ett konstprojekt eller ett fiktivt land, lite på skoj. Andra välkända mikronationer är bland annat Christiania i Köpenhamn och konstnärskvarteret Uzupis i Vilnius.

Vill du läsa mer om konstprojektet Ladonien och dess helgdagar, drottningar och ministrar så gör ett besök på den officiella webbsidan. Du kommer troligtvis bli förvånad av hur mycket information som finns att läsa: https://www.ladonia.org/

Det finns faktiskt fler mikronationer i Sverige, känner du till eller har du kanske besökt någon?

 

LÄS OCKSÅ…

Sveriges konst-igaste tågstation: https://worldbytina.se/2021/03/01/vara-the-blue-orange/

Ny skulpturpark I Norge omtalad i New York Times: https://worldbytina.se/2020/12/14/kistefos-the-twist/

M/S Color Magic – ett flytande konstgalleri: https://worldbytina.se/2021/02/24/ms-color-magic/

____________________________________________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet! Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

2 thoughts on “SWEDEN | LADONIA

  1. Jag minns när det byggdes och debatten som gick då.
    Besökte platsen en gång för längesedan när det var nybyggt, minns bara att jag var imponerad.
    Gillar denna typ av konst och idén med det egna landet. Liknande Mosebacke Monarki och vi har liknande monarki här i Wales.
    Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.