BUCHAREST CITY GUIDE

BUCHAREST CITY GUIDE

[worldbytina.se i samarbete med Swedavia & Landvetter Airport]

#EXPEDITIONDESTINATION BUKAREST
För ett tag sedan fick jag ett uppdrag som reseambassadör för Swedavia och Landvetter flygplats, destinationen som skulle utforskas var Bukarest och här kommer våra travel stories från den resan #expeditiondestination. Häng med mig och Andreas på våra äventyr bland stadens barer och jakten efter Dracula i Transsylvanien. Bukarest eller Bucuresti som det heter på Rumänska är Rumäniens huvudstad och ligger i den sydöstra delen av landet. Det mest spännande med Bukarest enligt mig är dess arkitektur, byggnader i olika stil blandas hej vilt på gatorna. Ibland påminner det om vackra Wien eller Paris och ibland mer som slummen i New Dehli. Jag gillar mixen!

Ps. Wizz Air flyger direkt mellan Göteborg och Bukarest (Oktober 2018). 

FÄRGGLADA PARAPLYER & PUBRUNDA I GAMLA STAN
Första dagen började vi vårt Bukarestäventyr med en att leta upp dom färgglada paraplyerna i Victoriei passagen och tog en lååååååång promenad runt världens andra största administrativa byggnad, bara Pentagon är större. Av en slump hamnade vi mitt i en skördemarknad, tog en kall öl med friterade oliver och ost på en fransk restaurang i solen, pratade med katter och utforskade gamla stan i området Lipscani.

KARPATERNA & TRANSYLVANIEN
Andra dagen bokade vi in oss på en utflykt genom bergskedjan Karpaterna för att slutligen besöka Draculas slott i Transsylvanien. Färden dit gick via Sinaia och kungafamiljens före detta sommarresidens, Peles Castle, ett vackert slott med målningar av Gustav Klimt! I Transsylvanien åt vi lunch i turistbyn nedanför slottet för att sedan utforska Draculas slott, Bran castle, som han enligt legenden satt fängslad i en kort stund, men som blivit känt av Bram Stoker som valde att använda just detta slott i sin kända film om Greve Dracula, eller Vlad Tepes som han hette på riktigt. På vägen hem stannade vi till i medeltidsstaden Brasov där vi kunde titta på valven som ledde in till staden, den svarta kyrkan och dricka ett glas rött i höstsolen. Mer om dagsutflykten dit kan ni läsa i detta reportage: http://worldbytina.se/2018/10/25/romania-transylvania/

HIPPIE GARDEN & TACOS
Dag tre började med en promenad till ”hippie” trädgården Acuerela för drinkar och burgare under färgglada paraplyer. Är du konstnärligt lagt är det bara att fråga efter papper och pennor – här får man vara kreativ! Därefter hamnade vi på Edgars pub, en märkligt blandning av irländskt och orientaliskt, här fick vi resans godaste Bloody Mary. Den här staden är fantastisk att bara strosa omkring i och ta pauser på trevliga ställen, ett av dom är Tan Tan, Pura Vida Hostels mitt i stan som erbjuder en liten oas av färgglada kuddar och palmer. Pura Vida betyder typ Hakuna Matata – no worries, inga bekymmer och används flitigt i Costa Rica.

På kvällen hade vi bestämt oss för att äta mexikanskt, det verkade finnas åtminstone tre bra mexikanska i stadskärnan, vi beslutade oss för El Torino i närheten av Gamla Stan. Det visade sig vara ett bra val. God tacos även om servicen kan höjas ett snäpp. Vi avslutade dagen med en klassisk pub crawl, en öl på varje ställe vi gick förbi, temat vi valde var rock – Rockabilly och M Jack levererade musik och prisvärd öl, det förstnämnda med musik precis som namnet avslöjar och den sista välkända låtar med andra sångare än original, ett intressant musikval. Undrar om det har med rättigheter att göra, som STIM-som vi har i Sverige som ser till att musiker får sin del av den musik som spelas offentligt. Det var överlag väldigt mycket covers på väldigt många ställen, restauranger, hotell och barer.

DINOSAURS & BOLOGNESE
Sista dagen. Då hemresan inte var förrän på kvällen så hade vi hela dagen på oss att fortsätta utforska Bukarest. Vi valde att göra det på ett kulturellt vis och gick till Naturhistoriska – Grogore Antipa och kollade på mammutskelett, valar, dinosaurier och uppstoppade djur och människor i bur. Mycket fascinerande. Men också lite äckligt, jag fixade inte riktigt att se på dom uppstoppade djuren i för långa stunder och när vi kom till rummet med glasmontrar med människor i naturlig storlek från olika kulturer så blev jag lite illamående. Det kändes liksom inte ok att dom var där, inlåsta i glasburar för andra att titta på. Och vart fanns dom ”vita” människorna? Ett gäng medelålders gubbar fanns att betrakta på ett stort foto bredvid glasmontrarna, ståendes framför museet i mörka kostymer. Troligtvis grundarna. Det var ju så det var förr, vi och dom. Så tydligt uppdelat.

Innan vi åkte vidare till flygplatsen åt vi Bolognese och Fish n chips på en engelskinspirerad pub – Terminus. Bolognesen var poppis – och jättegod! Minst fyra personer runt oss satt med en likadan beställning som jag själv.

BARER & RESTAURANGER

BAZAAR. Maroccoinspirerat färgglatt ställe med god och väldigt prisvärd mat. Thaisalladen var toppen, deras Bloody Mary var tyvärr inte lika toppen – men det har jag överseende med, det är tyvärr inte så många som bemästrar en Bloody i världsklass. Här var vi två gånger, en gång på dagen och en gång på kvällen. Det verkade vara ett väldigt populärt ställe kvällstid och man ville typ testa allt på menyn. Approved by worldbytina.se!

NOMAD SKY BAR. Bukarests enda sky bar för allmänheten om jag förstått det rätt, inte så högt upp, men å andra sidan så består inte staden av så värst höga byggnader så en sky line gick att urskilja i skymningen. Trevlig restaurang, bra uteservering och hiss upp till vad jag tror var 4 våningen. Extra bonus för att dom serverade lokal öl, det var inte så vanligt, Tuborg, Carlsberg och Heiniken stod högst upp på allas öllistor. Självklart vill man dricka lokalt när man är ute på vift i världen. Approved by worldbytina.se!

EXCALIBUR. Den som gillar temarestauranger ska definitivt bege sig hit. Medeltidsrestaurang med Kung Arthur och det berömda svärdet som tema, ni vet svärdet-i-stenen-svärdet. När jag beställde grillad kyckling blev jag rätt förvånad när jag fick en HEL grillad kyckling inklusive ett träsvärd att ta med hem efter (…och ja, det gick bra genom säkerhetskontrollen, efter att flygplatspersonalen fick skrattat gott åt det). Maten äts med händerna och ölen dricks ur lerkrus.

VINTAGE. Dunkel bar i hjärtat av Gamla stan, dock med en doft av mögel och ointresserad personal – men bra location med uteservering på populäraste gågatan. Gillar du att spana på folk och hänga mitt i smeten så är detta the place to be. Det tyckte även Bukarests poliskår som kvällen till ära intog sin middag här.

ACUARELA BISTRO. Det här stället var som gjort för mig, konst, drinkar och goda burgare – med bacon – som intas i en mysig hippieträdgård med möjlighet att skapa konst. Det enda som saknades på menyn var Bloody Mary (ja jag vet att jag tjatar, men det råkar vara min favvodrink) men deras mojito och ingefärsdrinkar vägde helt klart upp den missen. Det här stället får alla stjärnor av alla stjärnor möjliga. Approved by worldbytina.se!

EDGARS PUB. Hit går du om du är sugen på en BRA Bloody Mary – äntligen fann vi den. Kan vara stans bästa, dessutom dekorerad med oliver. Bonuspoäng.

TAN TAN BEACH. En beach club i centrala Bukarest? Ja tydligen. Lite som att placera ett thailändskt beach hostel mitt i en stad med färgglada soffor, kuddar och palmer. Uteserveringen ingick i Pura Vida Hostels koncept med rum på övervåningen. Här kan jag absolut tänka mig att bo vid ett återbesök i staden. Dom hade dessutom fler ställen på andra platser i Rumänien, bland annat vid havet.

EL TORITO. Det fanns några mexikanska restauranger i staden. Vi valde denna, ett bra val då maten var god – men servicen kunde varit en nivå högre och dessutom hade dom Bloody Mary på menyn – men inte ingredienserna. Så det blev minus. Men vill man äta tacos eller något annat mexikanskt så är det absolut värt ett besök!

TERMINUS. Engelsk bar med bra mat. Vi kan rekommendera bolognesen och deras fish n chips!

ROCKABILLY. 50-tals inspireras bar med röda skinnsoffor soch speglar överallt, i högtalarna strömmar en blandning av rockabilly och lite annat. Vi kikade inte på menyn, men bra ställe för en öl eller två.

M JACK. Rockställe med lite varierande musik mitt i Gamla Stan. Just den här kvällen verkade det inte särskilt populärt, men helt klart ett bra ställe om du gillar rock och öl.

HOTELL. Under vistelsen bodde vi på Mercure Bucharest City Center som är ett 4-stjärnigt hotell i centrala Bukarest, ca en 20 minuters promenad från Gamla stan. Ett bra val av boende om man inte bara vill hänga i Lipscani-området utan utforska fler delar av staden till fots. Vi åkte inte kommunalt en enda gång. Det behövdes inte, bara till och från flygplatsen som hotellet ordnade. Frukosten var bra, men ganska dyr för att vara Bukarest.

PRISER. Allting är så sjuuukt billigt! En en öl på fat kostar ca 10 ron/leu = 22 kr. En hemlagad burgare ca 65 spänn. En middag för två inklusive öl och shots på temarestaurangen Excalibur som nämns ovan med helgrillad kyckling kostade ca 270 kr. Alltså för två! Helt galet för att vara ett land i Europa. En vanlig lunch, som den vi åt på Terminus, bolognese och fish n chips med coca cola landade på 160 kr. Så vill man leva billigt är dte här landet man bör bege sig till (…och håller tummarna för att dom inte går över till euro). Det kändes bra att kunna vara väldigt generös med dricksen!

NEXT TIME. Självklart vill jag komma tillbaka hit till Bukarest och Rumänien fler gånger, då står Draculas födelseby på agendan och en bokad tour i Bukarests många övergivna byggnader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.