KRÖNIKA | DREAM CAME TRUE

DRÖMMEN SOM SLOG IN. Vid ett bord i Color Lines frukostsal slår det mig. Drömmen slog in. Den slog tamejtusan in! Nej, jag snackar inte om den obegränsade buffén med ägg och bacon. Vi börjar från början.

Ps. Texten innehåller länkar till pressresor och betalda uppdrag.

För snart tre år sedan började det gnaga i huvudet. Någonting började slå rot. En tanke om att vara min egen boss, om att resa världen runt utan att behöva böna och be om ledighet. Att jobba heltid men att ändå ha både tid och pengar över till att utforska världen. Pengarna rullade ju in. Men tiden uteblev.

En omöjlig ekvation? Ja så kändes det verkligen då. När jag bröt ihop på chefens kontor för att resan till Bali beviljades med tre veckor istället för fem och beskedet ”sen blir det inga mer långledigheter”. Som att den oskrivna kvoten tagit slut. Jag fick nog.

Inte ens världens bästa kollegor och arbetsplats kunde hålla mig från att göra det jag verkligen ville. Resa – utan begränsningar. Lösningen? Det här är min väg i 10 steg!

10 STEPS TO SUCCESS

 1. Jag omstrukturerade min konst- & livsstilsblogg ”Art by Tina” till ”World by Tina”.
 2. Jag sökte in till Yrkesakademins 2-åriga utbildningen TRAC-Diplomerad Resekonsult – och kom in!
 3. Inom utbildningen blev jag kvalificerad att delta i ett ”start-up” projekt för nyföretagare i England. Där utvecklades worldbytina.se från blogg till reseportal och varumärke.Här kan du läsa mer om projektet Corkscrew Thinking: https://corkscrew.io/what-is-corkscrew-thinking/
 4. Praktik i Stockholm hos Turkietresor inkl en resa till Turkiet för att samla material till webb & sociala medier samt hos norska Togreiser.no för att lära mig mer om planering och genomförande av gruppresor med tåg. Jag åkte med som extra reseledare från München till Venedig och fick därefter kontrakt på två kommande resor som guide.Gruppresa med tåg: https://worldbytina.se/2019/10/01/traintrotter-munchen-venezia/
 5. Fick ett stipendie på 10 000 för att undersöka tågets ökade popularitet i Skandinavien samt göra studieresa med tåg i Tyskland.Stipendieresan till Hamburg: https://worldbytina.se/2019/12/12/traintrotter-4-countries-in-6-days/
 6. Utbildad TRAC-Diplomerad Resekonsult, maj 2020. Fick högsta betyg på både rapporten och presentationen.Examensarbetet: https://worldbytina.se/2020/05/05/western-germany-by-rail/
 7. Sa upp mig från mitt dåvarande jobb som kommunikatör inom scenkonst för att satsa 100% på resebranschen.
 8. Bakslag då COVID-19 förpestade hela världen, bokstavligt talat. Dagbok från mina första 14 dagar i karantän: https://worldbytina.se/2020/03/31/quarantine-stories/
 9. Skapade en backup-plan där mina kunskaper inom kommunikation, press/PR, grafisk design och illustration kom till användning. Social Media Booster & Grafisk Design – för alla branscher! Illis Shop: https://illis-shop.storedo.com/
 10. Oktober 2020 skrev jag på kontrakt för att fota, samla content och skriva reportage om fyra tyska städer Med Germany Tourism. Mitt första betalda uppdrag som resereporter!

URVAL AV PRESSRESOR
Karlstad: https://worldbytina.se/2018/11/12/sweden-visit-karlstad/
Bukarest: https://worldbytina.se/2018/10/17/bucharest-city-guide/
Uppsala: https://worldbytina.se/2019/10/07/destination-uppsala/
Idre Himmelfjäll: https://worldbytina.se/2019/12/20/gone-skiing-idre-himmelfjall/
Beitostølen: https://worldbytina.se/2020/08/31/norway-beitostolen-resort/

URVAL SAMARBETSPARTNERS & UPPDRAGSGIVARE
Finnlines, Stena Line, Mercure Hotels, Swedavia Landvetter, Radisson, Scandic, Bubotree, Storytel, Nettbuss, Flightright, Rolfs Buss & Flyg, Hotel Oleana, Destination Uppsala, Visit Karlstad, Visit Dalarna, Visit Exeter, Germany Tourism mfl.

Här kan du som är intresserad får mer information om mitt varumärke, statistik och målgrupp: https://worldbytina.se/2019/07/01/about/

RESEREPORTER
Nu sitter jag alltså här. På en färja som strax ankommer till Kiel där jag har en veckas jobbuppdrag som resereporter för fyra tyska städer framför mig. Jag menar inte att vägen hit inte varit tuff. Det har den. Det är hård konkurrens om de uppdrag och pressresor som erbjuds och du måste ständigt vara ”up to date” med såväl marknad som teknik. Och kanske viktigast av allt – att våga ta betalt. En gratisresa till Mallis betalar inte dina räkningar men företaget som sponsrar kan betala sina. Reklam kostar.

WORK HARD PLAY HARD
Att få betalt för att resa var alltså en helt möjlig och uppnåelig dröm som förverkligades inom tre år! Men jag blev också brutalt medveten om att stå med båda benen i samma båt är inte så stabilt som det låter. Resekonsult & Influencer + Visuell Kommunikatör däremot = The perfect combo!

COVID-19 har inte skadat varken mig eller dig som resenärer – det är ändå en lyx att ha möjlighet att resa, det hävdar jag bestämt. De största förlorarna är alla som försörjer sig på turism runt om i världen, och då snackar jag inte om mig själv, det är oväsentligt i det stora hela. Jag snackar om de som inte har mat på bordet…eller pengar till hyra…eller möjlighet att betala sina barns skolgång. För att världen har tagit en paus. Det tycker jag är viktigt att poängtera!

EXEMPEL PÅ TIDIGARE KRÖNIKOR
Resa – en rättighet? https://worldbytina.se/2018/10/02/resa-en-rattighet/
Allt blir bra: https://worldbytina.se/2020/06/05/allt-blir-bra/

__________________________________

WORLD BY TINA drivs av Tina Wetterskog. Tina är utbildad resekonsult och driver reseportalen worldbytina.se med inspiration till resor och äventyr när och fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet!

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

7 thoughts on “KRÖNIKA | DREAM CAME TRUE

 1. Jag har verkligen fått betalt och bra betalt för att resa, som reseledare. Så mycket jag sett och upplevt under alla dessa år. Så många människor jag mött. Men också ett väldigt stressigt liv.
  Lycka till med dina uppdrag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.