NORWAY | VISIT BERGEN

Broadway och Nyhavn i Norge? Häng med på en weekend i norska Bergen bland kungskrabbor, magiska vyer, norges kanske bästa drinkar och en helt fantastisk svit på Hotel Oleana.

HOTEL OLEANA
I samarbete med World by Tina. Alltså det här är utan tvekan ett av dom bästa hotellrummen jag bott i, en av hotellet tre sviter – Min Nystemte. Jag älskar boutiquehotell med coolt inredda rum. Det kändes liksom specialinrett för just mig med sina lila och svarta inredningsdetaljer, stora fluffiga kuddar, öppen planlösning in till ett äggformat badkar (perfekt för nattliga badkarsfester) och balkong med utsikt över Bergens vackra berg. Ta dessutom en extra titt på den gigantiska tavlan bakom sängen, den avslöjar helt klart vad sängen är till för – perfekt som honeymoon suite. Läget var tipptopp, ca en kvarts promenad från tågstationen, mitt på norska ”broadway” bland teatrar och restauranger – och ytterligare ett par minuters promenad till Bergens kanske mest kända sevärdhet – Bryggen – Norges svar på danska Nyhavn. Och det kanske viktigaste av allt, hur var frukosten då? Vi kan säga så här att den gjorde oss inte besvikna! Det fanns allt man kunde önska och lite till. Färsk frukt, nybakade croissanter, supergod äggröra, baked beans, rökt makrill, bacon och färskpressad apelsinjuice – och mycket mer. Det ändå som hade varit pricken över i:et hade varit en Bloody Mary (alkoholfri eller ej). Ni som följer mig vet ju min besatthet. Men å andra sidan frågade vi aldrig i baren, så det hade kanske gått att lösa, jag är ganska övertygad. Här vill jag definitivt bo igen – ett lite dyrare hotellalternativ men värt varenda krona i upplevelse. Länk till hotellet: https://www.hoteloleana.com

FISKETORGET & BRYGGEN
Det här är stället alla tipsar om oavsett om du är Bergeninvånare, turist eller reseproffs! Bryggen är vad man skulle kunna kalla Norges motsvarighet till Nyhavn, en brygga längst med vattnet fylld av röda och gula hus med spetsiga takåsar byggda på rad. Dessa byggdes under medeltiden eller hansatiden som det också kallas då Bergen var en betydelsefull hamn för sjöfarten. Redan 1979 togs området med på UNESCO´s världsarvslista, det är också enlikt wikipedia Norges mest besökta turistattraktion. När du väl är är får du för allt i världen inte missa Fisketorget, som en saluhall som fokuserat sig på fisk och skaldjur, inte så stort – men välfyllt av såväl, död och levande djur som lever i havsmiljö – och som serveras både torkade och råa. Vårt val föll på sushi på norskt vis med både rökt och rå lax och kungskrabba. Norge är ju som alla vet inte det billigaste landet i världen, snarare tvärtom – en lunch här bestående av 16 bitar sushi och två öl landade på den nätta summan av ca 600 norska kronor. Men…when in Bergen så att säga. Gå hit – om inte annat bara för att titta på läckerheterna som erbjuds.

FLØIBANEN & FLØYEN
”Den beste utsikten i Bergen”. Alldeles ovanför Bryggen ligger ingången till den gamla linbanan från den 15 januari 1918 och har varit i drift sedan dess. Turen tar ca 5 minuter och tar dig upp 320 meter över havet. Vill man uppleva lite mer av berget rekommenderar jag att ta benen upp eller ner för en vacker promenad. Väl uppe på berget möttes vi av ett gäng roliga och välmående getter som går där helt fritt – på ständig jakt efter folks picknickmat. Obs! Lämna inte en barnvagn eller ryggsäck obevakad, vips är getterna där och äter upp dina kvarlämnade bananer och dylikt. Detsamma gäller om du sätter dig ner och glömmer stänga ryggsäcken. Dom vart inte blyga för att ta för sig. Den stora skylten ”ikke mate geiter” hjälpte inte så vidare värst – dom matade sig själva.

THE TASTING ROOM
Efter en snabb sökning efter Bergens bästa Bloody Mary på Tripadvisor hittade vi till det här stället. Tripadvisor ljög inte. Här blev vi serverade den mest spännande Bloody maryn jag någonsin beställt. Den var snarare som en kall soppa, inte helt olika en gazpacho gjord på hela körsbärstomater och en hel knippe färsk basilika. Yummy!

DWELL COCKTAIL BAR
Det här är stället att gå till för välgjorda och spännande drinkar! Menyn var så proppfull med tilltalande namn som Gipsy-Hipsy och Moondancer att det blev svårt att välja. För mig som gillar lite mer spicy föll valet på drinkurvalet med chili och ingefära som ingredienser. Till en av drinkarna serverades också fantastiska ingefärskex som gjordes av överblivna ingefärsrester efter att man pressat ur saften. Verkligen gott! Extra plus att dom satsar på organiska och säsongsanpassade produkter – med fokus på nyttigheter (…ja kanske med undantag från alkoholen då). Maten såg också helt fantastisk ut och på kvällarna förvandlades stället till en nattklubb. I like it. Som någon sa som tipsade mig om det här stället ”Vi kände oss som backpackers i Nepal”. Nu har jag aldrig varit i Nepal – men efter den liknelsen vill jag åka  dit direkt. Till Nepal alltså.

FOLK & RØVERE
Alla känner väl till den kända barnboken Folk och Rövare i Kamomilla stad? Vad jag inte visste var att författaren var norsk, Thorbjørn Egner, och skriven redan 1955. Jag visste inte heller att det fanns en pub med samma namn i Bergen. Något som är ganska unikt med stället är att det startades (och ägs) av 46 privatpersoner som alla gick in med 10000 norska kronor. Trevligt place för en öl eller tre, jag är också ganska säker på att maten håller hög kvalité. Det hann vi dock inte testa.

ROLL & ROCK AMERICAN DINER
Här valde vi att avsluta lördagens pubrunda, på ett klassisk 50´s diner. Kvällen till ära bjöds det också på Halloweenfest. Här skulle jag gärna spendera en söndagförmiddag med en milkshake och american pancakes.

NO RAIN!
Det bästa av allt med resan – inget regn i ett av världens regnigaste städer! Av årets ungefärliga 270 regndagar lyckades vi pricka in två helt regnfria dagar, det kallar jag flax!

HOW TO GET THERE
Är ni nyfikna på hur man tar sig till och från Bergen längst med en av världens vackraste järnvägar så kan ni läsa om min upplevelse här: http://worldbytina.se/2018/10/20/traintrotter-bergensbanen/

NEXT TIME
Nästa gång vill jag ta liften upp till utsiktsplatsen och vandringslederna på berget Ulriken, åka båt ut till någon av öarna, helst med pyttefärjan Beffen och äta mer kungskrabba! Men allra mest hoppas jag att nästa gång jag får chansen att besöka Bergen är när vi hoppar på Hurtigruten och åker längst med hela kusten upp till Kirkenes – och tillbaka. Drömresa!

Artikeln är skriven i samarbete med Hotel Oleana men helt baserat på mina egna upplevelser.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.