OSLO | TOMBA EMANUELLE

HIDDEN GEM OF OSLO: TOMBA EMANUELLE

Tänk dig att du går in i ett mörkt valv med högt i tak. Som i en kyrka. Det är iskallt och väggarna är svagt upplysta. Här och var kan man urskilja nakna kroppar bland döskallar och skelettdelar. Du vänder dig om. Där ovanför dörröppningen finns en urna, ovanför den ligger två skelett omslingrade i en kram – du är nu inne i Emanuel Vigelands gravkammare. 

Detta kanske är en av Oslos bäst bevarade ”hidden gems” jag har spenderat timmar med att hitta spännande saker att göra i Oslo, men det här mausoleumet har gått mig helt förbi. Tills för ett par dagar sedan då vår tatuerare tipsade oss om att genast göra ett besök. Så det gjorde vi. Redan dagen efter.

EMANUEL VIGELAND 1875 – 1948
Gustaf Vigeland har nog dom flesta hört talas om. Han som skapat den kända Vigelandsparken i Oslo. Det många kanske inte känner till är att han hade en bror som också var konstnär och som lät spendera över 20 år till att bygga ett museum för sin konst. Under åren tänkte han dock om och beslöt att museet istället skulle bli en gravkammare, ett mausoleum där han själv skulle vila. Sagt och gjort, nu vilar han där, ovanför dörröppningen i en stor äggliknande urna bland sina nakna kroppar i erotiska ställningar.

TOMBA EMANUELLE
Emanuel lät uppföra byggnaden 1926. Jag skulle likna det vid ett kapell, en ganska tråkig byggnad i tegel som inte det minsta ger någon typ av hint om vad som döljer sig där inne. Kanske därför kostsamlingen fortfarande är en hemlighet för såväl Oslobor som turister. Vid hans död 1948 kremerades han och placerades i det som var hans önskan, hans gravkammare tillsammans med sin konst.1956 öppnades dörrarna för första gången för allmänheten att besöka. Det är öppet på söndagar mellan 12-17 (vintertid 12-16) och kostar 50 norska kronor i inträde. Värt varenda krona. Det är ett riktigt coolt ställe! Kommer ni dit, tänk på ekot, det är helt otroligt. Tydligen så används lokalen ibland för musiktillställningar, kanske inga rockkonserter (då hade nog trumhinnorna gått sönder) men jag kan tänka mig att en kör eller operasågare hade varit ganska mäktigt.

All fotografering var strängt förbjuden så ni får nöja er med bilder utifrån byggnaden samt två lånade bild från museets webb som inte gör verkligheten det minsta rättvis. Här kan ni läsa mer om museet och tjuvkika på bilder inifrån: http://www.emanuelvigeland.museum.no/museet.htm

De två sista bilderna är lånade från museets webb pga fotoförbudet.

2 thoughts on “OSLO | TOMBA EMANUELLE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.