OSLO | VIGELANDSPARKEN

VIGELANDSPARKEN är en av Oslos allra mest välbesökta turistattraktioner med över en miljon besökare varje år. Över 200 konstverk är tillgängliga för – alla dygnet runt och kanske det mest lockande av allt, helt gratis!

GUSTAV VIGELAND (1869 – 1943) är en av Norges mer betydande konstnärer, kanske framförallt i Oslo där hans verk finns placerade på flera platser. Huvudsakligen ägnade Gustav sig åt att skapa realistiska människokroppar i naturlig storlek (eller större). Dessa finns att beskåda i den del av Frognerparken som kallas Vigelandsparken där inte mindre än 212 olika skulpturer finns att beskåda. Det mest hänförande verket är parkens huvudpunkt, Monolitten, som är en granitpelare med 121 människor hopslingrade och uthuggna av ett och samma granitblock. Otroligt imponerande!

Nedan följer ett urval av mina många besök i parken, bodde en kvarts promenad därifrån under ett års tid så besöken blev många. Hade även hoppats på några snöklädda bilder, men då vintern uteblev i år så lyckades jag inte få till det. Ni får nöja er med vårsol och sensommarkvällar, tills nästa vinter…

WHERE & WHEN. Parken ligger i stadsdelen Frogner och gränsar till Majorstuen. Det går både buss och trikk (spårvagn) som stannar alldeles utanför eller ta valfri tunnelbana till Majorstuen T och gå en promenad på ca 5-10 minuter. Parken är alltid öppen, dygnet runt och är helt gratis att besöka. Jag rekommenderar att gå dit vid solnedgång då jag tycker att skulpturerna kommer till sin fulla rätt. Förutom skulpturparken finns också ett museum tillägnad hans verk. För mer information om parken och museet: https://vigeland.museum.no/

FLER TIPS…

Besök också Tomba Emmanuelle, Gustavs bror som byggt ett alldeles eget konstmuseum (Emanuel Vigeland Museum), tillägnat sig själv – nu som både museum och mausoleum då hans aska finns bevarad i en urna ovanför entréporten: https://worldbytina.se/2018/11/01/hidden-gem-tomba-emanuelle/

Om du vill få fler tips om utomhus konst och museum i Oslo så har jag samlat ett gäng tips här: https://worldbytina.se/2018/08/29/art-the-city-oslo/

…och missa för allt i världen inte den fantastiska skulpturparken Ekeberg som har en gedigen samling skulpturer av världens främsta konstnärer – utställda längst med promenadstigar i skogen.

3 thoughts on “OSLO | VIGELANDSPARKEN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.