SWEDEN | NATIONALMUSEUM

NATIONALMUSEUM STOCKHOLM

Den 13 oktober 2018 öppnade Sveriges största konst- och designmuseum åter upp för allmänheten efter att ha varit stängt för renovering i över fem år. Byggnaden stod klar 1866 men museet har funnit sedan 1792 – därmed räknas Nationalmuseum till ett av Europas äldsta museum.


SAMLINGEN

Samlingen innehåller ca 700 000 tavlor, skisser, statyer, konstföremål, bruksföremål, smycken, möbler – ja allt du kan tänka dig egentligen från 1500-talet och framåt. Det är en mäktig samling med kända verk av Rembrandt, Ernst Josephson, NIls Kruger, Edgar Degas, Anders Zorn, Edouard Manet, Paul Cezanne, Auguste Renoir, Toulouse-Latrec, Carl Larsson och John Bauers sagovärld. Och många många fler såklart! De kanske mest kända, åtminstone för mig var dom stora entrémålningarna av Carl Larsson, den vackra Damen med slöjan av Alexander Roslin, nakna Näcken av Ernst Josephson och Karl XII´s likfärd av Gustaf Cederström som länge hängde i Marmorpalatset i Sankt Petersburg. Den första versionen av tavlan hänger på Göteborgs Konstmuseum.

UPPLEVELSEN

För mig som – märkligt nog, aldrig varit där förut så var det en cool upplevelse att få se många av dom kända tavlorna och skulpturerna live. Visserligen finns en upplaga av likfärden även i Göteborg på Konstmuseet där och Näcken eller Strömkarlen som den också heter finns även att beskåda på Waldemarsudde, även dom original. Men om jag ändå ska vara lite ärligt och kritisk så tyckte jag att ljuset var lite skumt, många spotlights reflekterades tavlorna och utrymmet var inte tillräckligt stort för att göra de större verken rättvisa. Konst bör du kunna betrakta både ära och på avstånd. Lite överambitiöst använt utrymme. Luft är bra! Speciellt i konsthallar!

SKULPTURERNA

Jag vill också passa på att hylla skulpturparken på entréplan, inte helt olik Glyptoteket i Köpenhamn och dess vinterträdgård.

Ps. Tips om en vill göra besök på konstmuseum lite roligare. Förutom att beundra alla konstskatter kan en också ta roliga bilder med tavlorna och göra look-a-likes med skulpturerna…


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.