OSLO | ASTRUP FEARNLEY

MUSEUM OF MODERN ART: ASTRUP FEARNLEY

LOCATION: OSLO – TJUVHOLMEN

En stor del av mitt sätt att upptäcka nya städer är att besöka stadens gallerier och konstmuseum. I min blivande hemstad Olso har jag redan hunnit med att se dom flesta. För ett par veckor sedan var jag på det kanske allra mest samtida galleriet stan – med konst av ännu levande konstnärer som dessutom är personliga favoriter när det gäller provokativ samtidskonst. Damien Hirst på sitt makabra sätt att göra konst av döda djur och Jeff Koons med sina anspelningar på populärkultur och porr. 

ASTRUP FEARNLEY

Som i år fyller 25 år! Museet invigdes 1993 och ägs av en privatperson, sedan 2012 består museet av två byggnader, väl placerade i hamnen vid Tjuvholmen och med lite fantasi och rätt vinkel kan man urskilja formen av ett skepp – men om det är meningen eller ej vet jag inte. Det är dock ingen tvekan om att man går in i en byggnad med konst som definitivt sticker ut från mängden.

DAMIEN HIRST

Brittisk kontroversiell konstnär som inspireras av att experimentera med konst, religion, liv och död.På ett som jag nämnt tidigare, ganska makabert sätt. Inte helt olikt hur museum, labratorium och andra forskningsenheter förvarar delar av före detta levade ting konserverade i formaldehyd. Att äntligen få se hans omtalade och omdebatterade verk ”Mother and child” var både fascinerande och otäckt. Känsla att gå igenom en död ko…ja det är inte helt problemfri. Jag mår lite illa, samtidigt som jag fascineras av djurkroppens innehåll. Jag ställer mig frågan, är det verkligen ”konst” att döda djur för att visa upp dom i glasmontrar? Jag är kluven, den typen av konst ser jag hellre på naturistoriska museum än i konsthallar för mångmiljonbelopp. Men oavsett så är han en intressant och begåvad konstnär vars konstverk väcker nyfikenhet, irritation, fascination och i vissa fall kanske ilska hos betraktarna.

JEEF KOONS

Kan man sälja ett enskilt konstverk för 58,4 miljoner dollar? Grattis till Jeff Koons som 2013 bevisade att det gick alldeles utmärkt. Gjord i diamanter? Nej nej, en orange ballonghund i stål såklart. Googla ”ballon dog jeff koons”. Världens dyraste konstverk som sålts av en levande konstnär. Det är här verkligen en konstnär som tänjer på gränserna åt alla möjliga håll och gör det omöjliga möjligt. Man skulle kunna säga att allt han rör vid blir till guld. Jeff köper dammsugare och basketbollar, placerar dom i en konsthall och och simsalabim – dyr konst hyllad av konstkritiker från hela världen. Visst är konstvärlden en mycket mycket märklig plats – så märklig att jag älskar att befinna mig mitt i den. Kitsch, porr och populärkultur det är vad amerikanska konstnären Jeff Koons inspireras av. Om hans giftemål med den ungersk-italienska porrstjärnan Ilona Staller aka Cicciolina var en PR-kupp, en inspirationsbomb eller av ren kärlek vet bara dom själva. Kanske lite av allt. Väljer du att gå in i rummet som skyms av stora draperier kan du bilda din egen uppfattning i frågan om vart gränsen går mellan porr och konst…

Senast jag såg Jeff Koons verk var i somras, i Spanien utanför konstmuseet Guggenheim i Bilbao där två av hans verk finns placerade. Den gigantiska blomsterhunden och ett gäng ballonger…

GILBERT & GEORGE

The Great Exhibition 2019. Symboliska, politiska och surrealistiska målningar som täcker flera av museets rum och väggar. Det är stort. Två konstnärer som hittat ett sätt att skapa tillsammans sedan 1971.

Blandande bilder från museets lokaler. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.