NORWAY | NASJONALMUSEET

THE NATIONAL MUSEUM OF NORWAY. Här på Nasjonalmuseet beläget i Oslo strax innan Aker Brygge vid Rådhusplassen ligger Norges (nya) nationalmuseum för konst, arkitektur och design. Fem konstinstitutioner har blivit en – invigt sommaren 2022.

BYGGNADEN
2003 beslöt man att göra en sammanslagning av Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet och Riksutstillinger och presentera dessa i en gemensam byggnad i centrala Oslo. Voila! Resultatet blev Nasjonalmuseet för konst, arkitektur och design. Nordens största konstmuseum, ritat av Kleihues + Schuwerk.

”A museum is of course in a sense the temple of our time, and it sounds pretentious, but I’ve always wanted to design my own Pantheon” Schuwerk

KONSTEN
Fokus på norska konstnärer, då och nu. Modehistoria, keramik och inredning, arkeologiska fynd, samtida konstnärer från hela världen – alla med en egen historia att berätta. Som tillsammans blir en viktig del av världens konsthistoria.

ATT MATCHA KONSTEN


GRAYSON PERRY (UK)
En av vår tids absolut mest färggstarka konstnärer med fokus på könsroller med textilkonst som uttryck. Det är brutalt, humoristiskt, samtida, satiriskt, träffsäkert och stundtals rejält obehagligt. Precis så som konst ska vara. I mitt tycke. Fun fact: Han har tidigare delat bostad med Boy George och hängt på Londons episka klubbar i uppseendeväckande crossdressing. Fashion som en del av konstnärsskapet? Absolut!

LOUISE BOURGEOIS (FR)
2023´s stora snackis kommer högst troligt att vara Louise Bourgeois ”Imaginary Conversations”. I april placeras en av de 7 jättespindlarna ”Maman” som turenerar runt i världen i Slottsparken i Oslo inför utställningen som öppnar i maj. En av spindlarna står permanent på Guggenheim i Bilbao där jag fått hälsa på den läskiga varelsen inte mindre än två gånger. Maman har också gästat Moderna Museet i Stockholm.

Maman av Louise Bourgeois utanför Guggenheim, Bilbao, 2018

Louise Bourgeois finns representerad på fler platser i Norge bland annat ”Steilneset minnested” i Vardø tillägnat 1600-talets häxprocesser. ”The Couple”, en skulptur av mänsklig karaktär som hänger ned från himlen i Ekebergparken, Oslo samt ”Eyes” som ser ut som två enorma tuttar som blickar ut över Oslofjorden längst ut på Tjuvholmen vid Astrup Fearnley Museet.

The Couple av Louise Bourgeois, Ekebergparken, Oslo, 2019
Eyes av Louise Bourgeois, Tjuvholmen, Oslo, 2018

På Akvarellmuseet i Skärmhamn för många år sedan såg jag för första gången en av hennes utställningar och jag var helt betagen. Hennes konststil skulle jag beskriva som verklighetsbaserad realism med en touch av horror.

Fler bilder från utställningarna 2023

LÄS OCKSÅ

Nationalmuseum Stockholm: https://worldbytina.se/2018/12/04/sweden-nationalmuseum/

Guggenheim Bilbao: https://worldbytina.se/2018/07/23/bilbao-guggenheim/

Ekebergparken Oslo: https://worldbytina.se/2020/08/26/oslo-ekeberg-sculpture-park/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.