THE NORTH TRIP | NORTHERN NORWAY

THE NORTH TRIP 2019: 12 days and 6000 km in our Toyota Yaris Verso. Home is where your car are. Exploring northern Norway: Tromsø, Lofoten, rock carvings, Saltstraumen & Trondheim.

TROMSØ

Vårt första stopp i Nord-Norge blev Tromsø där vi hälsade på sälarna på Polaria Aquarium, tog ett fotostopp vid Prestvannet och åt lunch på ett kebabhak. Jag hade sett framför mig en liten gullig pittoresk stad med vackra trähus, fiskebåtar och hänförande natur. Naturen var fantastisk – men staden var inte alls så där charmig som jag föreställt mig. Mer en byggarbetsplats. Lite som i Oslo. Luftkranar överallt. Men absolut, det fanns några charmiga trähus bevarade i flera delar av stadskärnan. Hade vi stannat längre hade vi säkert hittat guldkorn men istället valde vi att fortsätta färden längst med kustvägen: Kvaløya, Balsfjorden & Malangen. WOW säger jag bara. Snacka om att befinna sig i ett vykort!

In English: Tromsø, lake Prestvannet and seals at Polaria Aquarium. A bit disappointed, Tromsø was not that pittoresque and cozy that I had imagined, ugly construction cranes everywhere. BUT when we drove along Kvaløya, Balsfjorden & Malangen – WOW! Like a postcard – everywhere you look! The untouched nature in Norway is FANTASTIC!

LOFOTEN

A dream came true! Längst med fjordar, djupa dalar, höga berg tog vi oss ut till Å allra längst ut på Lofoten. Världens ände. Vägen dit var helt otrolig. Trollfjorden trollband oss med sitt kristallklara turkosa vatten, Haukland Beach med sin vita sandstrand med vackra snäckor, Svolvær med sina vackra fiskebodar/rorbuer och fiskebåtar. Jag förstår 100% vad Lars Lerin får sin inspiration ifrån och varför han älskar Lofoten och dess byggnader och ljus. Väl framme i Å hittade vi en perfekt free-camp på Hamnøy där vi både hade fiskelycka och det perfekta soliga vädret utan varken regn eller blåst vilket är ganska vanligt här uppe. Inget besök på Lofoten är nog fulländat utan att besöka Anitas Sjømat. Vi köpte varsin rökt makrill med avstod den världsberömda torkade fisken. Den lukten alltså. Usch.

In English: Lofoten, Trollfjorden, Haukland Beach, Svolvær (where artist Lars Lerin gets his inspiration), ”End of the world” Å & camp Hamnøy. Got both fishing luck and the perfect sunny weather! Ps. We did not try the famous dried fish at Anitas Sjømat.

ROCK CARVINGS & SALTSTRUMEN

Efter förtrollande vackra Lofoten blev det dags att fortsätta färden neråt landet, mot Vestlandet via Narvik, Leiknes, Bodø och Mosjøen. Efter att ha åkt över flertalet broar och bilfärjor hamnade vi i Leiknes där vi bestämde oss för att stanna och leta upp dom 9000 år gamla hällristningarna vid Dyreberget (djurberget). Sjukt coolt. Valen, älgen, rådjur och harar – alla ristade i naturlig storlek och betydligt äldre än de som finns på svenska västkusten. Vi stannade till för natten i närheten av Bodø, tvärsöver vattnet för att vara exakt för att morgonen därpå bege oss till VÄRLDENS starkaste ström – Saltstraumen. Det blåste 17 meter i sekunden, men fiskelyckan var med oss, en pinfärsk stekt kolja blev dagens lunch. Mätta på både storm och fisk åkte vi vidare neråt Vefsnfjorden och Mosjøen där vi hittade en fantastisk liten campingplats alldeles vid vattnet, alldeles själva – förutom en å annan mygga. Och hör och häpna, helt plötsligt, mitt i tystnaden precis efter att solen gått ner hörde vi och skymtade valar mitt i fjorden. En definitiv highlight på resan! Dagen efter, innan vi begav oss in till Trondheim city kände vi att det var dags att ta en ”dusch” valet föll på iskalla Majavatn – uppfriskande minst sagt!

In English: After amazing breathtaking views at Lofoten in northern Norway it was time to head down south via Narvik, while sightseeing of course. We visited ”Dyreberget” in Leiknes, 9000 years old rock carvings of animals in natural size. Very cool! Found a camping spot with the perfect view over Bodø. Went fishing at the worlds STRONGEST tide current ”Saltstraumen” – fresh from the ocean haddock for lunch. Windy as fuck 17 m/s. Continued down to Vefsnfjorden, Mosjøen where we found a nice all alone camp right next to the ocean – and…we saw (and heard) whales from a distance! Another highlight of this trip!!!! Morning ”shower” in Majavatn.

TRONDHEIM

Staden jag hört om så mycket men aldrig besökt, eller ens funderat på att besöka. Förutom den där gången vid 12-års ålder då mina föräldrar funderade på att bosätta sig där. Men det är en helt annan historia. Vi rullade in i Trondheim eller Nidaros som är dess egentliga namn genom ett regnoväder. Iklädda gummistövlar och regnponchos gick vi för att betrakta den fantastiska domkyrkan – Nidarosdomen – Nordens näst största, bara Uppsala domkyrka är snäppet större. Kyrkan är mestadels byggd i engelsk gotik och de äldsta delarna härstammar från så långt tillbaka som 850 år. Vi fortsatte på fisktemat för kvällens middag – men den här gången lät vi andra laga mat åt oss – ett välförtjänt stopp på restaurang med sushibuffé dessvärre inte i bästa laget. Jag skulle gärna ha stannat här någon dag till. Av det lilla vi hann se verkade det vara en väldigt trevlig stad både dag- och kvällstid, speciellt nere vid vattnet. Men nu var vi så hemskt nyfikna på att upptäcka det alla snackar om, alla Vestlandets fjordar så det fanns ingen tid att spilla. Men ett eller flera återbesök i Trondheim – det står redan på agendan.

In English: Sightseeing in Trondheim – the magnificent cathedral Nidaros & well deserved sushi dinner. Nice town – we´ll be back. Now off to Vestlandet!

 

Part 1 – Sweden/Norrland: http://worldbytina.se/2019/09/06/the-north-trip-norrland/

Part 2 – Northern Norway: http://worldbytina.se/2019/09/09/the-north-trip-northern-norway/

Part 3 – Norway/Vestlandet: http://worldbytina.se/2019/09/19/the-north-trip-vestlandet/

3 thoughts on “THE NORTH TRIP | NORTHERN NORWAY

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.