THE NORTH TRIP | NORRLAND

THE NORTH TRIP 2019: 12 days and 6000 km in our Toyota Yaris Verso. Home is where your car are.

In English:  A drive up the top of Sweden all the way to the border between Sweden, Finland, Norway. Long lonesome roads, reindeers, trolls, waterfalls, the arctic circle and the highest waterfall in Sweden. A couple hours driving through Finland, Kirpisjätvi and Karesuando and after that crossing the Finnish border to Norway. We stopped by the mountain lake Galgghojavri for the night, this was the first two days of our 12 days trip. To be continued…

 

SVERIGE – NORRLAND

Utgångspunkten blev vårt hem i Oslo där vi åkte via Sverige upp till Norrland. Varför genom Sverige? Dels ville A visa mig vart han brukade säsongsjobb i Sälen och dels ville vi undvika dyra bensinpriser och vägtullar i den mån det gick. Vi åkte via Dalarna – Härjedalen – Jämtland – Lappland hela vägen upp till gränsen mellan Sverige, Finland och Norge – Treriksröset. Ensamma vägar, skog så långt ögat når och en å annan ren.

Sightseeing: Trollskogen i Sälen, Sveriges högsta vattenfall Njupeskär (125 meter), polcirkeln och vattenkraftverket Harsprånget i Jokkmokk vid Luleälven.

FINLAND TILL NORGE

I Finland spenderade vi bara ett par timmar, längst med smala landsvägar och renspaning i Kirpisjätvi and Karesuando. På andra sidan gränsen Finland – Norge bestämde vi oss för att övernatta vid den vackra fjällsjön Galgghojavri. Här åt vi rökt älg och sparrissoppa och firade att vi tagit oss hela vägen till Nordnorge! Fortsättning följer…

I och med denna resa så kan jag nu stolt hävda att jag besökt ALLA Sveriges 25 landskap!

 

Part 1 – Sweden/Norrland: http://worldbytina.se/2019/09/06/the-north-trip-norrland/

Part 2 – Northern Norway: http://worldbytina.se/2019/09/09/the-north-trip-northern-norway/

Part 3 – Norway/Vestlandet: http://worldbytina.se/2019/09/19/the-north-trip-vestlandet/

4 thoughts on “THE NORTH TRIP | NORRLAND

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.