THE NORTH TRIP | VESTLANDET

THE NORTH TRIP 2019: 12 days and 6000 km in our Toyota Yaris Verso. Home is where your car are. Vestlandet of Norway – the land of waterfalls, national parks, stave churches, hiking paths and glaciers.

ATLANTIC OCEAN ROAD, TROLLSTIGEN & GEIRANGER

Från Trondheim åkte vi ut till kusten igen för att köra över den fantastiska Atlanterhavsveien (två gånger!) och vidare till Ålesund där vi gick upp på utsiktsplatån – dessvärre lite regntråkigt väder så vi stannade bara en kort stund och tog oss istället vidare för att leta upp ett bra ställe för natten, det blev en liten parkering i Isfjorden (ja, byn heter så) i Romsdal. Här fick vi fiskelycka igen, två fina makrillar fick utgöra kvällens middag. Så gott! Dagen därpå blev det dags för en av resans höjdpunkter – kringelikrok-körning uppför Trollstigen (nej, jag körde inte!). Fantastisk utsikt högst upp på toppen över dalen. Som äkta turister så körde vi givetvis vidare till Geirangerfjorden, Norges i särklass mest kända fjord och likt alla bilder så var fjorden mycket riktigt full av gigantiska kryssningsfartyg som gjorde det hela lite mindre magiskt…men ändå – en otroligt vacker plats som är UNESCO-skyddad sedan 2005.

In English: From Trondheim we crossed the Atlantic Ocean Road (both ways). Nice view over Ålesund. Got two (one each!) mackerels in Romdalsfjorden (village Isfjorden), best camping dinner ever! Drove up (and down) the world famous road ”Trollstigen” – magical view from the top, absolutely magical! Geirangerfjorden – the worlds most beautiful fjord protected by UNESCO since 2005. I totally understand why!

SOGN OG FJORDANE: LOVATNET, GLACIERS & WATERFALLS

Det här kanske är ett av Norges absolut vackraste landskap och påminner mer om New Zeeland än bilden av Norge med sina höga berg, glaciärer, vattenfall och emeraldgröna sjöar. Vägen mellan Stryn och Loen var så vacker och Lovatnet otroligt inbjudande att bada i troligtvis iskallt dock då vatten från stora glaciärer i området rinner ner i sjön. Vi tog oss en närmare titt på Kjenndalsglaciären – första gången jag sett en glaciär tror jag! Vi lyckades också pricka av en hel del vattenfall, de största var Hesjedalsfossen, Vøringsfoss & Låtefossen.

In English: The road between Stryn & Loen was magnificent with it’s turquoise water (Loelven & Lovatnet). Visited Jostedals National Park and Kjenndal Glacier (first time I’ve seen one!). This land is full of waterfalls we took a closer look at Hesjedalsfossen, Vøringsfoss & Låtefossen.

TROLLTUNGA & PREIKESTOLEN

Nu vart det dags att parkera bilen och gå på tur. Eller ja, vi skippade faktiskt att vandra hela vägen till Trolltunga. Vi var inte så pigga på att vandra 10-12 timmar i regnväder, det får bli en annan gång. Istället väntade vi tills dagen efter och begav oss till Preikestolen på en lite mindre vandring, genomsnittlig tid upp och ner = 4 timmar. Vi var kvicka och fixade vandringen på 2 timmar 45 minuter tur och retur. Väl uppe på toppen var det fantastisk utsikt – och vi hade väldans tur med vädret!

In English: We decided to skip the famous hike to Trolltunga – did not fancy 10-12 hours hike in rainy weather. Instead we hiked up to Preikestolen – The Pulpet Rock, estimated time 4 hours, we managed in 2.45!

HARDANGERVIDDA & HITTERDAL STAVE CHURCH

Sista etappen på resan bestämde vi oss för att övernatta på fjället, Hardangervidda – närmare bestämt i Haukeliseter. Hardangervidda är Europas största fjällplatå (973 möh) och även den största nationalparken i Norge. Trots sommarvärme så var natten väldigt kall. Tur att vi hade med oss duntäcke. Vi hade såklart hoppats på att få se renar här, tyvärr inte en skymt, men vi fick besök av några söta får istället. På vägen tillbaka till Oslo passade vi på att besöka en av Norges allra vackraste stavkyrkor – Hitterdal stavkyrka i Heddal från 1200-talet. En stavkyrka är en kyrka av trä från medeltiden som var populära i Nordvästra Europa. I Norge finns 28 stycken kvar trots att flera brann ner under 90-talet då kyrkobränderna härjade vilt. Den kanske mest omtalade, Fantofts stavkyrka brändes ner 1992 av Varg Vikernes, i Sverige känd som ”Greven”. Tidigare sångaren i det norska black metal bandet Mayhem och enmandsbandet Burzum. Nyfikna på mer så se Jonas Åkerlunds film ”Lords of Chaos” och den norska dokumentären ”Satan Rides The Media”. Det finns också flera intressanta poddar i ämnet ”hårdrockande satanister”.

In English: We stayed one night in Hardangervidda, Europe’s largest mountain plateau and biggest national park in Norway, 973 meter above sea level (the night was freezing). On our way back to Oslo we passed Heddal (Hitterdal) stave church from the 13th century, one of 28 remaining – impressive and very creative – and not burned down by black metal satanists as many others.

THE END…for real. My car moved on to a new owner and we’re dreaming about our next camper van project.

 

Part 1 – Sweden/Norrland: http://worldbytina.se/2019/09/06/the-north-trip-norrland/

Part 2 – Northern Norway: http://worldbytina.se/2019/09/09/the-north-trip-northern-norway/

Part 3 – Norway/Vestlandet: http://worldbytina.se/2019/09/19/the-north-trip-vestlandet/

2 thoughts on “THE NORTH TRIP | VESTLANDET

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.