NORWAY | ALPACA FARMS

It´s so Fluffy I´m Gonna DIE!!!

Fluffiga alpackas – har ni någonsin sett ett sötare djur? ”It´s so Fluffy I´m Gonna DIE!!!” för att citera en fantastisk scen ur filmen Despicable Me.

ALPACKA VS LAMA

Ett av de djur jag tycker är mest bedårande (och roliga) i hela världen är alpackor. Som en lama. Fast mindre. Det är skillnaden. I Norge är det poppis med att ha alpackor och lamor på sina gårdar. Vi har besökt två av dem som har öppet för allmänheten, båda nås inom en timme från Oslo med bil men det går också att ta sig dit med buss.

Men först, lite kort info. Alpacka är ett kameldjur som härstammar från Anderna, bergskedjan i Sydamerika där de bor i hjordar på upp till 5000 meter över havet. De avlas främst för sin ull och har gjorts så ända sedan Inkariket. Det finns två varianter av alpackor, de som kan klippas vartannat/vart tredje år och de som klipps varje år. En alpacka blir runt 20-25 år gammal.

KILLINGMO ALPAKKA GÅRD

Här är det 100% fokus på alpackor förutom att en får gå runt och hälsa på dem och mata dem med sin favvomat kan du också boka kvalitetstid där du får lära dig mer och kanske bli bästis med de lurviga sötnosarna eller ta med en ut på promenad. Tänk vilken dröm!

Adress och öppettider: https://www.alpacagarden.com/

BERGVANG GÅRD

Bergvang är inte bara en gård, det är ett helt aktivitetscenter med turridning, gårdsbutik, hundkörning och lekpark för barn. Förutom alpackor och lamor finns även kaniner, hästar, 6 olika fågelarter, får med horn, långhåriga kossor, söta katter, busiga hundar med utsöta valpar och minigrisar som inte var så mini. För någon som gillar djur är detta ett perfekt utflyktsmål.

Adress och öppettider: https://www.bergvang.no/

Något som är ännu sötare än en alpacka är en alpacka i snö. Jag har sett hundratals på instagram och kan knappt bärga mig tills jag får se det live. Idag, den 8 november 2019 kom den första snön i Oslo så nu är den drömmen väldigt väldigt nära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.