HAMBURG | REEPERBAHN

Två nätter i den galna partystaden som visar sig vara en kaotisk blandning av Ayia Napa, Khao San Road och red light district. Welcome to the show!

In English: Two nights in the party town of all party towns. Hamburg or Philipsburg as the traintrotters of the world may call it. If you’re not a traintrotter you will probably not get the joke. We took the early morning train from Copenhagen to Hamburg, about 5 hours train ride. Our destination in Hamburg was legendary St Pauli & Reeperbahn where we spent our days partying, partying and partying. Highlights: Beach bar Strand Pauli, Michael Monroe concert at HeadCrash, Mexikaner shots at Bermuda, tasty dumplings at Kokomo and the Sunday brunch buffet at Café May.

ON OUR RAIL

Mot Hamburg Hopfbahnhof 07.35 spår 4, vagn 71 med DSB, det danska tågbolaget. Perrongen är full. Jag undrar lite hur alla ska få plats. Tåget går via Rødby – Puttgarten var och är troligtvis första och enda gången jag åkte tågfärja. I mitten av december 2019 rullar sista tåget på och därefter körs de över Jylland tills den framtida tågtunneln är klar att invigas 2028. Det kommer då att bli världens längsta väg- och tågtunnel. Färjan tar va en timme och det är ingen kulinarisk upplevelse som erbjuds i restaurangen. En icke så prisvärd frukostbuffé. Jag nöjer mig med en cola och tittar på havet. Efter ca 5 timmar av dansk och tysk landsbygd, mestadels brungröna fält och tegelhus är vi framme i den smått legendariska staden Hamburg…eller Philipsburg.

PHILIPSBURG

2019 var året då interrail och tågluff återinfördes som sätt att semestra. På perrongen i Köpenhamn i väntan på morgontåget ner till Hamburg uppskattar jag jag att minst hälften av resenärerna är från Sverige, med kånken på ryggen och ett eller två barn i handen. Familjer på tågutflykt. Det är höstlov. Bredvid oss sitter ett svenskt par i medelåldern, de har börjat följa gruppen ”Tågsemester” på facebook och kvinnan bjuder in sin man att också bli medlem. Kanske var det via gruppen som de bestämde sig för att ta tåget ner till Berlin. Framför sig på bordet har de två Berlinguider från olika förlag. De meddelar att de tycker att tåg är ett väldigt mysigt sätt att resa på och de har åkt Transsibiriska järnvägen inte mindre än två gånger. Nästa färd går kanske till Barcelona, det har de fått tips om i tågsemester-guppen. När vi närmar oss Hamburg är vi ca 30 minuter sena vilket gör att de kommer missa sin anslutning till Berlin, men de är lugna, konduktören har berättat för dem att det är bara att ta nästa tåg. Deras biljetter gäller. Väl framme på stationen i Hamburg tar vi ett kort framför den nästintill legendariska ”Philips” skylten i neon, det är brukligt enligt medlemmarna i Tågsemester – välkommen till Philipsburg. Vi säger hejdå och önskar fortsatt tur på färden, de letar upp sitt tåg till Berlin medan jag och mitt sällskap beger oss in mot staden för att utforska denna Europeiska tåghub.

ST PAULI & REEPERBAHN

Musikmetropolen Hamburg och stadsdelen St. Pauli med den ökända gatan Reeperbahn. Området kom till av att dåtidens (ja, nutidens också) sjömän behövde någonstans att ”dricka öl och ragga brudar”. En fucked up blandning av Ayia Napa´s partygata, shoppingen på turistgatan Khao San Road i Bangkok och red light district i Amsterdam. Det är nakna tjejer i fönstren som lockar in till strippklubbar, piratkopior av välkända märkesväskor och kanonfulla folk som vinglar ut och in från de väldigt väldigt många pubarna samt en ständig doft av cannabis. Det är här festen är. Fram till 05 på morgonen. Varje morgon.

ROCK, BEER & FOOD

Gillar du rock gå till Molotov eller Hafenklang. Gillar du öl kolla in Hamborger Veermaster (från den kända sjömansvisan) eller Zur Sharfen Eckr. Gillar du brunchbuffé gå till Café May. Gillar du beach barer gå till Hamburg del Mar & Strandpauli. När det är dags för mat rekommenderar jag Holy Taco för prisvärda och goda tacos i olika varianter och Kokomo för suveräna dumplings. Glöm inte att dricka Mexikaner. Berlinarna hävdar att den uppfanns där. Hamburgarna att de var först. Oavsett så är det sjukt gott. Som en koncentrerad Bloody Mary i shotsglas. Den allra bästa blev vi serverade på Bermuda men Tortuga var också toppen och spelade dessutom bra livemusik. Men det spelar egentligen ingen roll vart du går, öl och mexikaner serveras överallt. Har du riktig tur hamnar du på något som tydligen kallades ”gangsterbaren” den låg i närheten av Café May och innehöll en handfull skumma personer och billig öl. The place to be en söndagsmorgon…

Vistelsens höjdare var 100% utan tvekan spelningen med Michael Monroe, tidigare sångare i finska sleezebandet Hanoi Rocks. Som kvällen till ära var inbokad på HeadCrash. Det tänkte jag inte under några omständigheter missa och det var tur det, fantastisk spelning. Liten lokal och närhet till bandet. Det gillar jag. Han levererar fortfarande, trots sin relativt höga ålder, liksom alla rockstars, One Man gang är en höjdare och toppar min Spotify.

HOTEL PER HOUR

Where to stay…or not. Jag brukar egentligen bara skriva om saker jag rekommenderar och utelämna det andra, det här får en själv välja att se som ett tips eller avrådan. Vi bodde på Ambiente In Next – ett hotell som jag trodde var ett helt ok hotell, mitt på Reeperbahn för en vad jag tycker ganska hög peng för två nätter, ca 2500 kr. Halv sjaskig lägenhet med noll ljudisolering men med bra utsikt över Reeperbahn. Men lite så vi undrade om det hyrdes ut per timme också. Men för oss funkade det helt ok, det var ju nära till allt, lätt att hitta hem utan att behöva ta taxi och vi spenderade inte så värsta många timmar där ändå – festen var ju utanför. Jag är inte så kräsen. Men för någon som önskar högre standard på sitt boende är detta inte the place to be. Kanske inte området heller (haha).

_____________________

Nedan kommer tips för er som inte bara vill fokusera på Hamburgs rockscen och ölkultur – vilket var vårt uppenbara fokus denna resa.

Fantasy Dining tipsar om 5 coola barer: https://fantasydining.com/5-annorlunda-barer-hamburg/

Mat och resebloggen tipsar om 10 sevärdheter (alla som vi missade): https://www.matochresebloggen.se/topp-10-sevardheter-och-saker-att-gora-hamburg/

Fantasiresor skriver här ett inspirerande inlägg om bland annat konst och secondhand: https://fantasiresor.se/tyskland/en-dagsvandring-genom-ett-alternativare-hamburg/

Ladies Abroad skriver om Hamburgs upprustade hamnområde: https://www.ladiesabroad.se/2016/12/hamburg-speicherstadt-och-hafen-city.html

Oh Darling har ett helt inlägg dedikerat till det omtalade Miniatur Wunderland: https://ohdarling.org/miniatur-wunderland-hamburg/

5 thoughts on “HAMBURG | REEPERBAHN

  1. Reeperbahn var jag på första gången ca 1967, och var ca 12 år. Det var riktigt fuffigt då och jag tror inte att mina föräldrar riktigt visst vart de tog mig, men spännande var det. Så olikt Sverige med halvnakna flickor och inkastare överallt.
    Har sedan dess varit där många gånger som reseledare och sett förändringen, fast det var nog 10 år sedan sist jag var där.
    Kul att återse.
    Ha en fin helg!

    1. Spännande det måste vara att se förändringen. För mig var det första gången så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, men en sak är klar och det var mer galet än vad jag skulle kunnat gissa=)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.