TRAINTROTTER | 10+ DREAMY TRAIN TRIPS

TRAINTROTTER ON TRAINCATION

Tåget är på banan, bokstavligt talat och nu har också en svensk betting site utnämnt tågresan som årets julklapp 2019. Jag har åkt mycket tåg under mina resor, i Norden, i norra Europa, i England, i Indien och i Japan – men jag har väldigt många coola tågresor kvar på min mer eller mindre ouppnåeliga bucket list. Låt mig inspirera till att ta tåget – jorden runt!

In English: The train is on track! Christmas gift of the year 2019 in Sweden according to a Swedish betting site. I’ve been traveling a lot using the train as transportation: In the Nordic countries, in northern Europe, in England, in India and in Japan. But I still have the most beautiful train rides left on my very very impressive and a bit unachievable bucket list. Let me inspire you by taking the train around the world!

NORDIC: THE POLAR EXPRESS
Polarexpressen eller ”norrskenståget” är ett arktiskt tågäventyr norr om polcirkeln! Har du tur får du uppleva norrsken på vintern och midnattssol på sommaren. Jag vill uppleva båda! Resan tar dig genom Abisko Nationalpark, Björkliden och Riksgränsen. För mer info & biljetter: https://www.sj.se/sv/vi-erbjuder/just-nu/arctic-circle.html

An artic adventure on the Polar Express Train, from Kiruna in Sweden to Narvik in Norway. If you’re lucky you might spot the shy lady Aurora aka the northern light in winter time or the 24 hour sun in summer. More info & tickets: https://www.sj.se/en/we-offer/arctic-circle.html

BALKAN: THE BALKAN EXPRESS
Kanske en av Europas mest bevarade tåg-hemligheter. Tåget går mellan Belgrad och Istanbul (observera att detta inte är ett direkttåg utan innebär byten). Den delan av resan som  jag är intresserad av går mellan Serbiens huvudstad Belgrad till staden Bar vid adriatiska havet i Montenegro. Lonely Planet har skrivit om den resrutten: https://www.lonelyplanet.com/articles/belgrade-bar-railway-the-ultimate-balkans-train-trip

In English: This might be one of Europe’s best kept secrets. The train connecting Belgrade and Istanbul. From Belgrade in Serbia to Bar in Montenegro. Read more about the train ride: https://www.lonelyplanet.com/articles/belgrade-bar-railway-the-ultimate-balkans-train-trip

USA: AMTRAK CALIFORNIA ZEPHYR
Hur cool låter inte denna resa? Tvärs genom USA, från Chicago till San Francisco via bland annat Rocky Mountains, Sierra Nevada och Grand Canyon. Från kust till kust! Hela tågresan tar ca 50 timmar och du kan själv välja att hoppa av där du vill och fortsätta resan följande dag. Helt klart ett lockande alternativ till en roadtrip! Resedagbok på norska: https://www.togreiser.no/reisebrev-california-zephyr/

In English: This trip sound so cool, the perfect alternative for a road trip. From Chicago to San Francisco via Rocky Mountains, Sierra Nevada and Grand Canyon etc. The train ride takes about 50 hours and you can plan the trip by choice and jump off wherever you like and continue the day after. More info: https://www.amtrak.com/california-zephyr-train

THE ALPS: BERNINA EXPRESS & GLACIER EXPRESS
I Alperna finns två järnvägar som båda kända för sina spektakulära vyer. Bernina Express är den högsta och går mellan Tirano i Italien till Chur, Davos eller St. Moritz i Schweiz (eller omvänt). Norska togbloggen.no har skrivit en inspirerande reseskildring om resan: https://togbloggen.no/bernina-express-panoramautsikt-gjennom-alpene/ Mellan Zermatt och St. Moritz i Schweitz går The Glacier Express som tar dig förbi slott, byar och höga bergstoppar genom 291 broar och 91 tunnlar. Svenska resebloggen Ladies Abroad har skrivit om sin upplevelse: https://www.ladiesabroad.se/2019/01/glacier-express-schweiz.html

In English: There are two spectacular train journeys in the alps, Bernina Express from Switzerland to Italy and The Glacier Express in from Zermatt to St. Moritz in Switzerland.

Benina Express: https://www.rhb.ch/en/panoramic-trains/bernina-express
Glacier Express: https://www.glacierexpress.ch/en/

ARGENTINA:TRAIN TO THE CLOUDS
Tren a las Nubes i Argentina är dem femte högsta järnvägen i världen och går från Salta till La Polvorilla och sen tillbaka samma väg. Högsta punkt: ca 4200 meter över havet. Har du tur får du se vilda alpackor utanför fönstret! Resebloggaren Malin Lundsten har skrivit om sin upplevelse här: https://malinlundsten.com/2018/05/salta-tren-a-las-nubes/

In English: The train to the clouds, Then a las Nubes in Argentina is one of the highest railroads in the world, approx 4200 metres over sea level. It takes you from Salta to La Polvorilla and then back again. If you’re lucky you might spot an alpaca!

SCOTLAND: JACOBITE TRAIN
…eller ”Harry Potter tåget” som det nu mer också kallas åker mellan Fort William och Mallaig förbi hisnande vacker natur. Hello from Abroad har åkt Hogwartsexpressen: https://hellofromabroad.com/2011/08/04/the-jacobite-alias-hogwartsexpressen/

In English. …aka Harry Potter train runs between Fort William and Mallaig while passing great scenic beauty. Read more: https://westcoastrailways.co.uk/jacobite/steam-train-trip

ASIA: TRANS SIBERIAN RAILWAY
The train trip of all train trips. Järnvägen av alla världens järnvägar, the one and only! Transsibiriska från Moskva till Vladivostok, ca 930 mil under 7 dagar. Och det tar inte slut där, vill man fortsätta är det bara att hoppa på nästa tåg till Kina och/eller Mongoliet. Svenska Sandy Stadelmann åkte ensam tur och retur Stockholm – Beijing nyligen hennes resa går att följa på hennes youtubekanal: https://youtu.be/Q7JWtTcuqTg

In English: The one and only. The railway of all railways. The world longest train journey. From Moskva till Vladivostok, 9300 kilometer in 7 days. After that ”little” train ride you can expand the trip by taking another train to China and/or Mongolia. Lonely Planet has written a great guide on what to explore along the way: https://www.lonelyplanet.com/articles/the-siberian-welcome-best-guides-along-the-worlds-longest-train-journey

PERU: MACHU PICCHU
Det finns två att ta sig till Machu Picchu, den coolaste upplevelsen är att vandra men skulle en av någon anledning inta vilja ta det alternativet går det att ta tåget, både Peru Rail och Inca Rail erbjuder olika typer av tåg i olika prisklasser. Resan tar ungefär 3 timmar. Drömmen är att åka dit med rosabussarna.com och samtidigt passa på att utforska Sydamerika i två månader, från ett busstak.

In English: There’s two ways to get to Machu Picchu, the coolest experience is with no doubt to take the hike but if you would prefer another way, the train is your alternative. Both Peru Rail and Inca Rail offers different trains with different prices. The trip takes about 3 hours.

Luxury alternatives:
Peru Rail: https://www.perurail.com/trains/belmond-hiram-bingham/
Inca Rail: https://incarail.com/the-360-machu-picchu-train

CHINA: SILK ROAD RAILWAY
En tågresa som går längst med den gamla handelsvägen kallad Sidenvägen i Asien, Beijing – Moskva. Under resan stannar tåget till vid flera sevärdheter längst vägen som Kinesiska muren, Magaohrottorna och Terrakottaarmén. The China Orient Express & Shangri-La Express är båda lyxtåg med privata kupéer och vackra restaurangvagnar. China Orient Express fokuserar mycket på nöje och har bland annat karaoke och pokerturneringar. Men det finns också mer budgetvänliga alternativ. Resan tar ungefär 12 dagar. Jag har inte hittat något resereportage från just denna rutt men tipsa mig gärna om ni har sett något!

In English: A luxury train trip along Silk Road, from Beijing to Moscow, with China Orient Express or Shangri-La Express. It takes about 12 days and includes sightseeing stops. There are also more budget friendly ways. I haven’t found any travel stories about this trip, if you have, please let me know.

EUROPE: VENICE SIMPLON ORIENT EXPRESS
The one I can´t afford. Alla har säkerligen hört talas om Agatha Christies ”Mordet på Orientexpressen”. Tänk vilken dröm att sitta och läsa om det mysteriet PÅ världens kanske mest berömda och lyxiga tåg. Men det här är en dröm som får förbli en dröm. Prislappen för ett 24 timmars tågäventyr mellan Paris till Venedig hamnar på ca 30 000 kr. Om du är nyfiken kan du läsa mer här: https://www.belmond.com/trains/europe/venice-simplon-orient-express/

In English: I bet you’ve heard about Agatha Christies ”Murder on the Orient Express”. What a dream to read that mystery om the actual train! Sadly this is not a dream come true. Way too expensive, 24 hours between Paris and Venice cost från 3000 euro. Read more: https://www.belmond.com/trains/europe/venice-simplon-orient-express/

BONUSTIPS: Jag vill också slå ett slag för Bergensbanen (och Flåmsbanen) i Norge som funnits i 110 år och som går mellan Oslo och Bergen. Jag reste den tur och retur förra hösten och uppskattade naturen utanför fönstren enormt mycket: https://worldbytina.se/2018/10/20/traintrotter-bergensbanen/

Det här är såklart bara ett urval av alla vackra och coola järnvägar runt om i världen, spana också in The Blue Train i Sydafrika och Sri Lanka, El Chepe i Mexiko, TransAlpine i Nya Zeeland och Rocky Mountaineer i Kanada.

BOKNINGSTIPS: Jag får väldigt många frågor om vart man bäst bokar biljetter, tyvärr finns inget enkelt svar – än. Det bästa är att avsätta tid, kolla upp vilken resväg en vill åka till exempel via apparna DB Navigator eller Railplanner och därefter börja bokningsarbetet med att jämföra respektive tågbolag med trainline.com och omio.com. De flesta nattåg kan bokas via nightjet.com och interrailkort köps via intervall.se eller europarunt.se. Men de allra bästa tipsen får du i gruppen Tågsemester på facebook. Det är där tågproffsen hänger! Vill du åka på gruppresa med tåg som fokus så rekommenderar jag norska togreiser.no

Photo cred Unsplash.com

______________________________

WORLD BY TINA drivs av Tina Wetterskog. Tina är utbildad resekonsult och driver reseportalen worldbytina.se med inspiration till resor och äventyr när och fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet!

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

 

8 thoughts on “TRAINTROTTER | 10+ DREAMY TRAIN TRIPS

 1. That’s indeed a dreamy list!
  I wish trains in Austria were more affordable, it’s just so much more comfortable (not even mentioning the environmental friendliness)!

 2. Ja. Bernina Express. Vacker men upphausad.
  Vi tänkte även åka Abisko-Narvik, men så blev det tvärstopp på sträckan några dagar, så vi tog bilen över istället. Och då tänkte vi att det var nog bättre. Dels kunde man stanna var man ville. Dels gick tåget genom väldigt många tunnlar, såg vi ju.
  Fast jag åkte tåget 1982. 🙂

 3. Vi ska åka tåg mellan Cusco och Puno. Det ska tydligen vara fint också. ” The route covered by the PeruRail Titicaca train is considered by many travel magazines to be one of the most beautiful in the world.”

 4. Ja tack till Jacobitetrain! 😀
  Förr eller senare så bara måste jag få åka, vi har pratat om det ett tag nu men tycks aldrig bli tillfälle. Kanske bara ska sluta vänta och boka 😛

  1. Det verkar så coolt, och att dessutom kombinera det med en rundtur i Skottland bland sjöodjur och slott – det säger jag också ja tack till!

   1. Eller hur, det är lite av en drömresa för min del 🙂
    Flyg till Amsterdam, en helg där. Sen vidare med flyg till Inverness, Lochness o Culloden. Tåg vidare genom högländerna. MHM!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.